Šiaurės Makedonijos atstovė Andrea. EBU nuotr.
DalyviaiOrganizavimas

Dvi šalys traukiasi iš „Eurovizijos 2023“, Bulgarijos likimas lieka neaiškus

Per pastarąsias keletą dienų net dvi šalys – Juodkalnija ir Šiaurės Makedonija pranešė pasitraukiančios iš kitų metų „Eurovizijos“ dainų konkurso, kuris vyks Liverpulyje. Tuo metu Bulgarijos transliuotojo paskyra socialiniame tinkle taip pat pranešė apie pasitraukimą, nors oficialaus pranešimo dar laukiama.

Juodkalnijos nacionalinis transliuotojas RTCG pranešė, kad dėl mažo rėmėjų susidomėjimo, pablogėjusios finansinės situacijos ir didelių išlaidų konkursą rengiančioje Jungtinėje Karalystėje buvo nuspręsta perskirstyti biudžetą ir daugiau pinigų investuoti į kitus projektus.

Priminsime, kad po dviejų metų pertraukos Juodkalnija į konkursą sugrįžo šiemet. Visgi sugrįžimas nebuvo sėkmingas ir dainą „Breathe“ atlikusi Vladana užėmė priešpaskutinę vietą pusfinalyje. 2007 m. „Eurovizijoje“ debiutavusi Juodkalnija aukštais rezultatais pasigirti negali – per 12 dalyvavimu konkurse vos dviems Balkanų šalies atstovams pavyko patekti į finalą, o aukščiausią šalies vietą – 13-ą užėmė Knez su kūriniu „Adio“.

YouTube player

Laikinai iš konkurso pasitraukiantis pranešė ir Šiaurės Makedonijos nacionalinis transliuotojas MRT. Teigiama, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į piliečių interesus, o didžiausia įtaką sprendimui turi energetinė krizė, kurios dengimui bus skirta didelė šalies biudžeto dalis. Transliuotojas taip pat atskleidė, kad šiemet už dalyvavimą konkurse teko sumokėti daugiau nei 39 tūkstančius eurų, o kitais metais ši suma didės. Tačiau MRT pabrėžė, kad transliuos šių metų konkursą tikėdamasi, jog situacija iki 2024 m. stabilizuosis ir šalis galės sugrįžti į konkursą.

Tai bus pirmas kartas nuo šalies debiuto, kai Šiaurės Makedonija praleis konkursą savo noru. 2004 m. konkurse pristačius pusfinalių etapą šalis keturis kartus iš eilės pateko į finalą, bet vėliau sėkmė nuo jos nusisuko. Nuo 2008 m. makedonus finale išvydome vos du kartus – 2012 m., kai šaliai atstovavo Kaliopi ir 2019 m., kai dainą „Proud“ atlikusi Tamara Todevska laimėjo komisijos balsavimą ir pasiekė iki šiol geriausią šalies rezultatą konkurse – 7 vietą.

YouTube player

Tuo metu Bulgarijos transliuotojas BNT Twitteryje atsakydamas į OGAE Graikijos fanų bendruomenės užduotą klausimą dėl dalyvavimo, pareiškė, kad konkursas jo nebedomina ir nei 2023 m., nei vėliau jų atstovų čia nebeišvysime. Visgi ši paskyra pernai pagarsėjo keistais pranešimais, todėl patvirtinti pasitraukimo fakto negalima, mat oficialus pranešimas apie pasitraukimą nebuvo išplatintas.

Visgi jau šiemet Bulgarija buvo skelbusi apie ženkliai sumažėjusį finansavimą, o konkurse šaliai atstovavusi grupė „Intelligent Music Project“ pati finansavo savo pasirodymą. Tai lėmė, kad šalies atstovai pusfinalyje užėmė priešpaskutinę vietą ir nutraukė ypač sėkmingų pasirodymų seriją 2016-2021 m., kai du kartus buvo užimta vieta geriausiųjų penketuke, taip pat pasiektos 11 ir 14 vietos.

YouTube player

Šiemet „Eurovizijoje“ pasirodė 40 valstybių, tad pasitraukus šioms trims šalims ir nepritraukus kitų transliuotojų, dalyvių skaičius galėtų sumažėti iki 37, kas būtų mažiausias dalyvių skaičius nuo 2014 m. Kol kas savo dalyvavimą yra patvirtinusios 34 šalys, tuo metu Armėnija, Čekija, Moldova bei minėta Bulgarija nėra nei patvirtinusios dalyvavimo, nei pranešusios apie pasitraukimą.

Per pastaruosius metus dalyvaujančių šalių skaičius šiek tiek sumažėjo: dėl pradėto karo Ukrainoje bei agresijos prieš savo piliečius buvo suspenduoti Rusijos ir Baltarusijos transliuotojai, neribotam laikui nuo 2020 m. pasitraukė ir Vengrija. Tarp konkurso gerbėjų svarstoma, kad į didžiąją „Euroviziją“ galėtų būti pakviestas sėkmingai „Vaikų Eurovizijoje“ pasirodantis Kazachastanas, taip pat laukiama Turkijos sugrįžimo.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus