EBU nuotr.
EurožvaigždėsRezultatai

Šiemet užfiksuotas rekordinis žiūrovų taškų skirtumas tarp „Eurovizijos“ nugalėtojo ir žiūrovų išrinkto nugalėtojo

Nors „Eurovizijos 2023“ dainų konkursas baigėsi, bet klausimas „kas gi buvo tikrasis nugalėtojas?“ išlieka ilgai. Dažniausiai fanų favoritui pasiseka ir komisijos balsavime, tuomet abi pusės gali džiaugtis išrinkę vienintelę vertą pergalės šalį. Tačiau, būna atvejų kai šios nuomonės išsiskiria ir komisijos favoritas laimi konkursą. Taip įvyko ir šiemet, nes žiūrovų numylėtinė Suomija, kuriai atstovavo linksmasis Käärijä surinko žymiai didesnį žiūrovų balsų skaičių negu nugalėtoja Švedija ir jos atstovė Loreen.

Per pastaruosius 10 metų „Eurovizijoje“ matėme įvairiausius rezultatus, kuomet laimi tiek komisijos favoritas, tiek žiūrovų. Iš viso 4 šalys yra laimėjusios žiūrovų balsavimą, bet liko nepakankamai įvertintos komisijos. Šių metų balsavimo rezultatai tapo ypač skandalingi, nes tarp Švedijos ir Suomijos žiūrovų balsų susidarė rekordinis skirtumas – net 133 balai. Tiesa, abi šios šalys pateko į istoriją, nes Loreen tapo pirmaja moterimi, laimėjusi 2 kartus, o Suomija užėmė savo antrą geriausią rezultatą „Eurovizijoje“. Taip pat, Švedija nesurinko nei vieno 12-tuko iš žiūrovų balsavimo, kuomet Suomija 12 balų gavo net 18 kartų ir iš viso pelnė 376 balus žiūrovų balsavime. Suomija tapo antraja šalimi surinkusi tokį didelį kiekį žiūrovų balsų, tiesa, tokį patį kiekį balsų surinko 2017-ųjų metų laimėtoja Portugalija. Už šias dvi šalis daugiau žiūrovų balsų yra gavusi tik Ukraina, kuri pernai metais gavo patį didžiausią žiūrovų balsų kiekį – 439 balus.

Gerbėjai įvairiose platformose demonstruoja savo nusivylimą ir yra vis dar nepatenkinti rezultatais, nes norėtų, kad žiūrovų išrinktas nugalėtojas būtų labiau įvertintas komisijos. Norvegijos delegacijos vadovas Stig Karlsen viename iš interviu sukritikavo balsavimo sistemą. „Akivaizdu, kad žmonės turėjo kitą nugalėtoją. Abejotinas faktas, kad komisija iš 185 žmonių turi tokią pačią galią kaip milijonai televizijos žiūrovų.“

Metai Laimėjusi šalis Taškų skirtumas tarp laimėjusios žiūrovų balsavimą šalies
2023 Švedija 133
2022 Ukraina Laimėjo ta pati šalis
2021 Italija Laimėjo ta pati šalis
2019 Nyderlandai 30
2018 Izraelis Laimėjo ta pati šalis
2017 Portugalija Laimėjo ta pati šalis
2016 Ukraina 39
2015 Švedija 87
2014 Austrija  Laimėjo ta pati šalis
2013 Danija Laimėjo ta pati šalis

2015 metais, pirmą kartą „Eurovizijos“ istorijoje žiūrovų favoritas nelaimėjo viso konkurso. Italijos vaikinų trio Il Volo žiūrovų balsavime pirmavo net 87 balais, iš viso surinkę 366 žiūrovų balus, kuomet konkurso nugalėtoja Švedija žiūrovų balsavime liko 3-ioje vietoje su 279 balais, bet komisijai ji patiko labiausiai ir pelnė net 353 balus. Antroje žiūrovų balsavimo vietoje liko Rusija, surinkusi 286 balus. Nors Italijos pasirodymas atrodė kaip galėsiantis surinkti daug balų iš komisijos, nes grupė pasižymejo nepriekaištingu vokalu, bet komisijos tai neįtikino – Italiją ekspertai pasodino į 6-tą vietą ir galutiniame rezultate liko 3-ioje vietoje.

YouTube player

2016 „Eurovizijos“ nugalėtoja Ukraina nelaimėjo nei komisijos, nei žiūrovų balsų, abiejuose balsavimuose liko 2-oje vietoje. Tais metais komisijos favorite tapo Australija ir jos atstovė Dami Im, surinkusi net 320 balų iš komisijos, o daugiausiai žiūrovų simpatijų pelnė Rusija, kuriai atstovavo Sergey Lazarev. Tiesa, Rusija „Eurovizijos“ komisijos nepapirko savo šou efektais ir įspūdingomis vizualizacijomis, todėl, žiuri nuomone, buvo verta tik 5-os vietos ir galutiniame rezultate liko 3-ioje vietoje.

YouTube player

Panašus atvejis įvyko ir 2019-ais metais, kuomet komisiją labiausiai sužavėjo Šiaurės Makedonijos atstovė Tamara Rodevska, pelniusi 247 balus, o „Eurovizijos“ laimėtojai Nyderlandai ir jų atstovas Duncan Laurence, komisijos nuomone, liko 3-ioje vietoje su 237 balais ir žiūrovų balsavime užėmė 2-ąją vietą, su 261 balais. Žiūrovų favorite tais metais tapo Norvegija ir jos grupė KeiiNo, surinkusi 291 balus iš žiūrovų, tačiau komisijos akimis ji nebuvo verta pergalės ir gavo tik 40 balų. Galutinėje lentelėje Norvegija liko 6-oje vietoje.

YouTube player

Per visą „Eurovizijos“ istoriją buvo vos keletas atvejų kai nugalėtojas nėra žiūrovų favoritas, tačiau nepaisant to, finale laimi šalis, kuri surenka daug balų iš abiejų pusių. Ar sutinkate su tokiais balsavimo rezultatais? Galbūt reikėtų mažinti komisijos įtaką šiame konkurse? Pasidalinkite savo komentarais atnaujintoje Eurodienos komentarų skiltyje!

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Malvina
Malvina
prieš 9 mėnesių

Manau, kad be komisijos įvertinimo konkursas virstų dideliu šou.Turtingos valstybės kurtų įspūdingas vizualizacijas,mažiau turtingos to neišgalėtų ir vokalas nepajėgtų joms padėti užimti deramą vietą.Tik siūlyčiau atsižvelgti,jeigu žiūrovų balsų skirtumas 100 balų didesnis nei komisijos,tuomet turi lemti žiūrovų balsai.Antraip žiūrovai jaučiasi labai nuskriausti,neturintys įtakos sprendime ir taip sumažinti jų pasitikėjimą ir entuziazmą.

Raginmunt
Raginmunt
prieš 10 mėnesių

Tiesą pasakius, su tokia 50% jury, 50% public sistema natūraliai atsiras metų, kai laimės ne publikos, o žiuri pusė. Bet ryškiai komisijų „patemti” laimėtojai buvo tik 2015 m. ir 2023 metais (abiem kartais Švedija). Šiaip dažniausiai vyrauja ir rezultatą nulemia publikos balsas. Kas dėl komisijų balsų vertės koeficiento sumažinimo, tai nepritarčiau, nes žiūrint, pavyzdžiui, UMK, Suomijos atrankos finalą, kur tokia sistema taikoma, apima keistas jausmas, kad geriau arba būna, arba visai nebūna komisijos negu kažkokie keisti pradiniai balai.