Gyvenimas po Eurovizijos

Žuvo 2004 metų Makedonijos atstovas

Ankstų spalio 16 dienos rytą, tik 26 metų sulaukęs, autoavarijoje žuvo mylimiausiais Makedonijos dainininkas, 2004 metais atstovavęs savo tėvynei „Eurovizijoje” ir užėmęs 14 vietą – Tose Proeski. Nelaimingo atsitikimo nepavyko išvengti, dėl atlikėjo vairuotojo, kuris šiuo metu yra kritinės būklės, viršyto greičio. Spalio 17 dieną šalyje buvo paskelbta gedulo diena. Tai įrodo, kad Tose nebuvo tik eilinis atlikėjas, o asmuo žavėjęs savo muzika, veiksmais ir labdaringa veikla Makedonijos ir kitų buvusios Jugoslavijos valstybių piliečius.

Gedulo dienos metu UNICEF (Jungtinių Tautų Vaikų Fondas) prisiminė atlikėją, kuris ne tik kūrė puikias dainas, bet buvo Geros Valios Ambasadorius šioje organizacijoje. „Vaikai prarado draugą, kurio jiems be abejonių buvo Tose Proeski” – sakė Hongwei Gao (asmuo atsakingas už UNICEF akciją Balkanuose). Tose tapo Geros Valios Ambasadoriumi 2004 metais. Savo darbus jis atliko su dideliu užsidegimu ir pasišventimu. Jis surengė daugybę koncertų ir akcijų, padedančių neįgaliems vaikams. Taip pat Tose rinko pinigus Makedonijos ligoninių būklei gerinti. Jo charizmatiškumas ir žmonių paveikimas padėjo kovoje prieš ŽIV/AIDS. Kartų su silpnaregių ir nereginčių vaikų chorų T. Proeski įrašė dainą „This World”, kuri greitai tapo vaikų himnu ir kovos už jų teises simboliu.

Laidojimo dieną gimtojo dainininko miesto gatvėmis įvyko procesija, kurioje paskui karstą, apvyniotą Makedonijos vėliava, žengė artisto šeima, draugai, partneriai, muzikos fanai ir miestelio gyventojai. Atlikėjo laidojimo ceremoniją transliavo Makedonijos televiziją, o radijo stočių eteryje visą dieną buvo girdimos vien tik Tose dainos.

Makedonijos Ortodoksų bažnyčios arkivyskupas po atlikėjo mirties pasakė, kad „Makedonija ir Balkanai prarado angelą”.

Tose Proeski pasirodymas 2004 metų „Eurovizijoje”:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Anonimas
Anonimas
prieš 2024 metus

gaila

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

suzinojusi sia naujiena, net apsiverkiau,.. taip suspaude sirdi…
ir zinau kodel…
dainininkai dainuodami siuncia mums geraja energija…
nors mes ju ir niekad nemateme bet atrodo kad juos pazinojome..
tegul ilsisi ramybeje….

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.