Be temos

EBU perspėja dėl grėsmės Lietuvos nacionaliniam transliuotojui

EBU (Europos Transliuotojų Sąjunga) pareiškė susirūpinimą dėl grėsmių visuomeniniam transliuotojui – Lietuvos radijui ir televizijai.

Laiške Prezidentei Daliai Grybauskaitei, kurio kopijos taip pat išsiųstos Seimo Pirmininkei Irenai Degutienei ir Ministrui Pirmininkui Andriui Kubiliui, EBU generalinis direktorius Žanas Revejonas (Jean Réveillon) reiškia didelį susirūpinimą  „dėl siūlymų gerokai mažinti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos iš Vyriausybės gaunamą finansavimą“  ir ragina „pasinaudoti savo įtaka, kad tam būtų užkirstas kelias“.

Dar vienu laišku  EBU kreipėsi ir į Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetą, perspėdamas dėl grėsmės LRT politiniam nepriklausomumui, kurį kelia Seime rengiamos LRT įstatymo pataisos.

Lietuva – antroji šalis po Vengrijos, į kurios politinę vadovybę dėl kylančių grėsmių visuomeniniam transliuotojui kreipėsi EBU.

Laiške Prezidentei – nuogąstavimai dėl  grėsmės demokratinei misijai

EBU generalinio direktoriaus laiške rašoma, kad Vyriausybės dotacija jau šiemet buvo sumažinta 19 procentų – ir dar vienas toks pats mažinimas 2010 metais reikš, kad LRT nebepajėgs vykdyti savo misijos. „Turint galvoje ankstesnius drastiškus LRT biudžeto „karpymus“, dar vienas tokio masto lėšų mažinimas reikštų, kad LRT nebepajėgs gaminti kokybiškų laidų ir atlikti savo tokios svarbios demokratinės misijos“, – rašo Ž.Revejonas.

Jis primena, kad Europos Sąjunga ir Europos Taryba vieningai pripažįsta visuomeninio transliavimo svarbą, įgyvendinant demokratinius, socialinius siekius bei tenkinant visuomenės kultūrinius poreikius. „Be atitinkamo finansavimo visuomeniniam transliuotojui patenkinti šių poreikių neįmanoma“, – perspėja EBU generalinis direktorius.

Primenami tarptautiniai Lietuvos įsipareigojimai

Laiške Prezidentei EBU generalinis direktorius Ž. Revejonas taip pat priminė tarptautinius Lietuvos įsipareigojimus, pagal kuriuos Europos Tarybos šalys turi garantuoti  „deramą ir stabilų visuomeninių transliuotojų finansavimo modelį, užtikrinantį lėšas, būtinas atlikti jiems savo misiją.“

Laiške rašoma, kad „Europos Sąjungos lygiu Europos Parlamentas savo 2008 m. rugsėjo 25 d. rezoliucijoje dėl žiniasklaidos koncentracijos ir pliuralizmo pabrėžė, jog visuomeninei žiniasklaidai, kad ji būtų pajėgi konkuruoti su komercine ir transliuotų aukštos kokybės kultūros ir žinių laidomis, yra būtinas pakankamas finansavimas“.

Toliau skaitykite lrt.lt svetainėje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Tauras
Tauras
prieš 14 metus

Pirmai apkarbe LRT skiriamus pinigus, tai va dabar nevyks Eurovizijos atranka.. Dabar dar labiau apkarpys, tai is viso nebeliks sio kanalo.. ;D

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.