Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Estija

Į nuolatinę mūsų skiltį, skirtą šalių pasiekimams, skaitytojai išrinko 1,4 milijono gyventojų turinčią Lietuvos kaimynę Estiją. Ši valstybė į”Eurovizijos” dainų konkursą bandė įsijungti 1993 metais, bet išrinktos atstovės Silvi Vrait daina nesugebėjo įveikti uždaros atrankos ir
Estija debiutavo metais veliau.

Daugiausiai taškų Estijos žiūrovai skiria Rusijai (vidutiniškai 9,2), o tuo tarpų Lietuvai vidutiniškai tik 1,7. Taškų savo šiaurinei kaimynei, pagal statistiką, labiausiai nepagaili
latviai.


1994 metai – 24 vieta

Kartu su Lietuva, Rusija, Lenkija, Rumunija, Vengrija ir Slovakija, Estija 1994 metais pirmą kartą nusiuntė savo atstovę. Tai buvo 43 metų atlikėja Silvi Vrait su kūriniu „Nagu marelaine”(išvertus „Kaip jūros banga”). Dainininkė gavo tik 2 taškus iš Graikijos žiūri narių ir užėmė priešpaskutinę vietą, pasirodžiusi geriau tik už nei vieno taško nesurinkusį Ovidijų Vyšniauską. Dėl tokio rezultato, Estijos televizija „ETV” buvo priversta vienus metus nesiųsti savo atstovo.



1996 metai – 5 vieta

Su pakilios nuotaikos charakterio daina „Kaelakee haal” (Karolių skambesys) Maarja-Liis Ilus ir Ivo Linna, Norvegijoje vykusiame dainų konkurse užėmė 5 vietą, tik keliais taškais atsilikdami nuo trečiosios. Airiai tais metais laimėjo „Euroviziją” jau septintą kartą.



1997 metai – 8 vieta

Antrus metus iš eilės Estijos garbę į „Euroviziją” ginti išvyko Maarja, bet šįkart kaip solistė. Baladės „Kaalatud maa” (Uždraustoji žemė) dėka mergina dar kartą pateko į dešimtuką.

Nacionalinėje Maarja atliko ir kitą dainą kartu su kitais dvejais dainininkais, bet kartu jie užėmė tik priešpaskutinę vietą.


1998 metai – 12 vieta

Kitam Estijos atstovui su balade sekėsi šiek tiek prasčiau. Prie fortepijono atlikęs dainą „Mare lapsed” (Jūros vaikai) tuo metu savo šalyje populiarus dainininkas Koit Toome gavo 36 taškus, kas buvo tolygu 12 vietai.

Šiemet Koit dalyvavo nacionalinėje atrankoje į „Eurovizijos” dainų konkursą, bet ten užėmė paskutinę vietą.


1999 metai – 6 vieta

1999 metais žavinga angliška daina „Diamond of night” ir šypsena apsiginklavusios Evelin Samuel (atlikėja) ir Camille (smuikininkė) gautų 90 taškų užteko šeštai vietai gauti ir sugrąžinti Estiją atgal į viršutinį dešimtuką.

Evelin 1997 metais jau dalyvavo „Eurovizijoje” kaip pritariančioji vokalistė, o 2000 ir 2006 metais šiame konkurse
pranešdavo Estijos balsus. Šiuo metu atlikėja neužsiima aktyvia muzikine veikla.


2000 metai – 4 vieta

2000 metais su švedų stiliaus pop daina „Once in lifetime” iškeliavo ir geriausio tuo metu Estijos rezultato pasiekė dainininkė Ines. Vienas iš pritariančiųjų atlikėju scenoje buvo busimasis busimas „Eurovizijos” nugalėtojas Tanel Padar.

Dainininkė, kurios pilnas vardas yra Eda-Ines Etti, nuo to laiko kelis kartus dalyvavo nacionalinėje savo šalies atrankoje. 2006 metais liko antra.


2001 metai – 1 vieta

Estija – tai pirma buvusios Sovietų Sąjungos šalis laimėjusi „Euroviziją”. Teisę 2002 metais Taline rengti konkursą iškovojo vienas garsiausių Estijos atlikėjų Tanel Padar bei Aruboje gimęs Dave Benton. Jis buvo pirmas juodaodis, o kartu ir vyriausiais žmogus laimėjęs „Eurovizijos” konkursą.

Daina „Everybody” savo paprastumu ir nuotaikingumu užkariavo žiūrovų širdis ir 9 šalys (tarp jų Lietuva) Estijai skyrė 12 taškų įvertinimą. Vienintelė Portugalija duetui nedavė nei vieno taško. Įdomu, kad kita, šiai dainai muziką
kūrusio autoriaus daina, 1994 metų „Eurovizijoje” liko priešpaskutinė.

2007 m. rugpjūtį Tanelį Padarą lietuviai galėjo pamatyti festivalyje „B2Gether”.


2002 metai – 3 vieta

Savo šalies scenoje pasirodė ir žiūrovų lūkesčius užimdama trečią vietą pateisino atlikėja iš Švedijos Sahlene. Dainą „Runaway” sukūrė ta pati autorių grupė, parašiusi kūrinį, 2000 metais atstovavusį Estijai. Lietuva atlikėjais skyrė 7 taškus.

Sahlene 2006 metais dalyvavo Švedijos atrankoje į „Euroviziją”, bet nepateko į finalą.


2003 metai – 21 vieta

Į Latvijoje vykusį dainų konkursą išvyko grupė „Ruffus”. Jų atliktą dainą „Eighties coming back” parašė grupės vokalistas Vaiko Eplik. Profesionaliai atlikta, lengvai klausoma daina nepakankamai sužavėjo žiūrovus ir Estija liko 21 vietoje tarp 26 dalyvių.


2004 metai – 12 vieta (pusfinalyje)

Dėl prasto praeitų metų rezultato 2004 metų atstovės – merginų grupė „Neiokoso”turėjo pasirodyti pusfinalyje. Ten jiems nepakankamai pavyko pavergti žiūrovų širdis tautiškumu ir išsiskiriančia verų kalbos (estų kalbos tarmė) daina „Tii” (Kelias). Grupei iki finalo pritrūko tik 14 taškų. Mūsų šalis Estijai tada skyrė 10 taškų.


2005 metai – 20 vieta (pusfinalyje)

Į Ukrainoje vykusį 50-tą „Eurovizijos” konkursą atstovauti Estijai išvyko merginų grupė „Suntribe”. Jos, gavusios 31 tašką (5 iš Lietuvos), pusfinalyje liko 20 vietoje.

Kita grupė iš Estijos – „Vanilla ninja”, tais pačiais metais atstovaudama Šveicarijai užėmė 8 vietą. Buvęs „Vanilla ninja”
prodiuseris yra dainos „Let’s get loud” autorius.


2006 metai – 18 vieta (pusfinalis)

2006 metais kelialapis į „Euroviziją” atiteko švedų dainininkei Sandrai Oxenryd.
Ji savo gimtinėje tapo garsi po to, kai 2005-aisiais laimėjo muzikinį realybės šou. Stiprus balsas atlikėjai nepadėjo ir ji su pop daina „Through my window” pusfinalyje liko 18 tarp 23 dalyvių.


2007 metai – vieta (pusfinalyje)

2001 metais „Euroviziją” laimėjusio Tanelio Padaro sesuo Gerli Padar pusfinalyje su daina „Partners in crime” užėmė 22 vietą . Kartu su Portugalija ir Andora, Estija jau ketvirtus metus iš eilės negali patekti į finalą.

Silvi Vrait pasirodymas 1994 metais:

Maarja-Liis Ilus ir Ivo Linna pasirodymas 1996 metais:

Maarja pasirodymas 1997 metais:

Evelin Samuel ir Camille pasirodymas 1999 metais:

Ines pasirodymas 2000 metais:

Tanel Padar ir Dave Benton pasirodymas 2001 metais:

Sahlene pasirodymas 2002 metais:

„Neiokoso” pasirodymas 2004 metais:

Kitų pasirodymų vaizdo įrašai:

Koit Toome pasirodymas 1998 metais

„Ruffus” pasirodymas 2003 metais

„Suntribe” pasirodymas 2005 metais

Sandra Oxenryd pasirodymas 2006 metais

Gerli padar pasirodymas 2007 metais

Kaip ir nuolat, laukiame Jūsų siūlomų šalių į šią skiltį, komentaruose.
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Monika
Monika
prieš 14 metus

Suomija

VerR;D
VerR;D
prieš 14 metus

Norvegija.

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.