Organizavimas

Ukraina ir toliau gąsdinama Rusijos noru perimti 2017 metų „Euroviziją“

ukrainarussia2017 metų „Eurovizijos“ dainų konkursas nuolat susiduria su problemomis. Po euforijos, kurią gegužę demonstravo Ukrainos valdžia, prasidėjo sunkumai tiek su renginio organizavimu, tiek su finansavimu.

Miestą po ilgų dvejonių Ukraina išsirinko dar rugsėjį – „Eurovizija 2017“ vyks Kijeve, Tarptautiniame parodų centre. Vasarą Ukrainos nacionalinė televizija teigė, jog konkursas šaliai kainuos maždaug 15 mln. eurų, o parlamentas žadėjo padengti šiuos kaštus iš valstybės biudžeto lėšų. Tiesa, vėliau ukrainiečių spaudoje pasirodė informacija, jog didžioji dalis lėšų bus paimta iš kitų metų nacionalinės televizijos plėtrai skirto biudžeto. Būtent dėl šios priežasties netikėtai atsistatydino NTU generalinis direktorius Zurabas Alasanija. Jo vietą užėmęs Aleksandras Charebinas pratrūko savo socialinio tinklo „Facebook“ profilyje: „Apie ką aš mąstau? Apie žurnalistų „profesionalizmą“ ir apie tai, kaip keli mano pasakyti sakiniai ištraukiami iš bendro konteksto, o vėliau iš jų padaroma sensacija.“ Pasak dabartinio NTU televizijos generalinio direktoriaus, niekas iš organizatorių nė karto neminėjo, jog konkursas gali vykti ne Ukrainoje. „Konkurso biudžetas buvo aiškus dar rugsėjį. „Eurovizijai“ planuojama išleisti iki 23 mln. eurų, kurie bus paimti iš valstybės ir Kijevo biudžetų lėšų. Mūsų užduotis yra sumažinti išlaidas, o ne švaistyti pinigus, todėl kruopščiai viską analizuodami vedame derybas su tiekėjais ir tarpininkais“, – bet kokias finansines problemas bandė paneigti A. Charebinas.

Tarptautinis parodų centras Kijeve / NTU nuotr.
Tarptautinis parodų centras Kijeve / NTU nuotr.

Ne paslaptis, jog Ukraina atsilieka nuo pasiruošimų grafiko. Sunerimę Tarptautinio parodų centro atstovai lapkričio gale tikino negavę jokių techninių nurodymų, susijusių su renginio įgarsinimu ar patalpų įrengimu, todėl nieko keista, jog internete pasklido žinių apie Europos transliuotojų sąjungos abejones dėl Ukrainos galimybės rengti „Euroviziją“. „Gruodžio 8 dieną EBU generalinė asamblėja vyks ne Ukrainoje, o Šveicarijoje. Mes turime parengti pranešimą apie dabartinę situaciją, susijusią su pasiruošimais. „Eurovizijos“ organizacinė komisija buvo atvykusi į Kijevą lapkritį ir išvažiavo iš čia pakeitusi raudoną kortelę į geltoną. Taip, mes vėluojame su pasiruošimais, tačiau atsiliekame jau nebe trim mėnesiais, o vienu“, – raminti visuomenę bandė NTU generalinio direktoriaus pareigas pradėjęs eiti Charebinas.

Šiandien vokiečių naujienų portalas Bild“ paskelbė straipsnį, kuriame rašoma, jog Europos transliuotojų sąjunga jau diskutavo apie 2017 metų „Eurovizijos“ perkėlimą į kitą šalį. Tarp atsarginių variantų buvo minima ir Rusijos kandidatūra. Nors „Bild“ neatskleidė informacijos šaltinio, tačiau burbulas sparčiai pasklido po kitų šalių tinklaraščius. „Toks sprendimas taptų Ukrainai tikra katastrofa“, – pasibaisėjo Aukščiausiosios Tarybos užsienio reikalų komiteto pirmininkė Anna Gopko. O Aleksandras Charebinas neskuba kelti audros dėl gandų apie konkurso perkėlimą į agresija pagarsėjusią šalį: „Manau, jog panašios informacijos skleidimu bandoma paskatinti Ukrainos organizatorius ir politikus kuo skubiau priimti būtinus įstatymus ir skirti reikalingas pinigų sumas.“ Įdomu, jog rugsėjį, kuomet organizatoriai dviem mėnesiais vėlavo paskelbti miestą, Ukraina jau buvo panašiai gąsdinama Rusijos pasirengimu priglausti „Euroviziją“. Tačiau tąsyk gandus nutraukė skubiai priimtas sprendimas dėl Kijevo, tapusio 2017 metų konkurso sostine.

Primename, jog Ukraina su trenksmu sugrįžo į „Euroviziją“ po vienerių metų pertraukos. Nuo pat Jamalos dainos „1944“ pergalės nacionalinėje atrankoje šalį konkurse lydi skandalų ir gandų virtinė. Panašu, jog iki pat kitų metų gegužės mūsų laukia daug netikėtos, tačiau ne visada tiesą atspindinčios, informacijos proveržių. 

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus