Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Italija

Šią savaitę mūsų nuolatinė skiltis turėtų pradžiuginti itališkos muzikos gerbėjus, nes keliaujame į vieną iš didžiausių Europos valstybių – Italiją. Šios šalies televizija „RAI” „Eurovizijos” dainų konkurse dalyvavo 36 kartus, bet 1997 metais pasitraukė ir kol kas nedrąsiai prabylama apie jos sugrįžimą. Italija konkursą laimėjo du kartus: 1964 ir 1990 metais. Blogiausias pasiekimas „Eurovizijoje” italams yra 17 vieta.

Europos Transliuotojų Sąjungą sukurti „Eurovizijos” konkursą įkvėpė būtent nuo 1951 metų šioje šalyje rengiamas „San Remo” muzikinis festivalis.


1956 metai – debiutas

 

Į pirmą „Eurovizijos” konkursą, vykusį 1956 metais, atstovauti Italijai išvyko Franca Raimondi su kūriniu „Aprite le finestre” ir Tonina Torrielli su „Amami se vuoi”. Kaip jau tikriausiai žinote, tais metais „Euroviziją” laimėjo Šveicarija, o kitos vietos nebuvo skirstomos.


1964 metai – 1 vieta

 

Dainų konkursą Italijai pavyko laimėti iš devinto karto. Gigliola Cinquetti, Danijoje vykusiame konkurse, sutriuškino savo varžovus su romantiška daina „Non ho l’eta” (Neturiu amžiaus). Dainos žodžių kūrėjas taip pat parašė tekstą prieš tai minėtos Toninos Torrielli „euroviziniam” kūriniui.


1990 metai – 1 vieta

 

Kito atlikėjo, atnešusio Italijai pergalę, tikriausiai nereikia pristatyti. Tai garsusis Toto Cutugno, tarp kitko lapkričio 18 dieną koncertuosiantis Šiauliuose (tai bus šiemet jau antras jo koncertas Lietuvoje). Atlikėjas „Eurovizijoje” atliko savo kūrinį „Insieme: 1992” (Kartu: 1992), kuriame dainuojama apie nesutariančių Europos tautų suvienijimą ir susitaikymą. Dainos pavadinime esanti data – tai metai, kai Europos Sąjunga planavo pradėti operaciją, paversiančia „Insieme: 1992” žodžius į tikrovę.

Antroje vietoje likusiai Airijai ir Prancūzijai iki laimėjimo pritrūko 17 taškų.


1974 metai – 2 vieta

 

Praėjus dešimčiai metų nuo savo pergalės, į dainų konkursą grįžo Gigliola Cinquetti su to paties dainų žodžių autoriaus kurta daina „Si”. 22-jų metų atlikėja nusileido tik legendinei grupei „ABBA” ir jų dainai „Waterloo”.

Įdomus dalykas, kad Italijos televizija „Eurovizijos” metu neparodė savo šalies pasirodymo. To priežastis buvo ateinantys rinkimai dėl ištuokos įteisinimo. Transliuotojas manė, kad dainoje nuolat kartojamas žodis „si”, kas išvertus reiškia „taip”, gali paveikti į referendumą ateisiančių italų pasąmonę, ir jie pritars skyrybų įteisinimui.


1958 metai – 3 vieta

 

Laimėjęs Sanremo festivalį, bilietą į Olandijoje vykusį trečiąjį „Eurovizijos” konkursą gavo Domenico Modugno. Nors atlikėjas su dalinai savo kūrybos daina „Nei blu dipinto di blu” arba tiesiog „Volare” nelaimėjo konkurso, šis kūrinys tapo bene populiariausias per visą „Eurovizijos” istoriją. Po sėkmingo pasirodymo, dainininkas dar bandė savo laimę „Eurovizijoje” 1959, 1962 ir 1966 metais.

2005 metais „Eurovizijos” dainų konkurso penkiasdešimtečio jubiliejaus proga surengtame koncerte „Volare” užėmė antrą vietą. Neoficialiais duomenimis, visame pasaulyje yra įrašyta daugiau nei 1000 dainos „koverių“ ir iki šiol šis skaičius auga. Šios dainos dėka Domenico Modugno gavo du „Grammy” apdovanojimus.

Atlikėjas mirė 1994 m., sulaukęs 66 metų.


1963 metai – 3 vieta

 

1963 metais atstovauti savo šaliai buvo išrinktas Emilio Pericoli su balade „Uno per tutte” (Vienas visoms). Dainoje, kurią lydėjo mini-šou, atlikėjas ironiškai išreiškia meilę keturioms merginoms, o gale pasako, kad jo bučiniai atiteks tai, kuri pirma pasakys „taip”.


1975 metai – 3 vieta

 

Dar viena baladė – „Era” – palydėjo Italijos atstovus į trečią vietą. Tąkart tai atsitiko dėka Wess ir Dori Ghezzi dueto. Dori baigė savo muzikinę veiklą dar 1990 metais.


1987 metai – 3 vieta

 

Belgijoje vykusiame dainų konkurse Italija po metų pertraukos dar kartą pasirodė sėkmingai. Umberto Tozzi & Raf su daina „Gente di mare” (Jūros žmonės), kuriai muziką sukūrė patys atlikėjai, gavo 103 taškus ir užėmė trečią vietą. Po konkurso ši daina Italijoje tapo pakankamai populiari, bei buvo įtraukta į 2002 ir 2007 metais išleistus „Eurovizijos” hitų rinkinius.


1992 metai – 4 vieta

 

1992 metais į „Eurovizijos” sceną antrą kartą užlipo Mia Martini. Su daina „Rapsodia”, apie du įsimylėjėlius, atlikėjai pavyko pasiekti viršutinį penketuką. 1977 metais ji užėmė tik 13 vietą.

Nors Italijos pasirodymas buvo sėkmingas, bet „RAI” televizija iš konkurso pasitraukė keturiems metams.


1997 metai – 4 vieta

 

Po trijų metų pertraukos „RAI” televizija grįžta į „Euroviziją”. Savo šaliai atstovauti išvyko Jalisse su emocinga balade „Fiumi di parole” (Žodžių upės), kuri tapo dar populiaresnė už nugalėtojų kūrinį.

Ketvirta vieta nepatenkino italų lūkesčių ir tai galėjo būti viena iš to priežasčių, kodėl tais pačiais metais Italija pasitraukė iš Europos dainų konkurso. Vietinės televizijos teigimu, jiems pakanka šalyje rengiamo „San Remo” dainų konkurso, kuris pritraukia labai daug dėmesio.


1961 metai – 5 vieta

 

Penktą vietą tarp 16 dalyvių iškovojo Betty Curtis ir meilės daina „Al di la” (Anapus). Dar du šios dainos žodžių autoriaus kūriniai pateko į „Eurovizijos” dešimtuką.


1965 metai – 5 vieta

 

Dalinai paties dainininko Bobby Solo sukurta daina „Se piangi, se ridi” (Jei verki, jei juokiesi) pateko į penktą vietą. Šiuo metu virš 60 metų turintis atlikėjas dar koncertuoja.


1971 metai – 5 vieta

 

Massimo Ranieri sužavėjo komisiją energingu dainos „L’amore e un attimo” (Meilė – tai akimirka) atlikimu ir surinko 91 tašką. Vėliau daina buvo išleista dar keturiomis kalbomis. Po dviejų metų Massimo dar kartą išvyko į „Euroviziją”, bet tąkart užėmė tik 13 vietą.


1984 metai – 5 vieta

 

Į Liuksemburgą atstovauti Italijai 1984 metais vyko duetas Alice & Battiato. Muziką dainai „I treni di Tozeur” kūrė pats dueto narys Franco Battiato, kuris dar 2007 m.  išleido vieną iš daugelio savo albumų. Alice 1981 metais laimėjo „San Remo” muzikinį festivalį.


1957 metai – 6 vieta

 

Į antrąjį „Eurovizijos” konkursą Italija išrinko Nunzio Gallo. Dėl jo dainos „Corde della mia chitarra” (Mano gitaros stygos), kuri trūko virš 5 minučių, konkurse buvo įvesta taisyklė, ribojanti dainos ilgį iki trijų su puse minutės. 6 vieta nebuvo itin didelis pasiekimas, nes „Eurovizijoje” dalyvavo tik 10 šalių.


1959 metai – 6 vieta

 

Antrus metus iš eilės garbę atstovauti savo šaliai gavo Domenico Modugno, kurį jau minėjome šiek tiek aukščiau. Aišku, daina „Piove (Ciao, ciao bambina)” (Lyja) nepasiekė tokių aukštumų kaip „Volare” ir atlikėjas pasiekė 6 vietą iš 11 galimų.


1972 metai – 6 vieta

 

Michele Scommegna, sukūręs kūriniui „I giorni dell’arcobaleno” muziką, su juo išvyko į Didžiojoje Britanijoje vykusi „Eurovizijos” konkursą, kur užėmė 6 vietą iš 18.


1980 metai – 6 vieta

 

1980 metais atstovauti Italijai buvo išrinktas Alan Sorrenti ir jo kūrybos daina „Non so she darei” (Nežinau, ką atiduočiau). Atlikėjas dainavo apie tai, kad nežino ką atiduotų, kad galėtų sustabdyti laiką ir praleisti naktį kartu su savo meile.


1976 metai – 7 vieta

 

Al Bano ir Romina Power – vienas iš nedaugelio duetų, atstovavusių Italijos kraštui. Susituokusi pora italų ir anglų kalbomis atliko dainą „We’ll live it again”.


1985 metai – 7 vieta

 

Po 9 metų Al Bano ir Romina Piower dar kartą užėmė 7 vietą. Šįkart tai buvo pasiekta dėka dainos „Magic, oh magic”. Nors šis pavadinimas yra angliškas, bet daina parašyta italų kalba. Kaip matote nuotraukoje, pritariančios vokalistės savo suknelių spalvomis imitavo Italijos vėliavą.

2000 metais Al Bano pasirodė „Eurovizijos scenoje kaip Šveicarijos atstovų pritariantis dainininkas.


1991 metai – 7 vieta

 

1991 metais „Eurovizijos” konkursas Toto Cutugno laimėjimo dėka vyko Italijoje. Garbė atstovauti šalai šeimininkei buvo suteikta dainininkui Peppino di Capri. Pastarasis neapoliečių kalba (italų kalbos dialektas) atliko dainą „Comme e ddoce o’mare”.


1960 metai – 8 vieta

 

8 vietą iš 13 su dar viena meilės daina „Romantica” gavo Renato Rascel, kurio tikras vardas yra Renato Ranucci.


1970 metai – 8 vieta

 

Gianni Morandi su balade „Occhi di ragazza” (Merginos akys) pasiekė 8 vietą iš 12. Daina pasibaigia pesimistine gaida, kad vieną dieną tos akys prisipildys ašarų ir jų santykiai pasibaigs.


1962 metai – 9 vieta

 

1962 metais, atstovauti Italijai išrinktas Claudio Pica sudainavo „Volare” kūrėjų dainą „Addio, addio” (Viso gero).

Po 5 metų atlikėjas „Eurovizijoje” užėmė 11 vietą.


1989 metai – 9 vieta

 

Į Šveicarijoje vykusį Europos dainų konkursą iškeliavo Anna Oxa su Fausto Leali. Energingai atlikta daina „Avrei voluto” (Būčiau norėjęs) parnešė atlikėjams devintą poziciją su 56 taškais.

Ana Oxa šiuo metu yra išleidusi net 23 albumus.


1968 metai – 10 vieta

 

1968 metais Italijai neliko nieko kito kaip tenkintis 10 vieta tarp 17 šalių. Taip komisiją įvertino dainą „Marianne”. 2005 metais kūrinio atlikėjas Sergio Endrigo ir autorius mirė.

Vienintelė išlikusi Gigliola Cinquetti 1964 metų pasirodymo vaizdo ištrauka + pilnas garso įrašas:

 

Toto Cutugno pasirodymas 1990 metais:

Gigliola Cinquetti pasirodymas 1974 metais:

Domenico Modugno pasirodymas 1958 metais:

Emilio Pericoli pasirodymas 1963 metais:

Wess ir Dori Ghezzi pasirodymas 1975 metais:

1987 metų atstovų Umberto Tozzi & Raf pasirodymas:

Jalisse pasirodymas 1997 metais:

Al Bano ir Romina Power pasirodymas 1976 metais:

Al Bano ir Romina pasirodymas 1985 metais:

Gianni Morandi pasirodymas 1970 metais:

Anna Oxa su Fausto Leali pasirodymas 1989 metais:

Kitų pasirodymų vaizdo įrašai:

Mia Martini pasirodymas 1992 metais

Betty Curtis pasirodymas 1961 metais

Bobby Solo pasirodymas 1965 metais

Massimo Ranieri pasirodymas 1971 metais

Alice & Battiato pasirodymas 1984 metais

Nunzio Gallo pasirodymas 1957 metais

Domenico Modugno pasirodymas 1959 metais

Michele Scommegna pasirodymas 1972 metais

Alan Sorrenti pasirodymas 1980 metais

Peppino di Capri pasirodymas 1991 metai

Renato Rascel pasirodymas 1960 metais

Claudio Pica pasirodymas 1962
metai



Nepatekusieji į viršutinį dešimtuką: 

1967 m. 1983 m. 1978 m.

1988 m. 1993 m.

1969 m. 1973 m. 1977 m.

1979 m. 1966 m.

Peržiūrėti pasirodymų vaizdo įrašus galite paspaudę ant dainų pavadinimų lentelėje:

Metai Atlikėjas Daina Vieta
1967 Claudio Villa „Addio, adio” 11
1983 Riccardo Fogli „Per Lucia” 11
1978 Ricchi e Poveri „Questo amore” 12
1988 Luca Barbarossa „Vivo (Ti scrivo)” 12
1993 Enrico Ruggeri „Sole d’Europa” 12
1969 Iva Zanicchi „Due grosse lacrime bianche” 13
1973 Massimo Ranieri „Chi sara” 13
1977 Mia Martini „Libera” 13
1979 Matia Bazar „Raggio di luna” 15
1966 Domenico Modugno „Dio, come ti amo” 17
Tik nuo Jūsų priklauso kuri valstybė atsidurs šioje skiltyje, skirtoje šalių pasiekimams „Eurovizijoje”. Laukiame pageidavimų komentaruose.
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.