Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Malta

Antrą kartą susitinkame su Jumis šalių pasiekimų skiltyje. Skaitytojams pageidaujant, apžvelgsime visus Maltos dalyvavimo „Eurovizijos“ dainų konkurse metus. Primename, kad komentaruose galite drąsiai siūlyti šalis į šį skyrelį.

Šiuo metu beveik 10 kartų mažiau gyventojų už Lietuvą turinti mažoji šalis Malta, esanti Viduržemio Jūroje, atitekdavo vis į kitų valstybių rankas, kol galiausiai 1963 metais tapo nepriklausoma nuo Didžiosios Britanijos. Malta susideda iš vienos didelės, vienos vidutinės ir keleto mažyčių salelių, kurių visų bendras plotas yra 200 kartų mažesnis nei Lietuvos.

Blogiausiais šalies pasiekimas yra 3 kartus užimta paskutinė vieta, bet tai atperka du kartus užimta labai garbinga antra vieta. Malta daugiausiai taškų gauna iš Airijos, Kroatijos ir Turkijos, o pati daugiausiai jų duoda D. Britanijai, Švedijai ir Graikijai. Mažosios valstybės dalyvavimo konkurse istoriją galime padalinti į tris dalis: nesėkminga pradžia (1971–1975 m.), top10 laikotarpis (1991–1998 m.) ir naujausi laikai (nuo 1999 m.).


Nesėkminga pradžia

1971 metai – 18 vieta
Maltos televizija pirmą kartą nutarė išbandyti savo sėkmę „Eurovizijoje“ 1971 metais. Tuomet tarptautinis dainų konkursas vyko Airijoje balandžio 3 dieną. Netgi tais laikais buvo surengtas nacionalinis finalas. Jo metu iš šešių dalyvių, tarp kurių buvo ir 1992 metais Maltai atstovavusi Mary Spiteri, išrinktas nugalėtojas, kuriuo tapo Joe Grech. Su maltiečių kalba atlikta daina „Marija I-Maltija“ jis surinko 52 taškus ir užėmė paskutinę – 18 vietą. 1971 metais „Eurovizijoje“ balsai buvo skirstomi kitaip nei dabar: kiekviena šalis turėjo po du žiūri narius (vienas ne vyresnis nei 25 metų, kitas – daugiau negu 25 metų), kurie kiekvienos šalies pasirodymą vertino nuo 1 iki 5 balų. Anais metais dainų konkursą laimėjo kita mažoji valstybė – Monakas.


1972 metai – 18 vieta

Kitais metais Maltos atstovams sekėsi ne geriau negu anksčiau. Nacionalinėje atrankoje nugalėję 5 priešininkus, ginti šalies garbę išvyko Helen & Joseph su daina L-imhabba. Atlikėjai į gimtinę parvežė dar vieną paskutinę vietą. Tai buvo viena iš priežasčių, dėl kurių šios šalies televizija pasitraukė iš konkurso dviejiems metams. Beje, iš karto po konkurso Joseph ir Helena išsiskyrė ir sugrįžo prie savo solo karjerų.


1975 metai – 12 vieta

Po dviejų metų pertraukos sugrįžusi Malta savo atstovu išrinko dainininką Renato, kuris su daina Singing this song“ baigė paskutiniųjų vietų maratoną. Konkurse atlikėjas užėmė 12 vietą tarp 19 šalių atstovų.

Atlikėjas Renato ir toliau išlieka aktyvus muzikiniame pasaulyje bei veda savo radijo šou. Dainininkas bandė nesėkmingai sugrįžti į „Euroviziją“ 1991, 1992, 1993, 1994, 1996 ir 1998 metais.

Po trijų nesėkmingų pasirodymų dainų konkurse, Malta pasitraukė iki 1991 metų.

Top 10 laikotarpis
Po 15 metų pertraukos į „Eurovizijos“ sceną vėl žengusi Malta pasiekė tikrai puikių rezultatų – 8 metus iš eilės šio salyno atstovai patekdavo tik į geriausiųjų dešimtuką.

1991 metai – 6 vieta

Georgina & Paul Giordimaina – atlikėjai, kurie papuošė Maltos sugrįžimą į „Euroviziją“. Tais metais jie iš viso surinko 106 taškus ir užėmė 6 vietą su lyrine daina Could it be“.

1992 metai – 3 vieta

Maltiečiai, suteikę garbę Mary Spiteri atstovauti jų šaliai su daina „Little child“, nesuklydo. Gavusi 123 taškus, atlikėja iškovojo garbingą 3 vietą. Muziką dainai sukūrė metais anksčiau į „Euroviziją“ vykusi atlikėja Georgina.

Mary Spitery taip pat bandė patekti į „Euroviziją” 1971, 1975, 1995 ir 1997 metais.

Beje, daina „Little child“ 2009 metų birželio 24 dieną buvo skirta aktyviai ieškomai 4 metų mergaitei vardu Madeleine iš Didžiosios Britanijos.


1993 metai – 8 vieta

Truputį blogiau, bet pakankamai neblogai sekėsi ir kitam Maltos atlikėjui William Mangion. Jis su daina „This time“, surinkęs 69 taškus liko 8 vietoje.

Šiuo metu dainininkas aktyviai tęsia savo muzikinę karjerą, dainuodamas gyvos muzikos restoranuose.


1994 metai – 5 vieta 

Chris & Moira buvo trečias ir sėkmingiausiai „Eurovizijoje“ pasirodęs duetas iš Maltos. Kaip pritariantys vokalistai Chrisas su Moira dalyvavo šiame konkurse 1993 metais su William’u Mangion’u bei 1999 metais su merginų grupe „Times three“. Šiuo metu pora yra susituokusi ir iki šiol įrašinėja bendras dainas.


1995 metai – 10 vieta 

Mike Spiteri kelialapį į „Euroviziją“ gavo tik iš ketvirto karto po nesėkmingų bandymų vietiniuose nacionaliniuose finaluose 1991, 1992 ir 1993 metais.
Energingai skambanti baladė Keep me in mind“ atnešė atlikėjui ir šaliai 10 vietą. Dabar atlikėjas yra Maltos eurovizinės delegacijos narys, parėmęs Chiaros ir Fabrizio Faniello reklaminius turus.


1996 metai – 10 vieta

R’n’B daina „In a woman’s heart“ ir moteriškas žavesys padėjo Miriam Christine iškovoti dar vieną 10 vietą. Po dviejų metų atlikėja vėl dalyvavo nacionalinėje atrankoje.


1997 metai – 9 vieta 

Jau septintą kartą iš eilės Malta pateko į viršutinį „Eurovizijos“ dešimtuką. Tąkart tai įvyko dėka Debbie Scerri ir jos atliktos dainos „Let me fly“.


1998 metai – 3 vieta 

Chiara – šią gražų balsą turinčią asmenybę žino turbūt kiekvienas nuolatinis „Eurovizijos“ žiūrovas. Atlikusi baladę The one that I love“ maltietė iškovojo savo šaliai dar vieną trečią vietą.


Naujausi laikai

Po aštuonių metų viršūnėje, Malta nuo 1999 metų pelnė labai įvairius rezultatus: nuo antros iki paskutinės vietos.

1999 metai – 15 vieta

Grupė „Times three“ nutraukė puikių rezultatų seriją, surinkusi 32 taškus su pop stiliaus daina Believe ‘n peace“. Praėjus nedaug laiko po sugrįžimo iš Jeruzalėje vykusio „Eurovizijos“ konkurso, grupės nariai daugiau laiko skirdavo ne grupei, o asmeninėms karjeroms.


2000 metai – 8 vieta 

Po šešių bandymų nacionalinėje atrankoje, į „Euroviziją“ pagaliau išvyko stipraus balso savininkė Claudette Pace su daina „Desire“. Atlikėja iki šiol savo šalyje yra viena populiariausių asmenybių.


2001 metai – 9 vieta 

Po penkių moteriškų kolektyvų, į tarptautinį Europos dainų konkursą atstovauti Maltai buvo išrinktas Fabrizio Faniello su šokėjomis ir disco stiliaus daina Another summer night. Surinkęs 48 taškus, atlikėjas iškovojo 9 vietą.


2002 metai – 2 vieta

Tik keliais taškais nusileidusi Marie N iš Latvijos, Ira Losco pasiekė geriausią rezultatą per visą Maltos dalyvavimo „Eurovizijoje“ istoriją. Nors daina 7th wonder“, atnešusi sėkmę, buvo pop stiliaus, atlikėja po konkurso pradėjo dainuoti britiškosios pop/rock stiliaus kūrinius.


2003 metai – 25 vieta 

Iš antros vietos kitąmet Malta krito beveik į patį dugną. Vienintelius keturis taškus gavusi Lynn su gana monotoniška daina To dream again“ liko priešpaskutinėje vietoje. Tai lėmė, kad 2004 metais Maltos atstovas turėjo iš pradžių pasirodyti pusfinalyje, kad patektų į finalą.


2004 metai – 12 vieta

Aštuntą vietą pusfinalyje užėmę Julie & Ludwig su nuotaikinga daina On again… Off again“ finale pasiekė 12 vietą. To pakako užtikrinti Maltai vietą kitų metų finale.

Julie dar 2001 ir 2002 metais viena bandė patekti į „Euroviziją“, 2003 m. – kartu su Ludwig’u. Iki šiol duetas dirba kartu ir yra išleidęs bendrą albumą.


2005 metai – 2 vieta 

Nors į „Euroviziją“ sugrįžusi Chiara vėl sudainavo baladę bei nesurengė jokio šou su specialiaisiais efektais; jai net neprireikė pritariančių atlikėjų, visus nustebindama užėmė dar vieną vietą pirmajame trejetuke su daina Angel“. Maltietę tais metais sugebėjo aplenkti tik graikė Helena Paparizou.


2006 metai – 24 vieta 

Dar vienas sugrįžimas į „Euroviziją“ nebuvo toks sėkmingas kaip Chiaros. Prieš 5 metus užėmęs 9 vietą, 2006 m. Fabrizio Faniello sunkiai išdainavęs dainą I do“ gavo vieną tašką iš Albanijos ir liko paskutinėje vietoje.


2007 metai – 25 vieta (pusfinalyje) 

 2007 m. Maltos atstovė Olivijos Lewis konkurse atliko dainą „Vertigo. Dėl prastos Fabrizio užimtos vietos prieš metus, dainininkė turėjo pasirodyti pusfinalyje. Čia ji, surengusi spalvingą šou, surinko tik 15 taškų ir liko toli nuo finalo. Jau antrus metus iš eilės nusivylę rezultatais, maltiečiai pradėjo kalbėti apie galimą pasitraukimą iš konkurso.


2008 metai – 14 vieta (pusfinalyje)

2008 m. į Europoje vykstantį dainų konkursą buvo išsiųsta jauna solistė Morena su daina „Votka“. Antrajame pusfinalyje surinkus 38 taškus, atlikėja turėjo tenkintis 14 vieta ir atsisveikinti su viltimis pasirodyti didžiajame finale.


2009 metai – 22 vieta

Trečią kartą savo jėgas išbandyti „Eurovizijos“ dainų konkurse buvo deleguota Chiara su jausminga balade „What If We. Pirmajame pusfinalyje surinkusi 86 taškus, atlikėja tvirtai žengė į didijį finalą, vykusį už keturių dienų. Šį kartą atlikėja nepasiekė savo ankstesnių metų rezultatų. Surinkusi 31 tašką, Chiara galutinėje finalo rikiuotėje liko 22 vietoje.


2010 metai – 12 vieta (pusfinalyje)

2010 m. atstovauti mažąjai salų valstybei Maltai išvyko jauna solistė Thea Garrett atlikusi dar vieną baladę „My dreams“. Tačiau europiečių ši daina per daug nesužavėjo: pusfinalyje surinkusi 45 taškus, Malta užėmė 12 vietą ir į finalą nepateko.


2011 metai – 11 vieta (pusfinalyje)

Į Vokietijoje vykusį „Eurovizijos“ dainų konkursą 2011 m. Malta išsiuntė dainininką Glen Vella, kuris europiečiams atliko šokių muzikos stiliaus dainą „One Life. Pirmajame pusfinalyje iš kitų valstybių gavęs 54 taškus ir užėmęs 11 vietą, vokalistas liko už finalo borto.


2012 metai – 21 vieta

Azerbaidžano sostinėje Baku vykusiame dainų konkurse Maltai atstovavo Kurt Calleja su daina „This Is The Night“. Antrajame pusfinalyje pasirodęs, atlikėjas surinko 70 taškų, užėmė 7 vietą ir tvirtai žengė į finalą. Didžiajame finale Maltai buvo skirta 41 taškas – tai leido užimti 21 vietą.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

22 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Monika
Monika
prieš 14 metus

iš tikro, kaip tokia maža šalis, tikrai gerų dainininkų buvo išsiuntus 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Olivia Lewis – 2007 metais surenge ispudinga pasirodyma… Bet gal persistenge ir del to nepapuole i finala?!…. Sekmes jiems!

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

2 vieta ! tai ryskiai parodo kad zmones dar neprarado proto ir supranta tikraji grozi!!!!

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

beje – kazkuo primena musiske Raimonda 🙂 isvaizda, balsas, dianos stilistika… 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

apie Chiaros pasirodyma 2005 metais as viso tyliu… kazkokia tobula mistika… tokio grazumo daina… kad sakes….

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Julie & Ludwig – mano didziausios simpatijos 🙂 tokia linksma – toks grazus derinys! bravo bravo bravo!!!! 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Lynn Chircop – To Dream Again – neipatinga bet miela. nu normaliai… bet ir vieta 25 atatinkama…..

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Ira Losco turejo labai nusivilti atsilikusi vos keliais taskais… juk tai yra ziauru….

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Fabrizio Faniello 2001 metais ivede disco mada 🙂 niekuo neipatinga eiline, 100 kartu visur girdima dainuska :):P

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Claudette Pace pasirodymas 2000 metais suzavejo ir mane 🙂 originali stipri daina. karstas ritmas, vakarelis, linksmybes… ta isivaizduoju klausyda,a jos :)))

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

kaip baisiai atrode 1999m. atstoves…. neskoningai labai…. nesiziuri….

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

kokie idomus svyruojantys rezultatai… ypac paskutiniu metu jiems nesiseka… sekmes jiems pusvinalije…. :/

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Chiara turi tobula balsa… ir kokios grazios jos dainos… kokie auksti pasiekimai… ir nereikia sou, nereikia buti modeliu…. perfect!!!!

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Debbie Scerri "Let me fly".
I love this song!
nuosirdumas kurio taip reta siam pasauly…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

man parasymas ir izanga, kur rodo neva apie Malta, 1996m. grazesnis 🙂
juokauju 🙂
grazus merginos batai! :DDD
p.s. na ir balsas dar nieko 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

o jo isvaizda kaip "dedes Pulinio" is Adamsu seimyneles 🙂 bet nepaisant to, balsas ir daina buvo pirmoj vietoj 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

ko neidejot graziosios 1995 uju balades? bet as vis tiek ja maciau 🙂 grazumas leliumas grazumelis 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

as apakus!!!! Chris & Moira pasirodymu…. eina sau kaip grazu!!! paziurekit kokia panasi ta pora 🙂 nenuostabu kad susituoke ir kuria bendras dianas…. nuostabu!!!!

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

zavus Mary Spiteri pasirodymas 1992 metais. solidus moters amziaus priduoda solidumo is tiesu. o ir daina skirta dingusiai mergaitei turejo dar labiau visus paveikti….

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

nezinau ar tai sutapimas, bet Malta visada labai stiprius dainininkus isrenka ir jie man visada patikdavo, tiek kiek macius 🙂 tu ankstesniu zinoma ne.
pvz. 1991m duetas Georgina & Paul Giordimaina vertasvisu 12 balu :))!!!

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Nesiseke jiems pradzioje… 🙂 beje, iki 90-uju metu visos dainos buvo viedonos, nepaisant is kokios salies esi 🙂 visos panasios :DDD sunku itariu buvo rinkti 🙂

Algirdas
Algirdas
prieš 2024 metus

Na malonu matyti tuos visus pasiekimus.Noreciau visus juos apibendrintai pasveikinti nugaletojais! 🙂

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.