LTV nuotr.
Interviu

Latvijos atstovė Samanta Tina siekia atkreipti dėmesį į visuomenėje tvyrančius stereotipus apie moteris

Šeštasis kartas Samantai Tinai buvo lemtingas – ji šių metų Latvijos atstovė „Eurovizijoje“. Tiesa, ji savo laimę porą kartų bandė ir Lietuvoje – 2013-aisiais duetu su Vudžiu atliko dainą „Hey Chiki Mama“, o 2017-aisiais su Tadu Rimgaila pristatė lietuvišką dainą „Tavo oda“. Samantai Tinai Lietuva, kaip ji pati sako, yra antrieji namai – čia ji vis koncertuoja ir dalyvauja skirtinguose muzikiniuose projektuose. Šį kartą su „braliukų“ atstove kalbamės apie jos „Eurovizinę“ dainą „Still Breathing“, kuri galėtų pretenduoti ir į feminizmo himną – kūriniu siekiama atkreipti dėmesį į visuomenėje kasdien kuriamus vis naujus standartus moterims. Jos turi būti sėkmingos karjeristės, geros motinos, žmonos ir meilužės, visada turėti tikslų, o prie viso to dar ir visada tobulai atrodyti, tačiau Samanta Tina savo daina atkerta – vis kvėpuoju ir judu pirmyn, moterys gali viską.

Pirmiausia – sveikinu tapus Latvijos atstove „Eurovizijoje“. Koks jausmas pagaliau laimėjus?

Ačiū Jums! Aš esu be galo laiminga, kad mano svajonė pagaliau išsipildė.

Kokia yra pagrindinė dainos „Still Breathing“ (liet. „Vis dar kvėpuoju“) žinia?

Tai pasakojimas apie neįveikiamą moterų galią ir kartu atkreipiamas dėmesys į visuomenėje kuriamus stereotipus apie moteris – mes turime būti idealios motinos, žmonos, meilužės bei sėkmingos karjeristės, turinčios didelius ateities karjeros planus, o kartais netgi galinčios pabūti kiek vyriškomis ir gyventi tik dėl savęs, dėl svajonių ir mylimų žmonių. Tuo pat metu turime išlaikyti nepriekaištingą išvaizdą ir gebėti pasirūpinti aplinkiniais. Tai yra lyg viena didelė sistema su daugybe įsipareigojimų, kuri nesuteikia mums jokių išlygų! Mes, moterys, neturime laiko sustoti – vis kvėpuojame ir judame pirmyn. Tačiau svarbiausia, kad būtume laimingos ir įsimylėjusios save, neprarastume savęs kaip moterų, kad rastume laiko sau – ne kaip motinos, žmonos, karjeristės, bet tiesiog kaip moterys, ir visai nesvarbu, kokia bebūtų mūsų socialinė ar šeimyninė padėtis, rūbų dydis ir visuomenės mums taikomi stereotipai. Mes galime viską!

Tai buvo Jūsų šeštasis ir pagaliau sėkmingas bandymas atstovauti savo šaliai „Eurovizijoje“. Kaip manote, kas visgi lėmė, kad būtent šie metai buvo lemtingi? Galbūt dabar matote klaidas, kurias darėte ankščiau?

O, taip, tai buvo ilga kelionė, bet buvo verta! Tikrai nieko nekeisčiau ankstesniuose bandymuose, galbūt tuo metu nebuvo lemta, bet 2020-ieji yra mano laikas! Negaliu pasakyti, ar ankščiau darydavau klaidas, nes ne tik aš ar mano komanda priimame sprendimus – niekada negali žinoti, ką tais metais palaikys žiūrovai.

Ką Jums reiškia „Eurovizija“ ir ar atstovauti Latvijai buvo Jūsų svajonė?

Prisimenu, kad net kai buvau vaikas, buvau didelė „Eurovizijos“ gerbėja ir svajodavau, jog vieną dieną ir aš būsiu ant tos scenos. Kaip atlikėjai, atstovauti savo šaliai – Latvijai – „Eurovizijos“ dainų konkurse irgi buvo viena iš didžiausių svajonių mano karjeroje.

Esu tikra, kad žiūrovai atkreipė dėmesį ir į itin įdomias detales Jūsų pasirodyme. Pavyzdžiui, Jūsų pritariančios vokalistės veidus dengia kaukėmis ir purškia langų valiklį primenantį skystį. Ką tai reiškia?

Jos reprezentuoja sistemos sukurtą moters įvaizdį – be veido ir sielos ir darančias tik tai, ką stereotipinė visuomenės dalis joms liepia. Jos kaukėmis saugo veidus ir purškia valiklį, kad apsisaugotų.

Ar jau galvojate apie „Eurovizijos“ pusfinalį? Galbūt keisite stilių ar pasirodymo detales?

Galbūt ir keisime, bet ką aš tikrai galiu garantuoti, jog scenoje bus dar daugiau jėgos.

Pasirodėte ir Lietuvos atrankos finale, koks jausmas buvo dainą pristatyti didžiausioje mūsų arenoje?

Buvo labai smagu! Lietuva yra mano antrieji namai, ir kiekviena galimybė koncertuoti čia yra dovana. Pas Jus viskas aukštame lygyje.

Ką manote apie mūsų pasirinkimą – grupę „The Roop“? 

Taip ir maniau, kad jie laimės. Tai tikrai talentinga ir energinga grupė, moderni ir įsimintina daina.

Kokią žinią norėtumėte perduoti „Eurodiena.lt“ skaitytojams ir visiems „Eurovizijos“ konkurso gerbėjams?

Būkite tuo, kuo norite, ir nesigėdykite savo svajonių, nes tik jūs pats esate tas, kuris gali išpildyti arba sunaikinti tą svajonę. Myliu jus, Lietuva!

Parengė Jūratė Juškevičiūtė

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus