Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva „Eurovizijoje” – 2006 metai – geriausias rezultatas

Po paskutinės vietos 2005 metais, atėjo laikas apžvelgti naujausią ir sėkmingiausią Lietuvos istorijos „Eurovizijoje” puslapį – 2006 metus ir „LT United” iškovotą 6 vietą.

Lietuvos Televizija 2006 metais truputį pakeitė nacionalinės atrankos taisykles: visi dalyvaujantys atlikėjai buvo padalyti į patyrusius ir mažai žinomus ar „naujokus” muzikos srityje. Mažiau patyrę dainininkai ir grupės tarpusavyje varžėsi trijuose pusfinaliuose, kuriuose atsirado nemažai save pervertinusių drąsuolių, kurie norėjo išbandyti savo jėgas. Viena iš jų buvo Margarita Arta, kurios pasirodymą galite peržiūrėti paspaudę čia.

Susumavus komisijos ir žiūrovų balsus, paverstus į balus, keturi geriausi patekdavo į „naujokų” finalą. Iš 12 jame dalyvavusių atlikėjų, tokia pačia balsavimo tvarka, geriausi iš „naujokų” (Augustė, Dovilė, Dove, Robertas  Kupstas, Gravel ir Onsa) pateko į kitus 3 pusfinalius, kur taip pat pasirodė gerai žinomi atlikėjai. Čia komisija turėjo tik patarėjų vaidmenį, nes 14 kelialapių į finalą išdalino žiūrovai. Antrą šansą LRT televizija bei žiuri suteikė  atlikėjai Dove, bei kasmet į „Euroviziją” besiveržiančiai grupei „B’Avarija”.

2006 metais taip pat galėjome pamatyti grupę „4fun”, kuri pusfinalyje užėmė paskutinę vietą, surinkusi tik 83 žiūrovų balsus. Paraiškas dalyvauti buvo užpildę, bet veliau apsigalvojo atlikėjas Mantas ir Amberlife. Pastarasis taip nusprendė po nesėkmės Latvijos atrankoje į „Euroviziją”.

Kovo 4 dieną, „Siemens arenoje”, pakankamai įspūdingai atrodančioje scenoje, įvyko nacionalinės atrankos finalas, kurį atidarė hiphopo šokių čempionai „No money” ir visiems žinomas šokių ansamblis „Žuvėdra”. Balsavimui buvo skirtas visas pusvalandis, per kurį žiūrovus linksmino moldavų grupė „Zdob si Zdub”, 2005 metais „Eurovizijoje” užėmusi 6 vietą bei iš lietuvių gavusi 10 taškų. Kaip ir buvo prognozuojama, teisė atstovauti Lietuvai laimėjo specialiai „Eurovizijai” suburta grupė „LT United”, susidedanti iš Andriaus Mamontovo, grupės „Skamp” nario Viktoro Diavaros, Samo Urbonavičiaus, Marijono Mikutavičiaus, Eimanto Belicko  ir Arnoldo Lukošiaus.

Žiūrovų balsavimo rezultatai:

1) LT United – „We Are The Winners” (32699 balsai)
2) InCulto – „Welcome” (16451 balsas)
3) Alanas Chošnau – „The Heat” (9249 balsai)
4) Gravel – „Round And Round” (6462 balsai)
5) Edmundas Kučinskas – „Tavo ir mano dalia” (4912 balsų)
6) Aistė Pilvelytė – „Just For Fun”” (4307 balsai)
7) N.E.O. – „Allright” (2735 balsai)
8) Robertas Kupstas – „Falling In Love” (2681 balsas)
9) Nacija & Rasa Juzukonytė – „Pavasario lietus” (2017 balsų)
10) Augustė – „Make Me Wanna Lose You” (1959 balsai)
11) C-Stones & Favour – „Flirtin’ On The Dance Floor” (1689 balsai)
12) Artas – „Wonder Who Loves You” (1625 balsai)
13) Dove – „4 Ever” (1361 balsas)
14) Saulės kliošas – „Back To The Future” (1084 balsai)
15) B’Avarija – „If My Dream Came True” (765 balsai)
16) Onsa – „Time to change” (699 balsai)

Komisija, kurios nuomonė būtų reikšminga esant balsavimo nesklandumams, į Helsinkį būtų siuntusi grupę „N.E.O.”

2006 metų atranką į „Euroviziją” galime pavadini geriausia Lietuvos istorijoje, nes turėjome puikiai surengtą nacionalinį finalą, kaip niekada daug gerų pasirodymų, jokių skandalų susijusių su balsavimu. Be abejo, kaip ir kasmet, buvo daug žmonių nepritariančių daugumos pasirinkimui.

Gegužės 18 ir 20 dienomis, Helenos Paparizou sėkmingo pasirodymo Kijeve dėka, „Eurovizijos” konkursas buvo rengiamas Graikijos sostinėje – Atėnuose. Ji vesti turėjo garbę aktorė, žurnalistė ir televizijos renginių vedėja Maria Menounos bei 2004 metais Graikijai „Eurovizijoje” atstovavęs ir trečią vietą užėmęs Sakis Rouvas. Iš konkurso tais metais laikinai pasitraukė Austrija ir Vengrija, o užėmusi aštuntą vietą, savo sėkmingu debiutu galėjo džiaugtis Armėnija. Dėl nesąžiningo komisijos balsavimo nacionalinėje atrankoje savo atstovo nesiuntė Serbija ir Juodkalnija, bet konkurso metu turėjo balsavimo teisę. Šiai šaliai antrus metus iš eilės turėjo atstovauti grupė „No name”.

Burtai lėmė, kad daugybės „Eurovizijos” fanų nemėgiami ir prieštaringai vertinami „LT United”, pusfinalyje pasirodė gana geru 18 numeriu iš 23. Surinkę 163 taškus, lietuviai, nors ir salėje buvo pasitikti ir palydėti švilpimu, pusfinalyje užėmė penktą vietą ir pirmą kartą galėjome pasidžiaugti išgirdę savo šalies vardą skelbiant patekusius į finalą. Rezultatai taip pat parodė, kad „Eurovizijoje” garsus vardas dar nieko nereiškia – Belgijai atstovavusi Kate Ryan išvis nepateko tarp finalininkų.

Finale Lietuvos atstovai pasirodė keturiolikti, nemažiau įspūdingai ir šmaikščiai kaip prieš dvi dienas pusfinalyje. Įsibėgėjus balsavimo rezultatų skelbimui, pasidarė akivaizdu, kad daina „We are are the winners”, nors ir neatneš pirmos vietos, vistiek bus tarp lyderių.

Pirma kartą „Eurovizijos” istorijoje Lietuva gavo 12 taškų, kurie atkeliavo iš mūsų šalies emigrantų pamėgtos Airijos. 10 taškų grupei „LT United” skyrė Latvija, Didžioji Britanija ir Islandija. Iš Suomijos, Estijos ir Lenkijos gavome po 8 taškus. Taip pat neblogai mus įvertino ir 7 taškus skyrė Andora, Danija ir Monakas. Iš viso mūsų atstovai gavo taškų iš 30 valstybių. Nei vieno taško finale negavome iš Rumunijos, Šveicarijos, Armėnijos, Prancūzijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Albanijos bei Turkijos. Vienu tašku mažiau nei pusfinalyje surinkęs vyrukų sekstetas užėmė šeštą vietą ir atnešė kelialapį tiesiai į finalą kitų metų Lietuvos atstovams, kuriais, kaip žinome, tapo grupė „4fun”.

Konkursą pirmą kartą laimėjo daina neatitinkanti taip vadinamojo „Eurovizinio” formato. Suomiai „Lordi” įrodė, kad rokas „Eurovizijoje” irgi gali sulaukti dėmesio.

Lietuvos pasirodymas 2006 metų „Eurovizijos” pusfinalyje (su LRT komentatoriaus įvadu):

2006 metų nugalėtoja Suomija:

„LT United” dainos „We are the winners” vaizdo klipas:

Visi 2006 metų finalo pasirodymai sutrumpintai:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

8 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Senseless
Senseless
prieš 13 metus

Norėjau paklausti, jei tik kas žino(kadangi jau sunku rasti info apie tai), ar 2006m. dalyvavo Živilė(lygtais iš Dangaus) ? Neprisimenu net dainos pavadinimo, bet gal kas padės ? ta daina man patiko…

/Bevardis/

Just@s
Just@s
prieš 13 metus

Gal kas turit Dove dainą 4 Ever ? ;D

Nikas
Nikas
prieš 14 metus

2006 metai mano patys mėgiamiausi, ne vien dėlto, kad mes šešti.
Dėlto, kad tai buvo pirma mano pamatyta Eurovizija ir nuo to pradėjau domėtis ja

//
//
prieš 15 metus

Jie pavarė geriuasiai ( LT United) Jie sugalvojo taip idomiai viska ir laimėjom gerą vietą. ;]]

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

o Lordi irgi… niekas netikejo kad jie laimes… kaip ir as… nu tie metai eurovizijoj buvo itin keisti ir permainingi, tiek lietuvai, tiek paciai eurovizijai iki siol buvusiai vienodai, o dabar suivairejusiai iki nezinomybes :))

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

ir as tik dabar dar karta perziurejus supratau ju dainos ir vaidybos esme… rimti vyrai rimtai kvailioja, is ties didelis kontrastas. zavus kontrastas. ir jie ten laisvai jautesi, pezejo per spaudos konferencijas ir t.t.pan. nu gi sakes koks didelis laimejimas buvo Lietuvai… jo…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Prisipazinsiu nuosirdziai 🙂
Eurovizja vertinu kaip dainu konkursa 🙂 ir kai isrinko lietuva siuos vyrukus, labai nusiminiau…
Bet kai jie pavare iki 6 vietos, tai net atsivoziau! 😀 Tada tyliai ju atsiprasiau ir padekojau uz saunu bajeri!!! kuris lipo visiems! Beje, jie nuvaziave dar reklama padare gera 🙂 visi iskalbinki biciukai 😀 O tas irgi labai svarbu 🙂

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.