Organizavimas

Muzikinės bado žaidynės: organizatoriai sieks reabilituotis po skandalingos „Eurovizijos“

Europos transliuotojų sąjunga nutraukė tylą ir pradės reaguoti į šių metų „Eurovizijos“ delegacijų pateiktus skundus. 

Ne paslaptis, kad daugeliui delegacijų šių metų „Eurovizija“ tapo psichologiškai išsekinančiu renginiu, tad šiemet kaip niekad atlikėjams buvo vertinga užmegzti santykius su kitais dalyviais. Provokuojantis Izraelio televizijos dalyvavimas, šokiruojantis Nyderlandų diskvalifikavimas bei bandymas cenzūruoti žodžio ir žiniasklaidos laisvę privertė dalyvius pratrūkti ir nebetylėti.

Atlikėjų kūrybiškas protestavimas

Bambie Thug iš Airijos vieni pirmųjų garsiai kalbėjo apie neteisingus EBU sprendimus, kurie sukėlė daugybę spėlionių, ginčų ir diskusijų, taip pat privertė dalyvius kūrybiškai apgauti EBU ir nelegaliai įsinešti į sceną savo manifestų atributus. Vienas iš australų komandos narių ant kūno nupiešė arbūzą, portugalietė Iolanda nagus nuspalvino kufijos raštais, belgas Mustii ant rankos parašė žodį „Peace“, o Prancūzijos ir Italijos atstovai pasirodė su pareiškimais – Slimane tai padarė per trečiąją finalo generalinę repeticiją, kai jį stebėjo tūkstančiai žiūrovų, o Angelina spaudos centre atliko Johno Lenono dainą „Imagine“.

YouTube player

Šokiruojantis Nyderlandų diskvalifikavimas

Papildomu skandalu tapo Nyderlandų atstovo Joost Klein nušalinimas, o vėliau ir diskvalifikavimas iš „Eurovizijos“. Europos transliuotojų sąjunga pradėjo tyrimą, kurį vėliau perėmė Švedijos policija ir nelaukiant, kol paaiškės įvykių eiga, buvo nuspręsta olandą pašalinti iš konkurso. Staigus hito „Europapa“ pašalinimas daugeliui dalyvių buvo šokas, o paskutinės generalinės repeticijos užkulisiuose tvyrojo įtempta atmosfera.

PBS nuotr.

Delegacijos teikia skundus Europos transliuotojų sąjungai

Prieš pat finalą, Airijos televizijos RTE delegacija įskundė EBU Izraelio komentatorių dėl galimo „Eurovizijos“ taisyklių pažeidimo. Transliacijos metu vyras smerkė Bambie Thug ir skatino žiūrovus juos prakeikti bei jokiais būdais nebalsuoti.

Tuo tarpu Portugalijos televizija pareiškė protestą, nes Iolandos pasirodymas didžiajame „Eurovizijos“ finale nebuvo įtrauktas į konkurso „Youtube“ puslapį. EBU nepatiko atlikėjos nagai, kurie atvaizdavo kufijos raštus. Vis dėlto po portugalų transliuotojo padaryto spaudimo, finalinis pasirodymas buvo įtrauktas į oficialų grojaraštį. RTP mano, kad tai nesąžiningas organizatorių žaidimas ir galima diskriminacija. Negana to, televizija taip pat sukritikavo EBU sprendimą į Izraelio pasirodymą įtraukti dirbtinius plojimus, kurie nutildė arenoje vyravusį nepasitenkinimą.

YouTube player

„Eurovizijos“ fanai tikisi vadovo atsistatydinimo

Kulminaciniu momentu tapo „Eurovizijos“ vykdomojo prodiuserio Martino Österdahl nušvilpimas milijonų žiūrovų akivaizdoje per konkurso finalą. Martin taip pat nepasirodė nugalėtojos Šveicarijos spaudos konferencijoje ir praleido tradicinį susitikimą su delegacijomis dūzgėse. Finalo transliacijos metu Martinui teko pristatyti Nyderlandų komisijos taškus, kadangi dėl šalies pašalinimo iš konkurso Nikkie Tutorials atsisakė tai daryti. Skelbti Norvegijos ir Suomijos komisijų įvertinimus paskutinę akimirką taip pat atsisakė praeitų metų dalyviai Alessandra ir Käärijä.

YouTube player

Europos Sąjungos vėliavos buvo uždraustos

Oficialiai 2024 metų „Eurovizijos“ žiūrovai su savimi į Malmės areną galėjo pasiimti tik 37 dalyvaujančių šalių ir vaivorykštės spalvų vėliavą, kuri simbolizuoja toleranciją. Pagal pranešimus, šou apsauga šį kartą neleido į salę įsinešti Europos Sąjungos vėliavų, vertindama jas kaip politines, tad netrukus iš Europos Komisijos atstovų pasigirdo neigiami komentarai. Kritikos pažėrė ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Jos atstovas žiniasklaidai pareiškė: „Liūdna, kad buvo uždrausta vėliava, kuri yra visų ES narių ir kitų konkurse dalyvaujančių Europos Tarybos narių vėliava, ji dažnai plevėsuoja kartu su nacionalinėmis vėliavomis visuomeninių institucijų patalpose.“

Nugalėjusios šalies spaudos konferencijos metu Nemo prisipažino, kad jiems teko slapta prasinešti į areną nebinarinę pasididžiavimo vėliavą, nes pagal taisykles ji buvo uždrausta. Interviu metu Nemo tarė žodžius, kurie netrukus pateko į daugelio portalų antraštes: „Sulaužiau kodą, sulaužiau trofėjų. Trofėjų galima pataisyti, bet gal reikėtų pataisyti ir „Euroviziją“.“

YouTube player

EBU bandys gelbėti padėtį

Europos transliuotojų sąjunga paskelbė pranešimą, kuriame apgailestauja, kad „kai kurios delegacijos“ nepaisė konkurso taisyklių ir dvasios tiek Malmėje, tiek transliacijų metu. EBU taip pat patvirtino,  kad artimiausiu metu kartu su delegacijos vadovais peržvelgs šios „Eurovizijos“ įvykius, siekdama pozityviai judėti į priekį ir užtikrinti, kad renginio vertybės būtų gerbiamos. Vėliavų klausimai taip pat turės būti išspręsti kartu su konkursą rengsiančiu Šveicarijos transliuotoju.

2025 metų „Eurovizijos“ konkursą priimsiantis miestas turėtų paaiškėti rugsėjį. Sekite „Eurodieną“ ir sužinokite aktualiausias naujienas!

Šaltinis: EBU, SVT, RTP, RTE, BBC, Independent

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus