Eurovizija 2008 (atrankos)

Nacionalinės atrankos

Švedijoje gauta net 3434 paraiškas dalyvauti nacionalinėje atrankoje. Toks didžiulis skaičius sumušė 2006 metų rekordą. (Palyginimui, Lietuvoje kasmet atsiranda tiktai mažiau nei 100 atlikėjų, norinčių kovoti dėl bilieto į „Euroviziją”.) Iš daugybės pretendentų komisija privalo išrinkti tik 28 dainininkus. Dar keturis atlikėjus išrinks „SVT”
televizija. Visi „Melodifestivalen” atrankos dalyviai bus paskelbti iki naujųjų metų.


Kipro televizija „CyBC” nusprendė grįžti prie atviros atrankos su žiūrovų balsavimu. Atlikėjai iš Kipro bei emigrantai gali siųsti savo paraiškas iki lapkričio 15 dienos. 7 narių komisija išrinks 10 dainininkų, kurie sausio 12 dieną atliks savo dainas nacionaliniame finale. Ten 60% taškų skirs žiūrovai, o likusius 40% 9 narių komisija.


Norvegijos televizija „NRK” sulaukė 600 dainų nacionalinei atrankai „Melodi Grand Prix”. Tai yra daugiau nei šimtu dainų daugiau nei pernai. Tik trečdalis kūrinių atkeliavo iš vietinių kompozitorių.
Likusios dainos yra parašytos Švedijoje, Suomijoje, Danijoje, Australijoje, Izraelyje, Didžiojoje Britanijoje, Lenkijoje, Maltoje, Izraelyje, Vokietijoje ir kitose šalyse gyvenančių kompozitorių.

Tris atrankiniais pusfinaliai įvyks penktadieniais, sausio 11, 18 ir 25 dienomis skirtinguose miestuose. Vasario 6 d. bus surengtas antro šanso raundas, o Norvegijos atstovą sužinosime vasario 9 dieną Osle vyksiančiame finale.


Jau po savaitės startuoja Bulgarijos nacionalinė atranka. „BNT” televizija gavo 78 paraiškas, kurių dalis buvo diskvalifikuota dėl pažeistų taisyklių. Spalio, lapkričio ir gruodžio mėnesiais, sekmadieniais, laidoje „EuroBGVision” savo dainas gyvai atliks po 8-9 atlikėjus norinčius atstovauti savo šalį. Kiekvieno mėnesio pabaigoje, visi tą mėnesį pasirodę dainininkai bus atiduoti žiūrovų teismui. Pastarieji kas mėnesi išrinks po 3 jų mėgiamiausius kandidatus.
Tuo tarpu, komisija iš visų nepatekusiųjų į kitą etapą išrinks kitus 9 pusfinalininkus.

9 žiūrovų ir 9 komisijos išrinkti laimingieji sausio mėnesį varžysis dvejuose pusfinaliuose, kuriuose iš 18 dalyvių 9 finalininkus išrinks komisija ir 3 „BNT” televizija. Finale, kuriame dėl Bulgarijos atstovo titulo kovos 12 atlikėjų, viską lems žiūrovų balsavimas.

Visų Bulgarijos nacionalinės atrankos dalyvių sąrašą galite rasti paspaudę čia.


Po nesėkmingo debiuto Helsinkyje, Čekijos televizija „ČT” dar karta ruošiasi „Eurovizijos” atrankai. Atrankos procedūra liks tokia pati: komisija išrinks 10 atlikėjų, iš kurių žiūrovai nacionalinio finalo metu išrinks nugalėtoją. Čekijos atstovą greičiausiai sužinosime sausio pabaigoje.


Vokietija savo atranką planuoja pakoreguoti visai nedaug. 2006 ir 2007 metais ji susidėjo tik iš trijų dalyvių, iš kurių žiūrovai išrinkdavo nugalėtoją. Dabar ruošiamasi dainininkų skaičių pakelti iki penkių. Tokių būdu „NDR” transliuotojas nori nacionaliniame finale pamatyti daugiau įvairių muzikinių stilių.


Praeitame numeryje skelbėme, kad rugsėjo 29 dieną buvo planuojamas pirmų trijų dainų iš Islandijos nacionalinės atrankos pristatymas. Dėl taisyklės, neleidžiančios „eurovizinėms” dainoms būti paskelbtoms iki spalio 1 dienos, pirmas Islandijos atrankos pusfinalis buvo perkeltas į spalio 6 dieną.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.