Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Graikija

Valstybių pasiekimų skiltis persikelia į Graikiją. Ši šalis, debiutavusi 1974 metais D. Britanijoje, „Eurovizijos“ dainų konkurse dalyvauja iki šiol. Net 17 kartų Graikijos atstovai pateko į viršutinį dešimtuką, o 2005 m. Helena Paparizou šiai Balkanų šaliai atnešė iki šiol vienintelę pergalę. Blogiausias Graikijos rezultatas per visą dalyvavimo „Eurovizijoje“ istoriją yra 20 vieta.

Dvi savo kultūroje daug bendro turinčios šalys Graikija ir Kipras garsėja tuo, kad kasmet tarpusavyje apsikeičia 12 taškų. Savo taškų Graikijai taip pat nepagaili Ispanija, D. Britanija, Rumunija ir Vokietija.

 

Aštuntas ir devintas dešimtmečiai:

1974 metai – 11 vieta

Graikijos televizija ERT Graikijos debiutui Didžiojoje Britanijoje vykusiame dainų konkurse išrinko energingą dainininkę Marinella su daina „Krassi, Thalassa ke t’agori mou“. Tarp 17 dalyvių ji užėmė 11 vietą, o nugalėtojais tapo legendinė ABBA grupė iš Švedijos.


1976 metai – 13 vieta

1975 metais Graikija nedalyvavo konkurse, taip protestuodama prieš Turkijos priėmimą į „Euroviziją“. Tačiau 1976 metais sugrįžo su atlikėja Mariza Koch, kuri saudainavo kūrinį, turintį politinę žinutę apie Kipro okupavimą. Dainą „Panaghia Mou, Panaghia Mou“, kuriai muziką sukūrė pati dainininkė, su 20 taškų užėmė 13 vietą.


1977 – 5 vieta

Savo ABBA versiją išsiuntę graikai nepasigailėjo. Kvartetas Pascalis, Marianna, Robert & Bessy užėmė 5 vietą, o daina „Mathema solfege“ (Solfedžo pamoka) tapo populiari už Graikijos ribų.


1978 metai – 8 vieta

1978 metais ERT televizija pirmą kartą surengė nacionalinį finalą, kuriame dalyvavo trys dainos. Dvi iš jų atliko Anna Vissi, tačiau laimėjo Tania Tsanaklidou su daina Charlie Chaplin“ apie garsųjį komiką, kuris paliko pasaulį prieš keletą mėnesių iki „Eurovizijos“.


1979 metai – 8 vieta

Aštuntą vietą antrą kartą iš eilės Graikijai atnešė stipraus balso savininkė Elpida su daina „Socrates“. Jos pasirodymą pagyvino keturi pritariantys vokalistai, o daina Graikijoje tapo hitu.


1980 metai – 13 vieta

1980 metais nacionaliniame Graikijos finale geriausiai pasirodė ir bilietą į „Euroviziją“ gavo Anna Vissi. Su nuotaikinga daina Autostop“ ji surinko 30 taškų ir užėmė 13 vietą tarp 19 dalyvių.

Po dviejų metų dainininkei atiteko garbė atstovauti Kiprą (5 vieta), o 2006 metais atlikėja Graikijai atnešė 9 vietą, nors jai buvo pranašaujama pergalė.


1981 metai – 8 vieta

 ERT televizija perėjo prie uždaros atrankos ir nusprendė, kad jų šaliai turėtų atstovauti Yiannis Dimitras su balade „Fegari kalokerino“ (Vasarinis mėnulis). Daina, kurios žodžius sukūrė pats atlikėjas, užtikrino dar vieną vietą viršutiniame dešimtuke, ką Graikijai nuo to laiko pavyko pasiekti tik po dešimties metų.


1983 metai – 14 vieta

1982 metais pasitraukusi iš dainų konkurso, Graikija po metų sugrįžo su atlikėja Christie Stassinopoulou ir dramatiško stiliaus daina „Mu les“ (Pasakyk man). Tai buvo žemiausia šios Balkanų šalies užimta vieta nuo pat debiuto. Televizija iš „Eurovizijos“ pasitraukė dar vieneriems metams.


1985 metai – 16 vieta

Kuo toliau, tuo labiau Graikijai nesisekė. Tąkart Švedijoje vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse Takis Biniaris su savo kūrybos daina „Miazume“ (Mes panašėjame) gavo 15 taškų; iš jų 8 – iš Kipro.


1987 metai – 10 vieta

Grupė Bang, sudainavusi greito tempo dainą „Stop“, su 64 taškais užėmė 10 vietą tarp 22 dalyvių. Nuo 1987 metų Graikija jau nebepasitraukdavo iš konkurso savo noru.


1988 metai – 17 vieta

Gera nuotaika ir šypsena veide nepadėjo Afroditei Frida sužavėti komisijos su daina „Kloun“, kurioje dainuota apie tai, kad ji yra klounė. Gavusi 10 taškų, tais metais Graikija liko 17 vietoje. 1988 metų „Eurovizija“ atidarė vartus į pasaulinę šlovę laimėtojai Celine Dion ir ketvirtos vietos savininkei Larai Fabian.


1989 metai – 9 vieta

Daina „To diko sou asteri“ (Tavo nuosava žvaigždė), kurią atliko Marianna, Graikijai atnešė 9 vietą Šveicarijoje vykusioje „Eurovizijoje“. Anksčiau atlikėja yra dalyvavusi „Eurovizijoje“ kaip pritariančioji vokalistė, o 1996 metais dar kartą atstovaudamaGraikijai užėmė 14 vietą.


1990 metai – 19 vieta

Christos Callow & Wave Graikijai pelnė vieną iš blogiausių rezultatų – 19 vietą. Kūrinys „Horis scopo“ (Be tikslo) sužavėjo tik Kipro ir Olandijos komisiją.


Dešimtas dešimtmetis:
1991 metai – 13 vieta

Dar viena dainininkė, turinti stiprų balsą, į „Euroviziją“ buvo nusiųsta 1991 metais. Sophia Vossou, sudainavusi iš kitų išsiskiriančią dainą „I anixi“ (Pavasaris), su 36 taškais sugebėjo pasiekti tik 13 vietą.


1992 metai – 5 vieta

Graikiškais motyvais apipinta daina „Olou tou kosmou i Elpida“ (Visos pasaulio viltys) padėjo Cleopatrai pasiekti puikų rezultatą, kuris išliko geriausiais iki 2001 metų.


1993 metai – 9 vieta

Nuo 1993 metų Graikijos televizija nusprendė neorganizuoti nacionalinės atrankos. Graikijoje populiari atlikėja Keti Grabi gavo teisę vykti į tarptautinį dainų konkursą su daina „Ellada, hora tou fotos“ (Graikija, šviesos šalis), kurios tekste yra giriama dainininkės gimtinė. Surinkusi 64 taškus, Graikija tais metais finale užėmė 9 vietą.


1994 metai – 14 vieta

Costas Bigalis & The Sea lovers į Airiją nuvyko ginti savo šalies garbę, bet Kosto Bigalio sukurta daina „To trehandiri“ neatnešė didelės sėkmės. Grupės The sea lovers narė metais anksčiau dalyavo „Eurovizijoje“ kaip Keti Grabi pritariančioji vokalistė, 2005 metais tokią pačią pareigą atliko Andželikos Agurbaš pasirodyme.


1995 metai – 12 vieta

1995 metais Graikija pakilo dviems laipteliais aukščiau. Elina Konstantopolou su balade „Pia prosefhi“ (Kuri malda) gavo 68 taškus ir užėmė 12 vietą.


1996 metai – 14 vieta

Po 7 metų dar kartą ant „Eurovizijos“ scenos užlipo Marianna Efstratiou – šįkart su kiek greitesne daina „Emis forame to himona anixiatika“ (Žiemą vilkime pavasarinius drabužius). Deja, atlikėjos rezultatas buvo prastesnis negu anksčiau: su 36 taškais užimta 14 vieta.


1997 metai – 12 vieta

 1997 m. po Graikijos vėliava į „Euroviziją“ atvyko dar viena lėta daina – „Horepse“ (Šokis). Marianna Zorba surinko 39 taškus ir liko viduryje – 12 vietoje tarp 25 šalių.


1998 metai – 20 vieta

Elektrinių gitarų skambesys Graikijai pelnė iki šiol žemiausią vietą per visą šalies dalyvavimo „Eurovizijoje“ istoriją. Grupės Thalassa nario sukurta daina „Mi krifi evesthisia“ (Slapta iliuzija) būtų likusi paskutinėje vietoje, jeigu ne 12 taškų iš Kipro.


Naujausi laikai:

2001 metai – 3 vieta

Po dviejų metų pertraukos Graikija į konkursą sugrįžo su daina „Die for you“, pretendavusią į nugalėtojos titulą. Duetas Antique, kurio narė tuo metu buvo Helena Paparizou, gavo 147 taškų ir užėmė trečią vietą, o dainą perdainavo daugybė dainininkų visame pasaulyje. Tai nebuvo paskutinis Helenos pasirodymas „Eurovizija“ scenoje.


2002 metai – 17 vieta

2002 metais į Taline vykusią „Euroviziją“ išvyko Michalis Rakintzis ir jo pritariantys dainininkai su nežemiškais drabužiais. Daina „S.A.G.A.P.O.“  (Aš tave myliu) nepasiekė gero rezultato, bet Graikija vis tiek neprarado teisės kitąmet dalyvauti dainų konkurse.


2003 metai – 17 vieta

Nugalėjusi 9 konkurentus nacionalinėje atrankoje į „Euroviziją“, Graikijai atstovavo dainininkė Mando (tikras vardas Adamantia Stamatopoulou) su daina „Never let you go“. Kaip ir M. Rakintzis, ji liko 17 vietoje. Dėl to kitų metų Graikijos atstovas iš pradžių turėjo pasirodyti pusfinalyje.


2004 metai – 3 vieta

2004 metais į „Euroviziją“ važiuoja merginų numylėtinis Sakis Rouvas su ritminga daina „Shake it“. Parodęs šou su pusnuogėmis merginomis, atlikėjas ir pusfinalyje, ir finale užsitarnavo trečią vietą, todėl kitų metų šios šalies atstovė automatiškai pateko į finalą.


2005 metai – 1 vieta

Kaip ir buvo pranašauta, Kijeve vykusiame tarptautiniame dainų konkurse nugalėjo Graikijos atstovė Helena Paparizou. Jos atlikta daina „My number one“ ir energingas pasirodymas atnešė graikams pirmą pergalę, o Helena tapo kelis kartus populiaresnė nei anksčiau.


2006 metai – 9 vieta

Konkurso šeimininkams, Atėnuose vykusiame konkurse, atstovauti buvo išrinkta viena garsiausių Graikijos žvaigždžių Anna Vissi, kuri jau anksčiau du kartus dalyvavo „Eurovizijoje“. Nors jai buvo prognozuojama pergalė, baladė „Everything“, kuriai žodžius sukūrė pati Anna, nebuvo taip gerai įvertinta, kaip tikėtasi. Nepaisant to, kad užimta 9 vieta nėra žema, A. Vissi tai palaikė kaip fiasko.


2007 metai  7 vieta

2007 metais savo tėvynei atstovavo su Sakiu Rouvas lyginamas dainininkas Sarbel. Daina „Yassou Maria“ ir daug graikiškų motyvų turintis pasirodymas pusiasalyje įsikūrusiai valstybei atnešė 7 vietą.


2008 metai – 3 vieta

Belgrado arenoje (Serbija) vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse Graikijai atstovavo JAV gimusi graikų emigrantų dukra Kalomira. Ji atliko dainą „Secret Combination“. Pusfinalyje surinkusi 156 taškus, graikė užėmė pirmą vietą ir pateko į finalą. Finale dainininkė taip pat sulaukė nemažai simpatijų: su 218 taškų Graikija tais metais galutinėje dalyvių rikiuotėje užėmė garbingoje 3 vietą.


2009 metai – 7 vieta

2009 m. į „Euroviziją“ sugrįžo charizmatiškasis Sakis Rouvas. Šį kartą jis atliko dar vieną šokiams tinkamą dainą „This Is Our Night“. Pusfinalyje gavęs 110 taškus, jis užėmė 4 vietą ir lengvai pateko į finalą. Po kelių dienų vykusiame finale Graikija gavo 120 taškus ir užėmė 7 vietą.


2010 metai – 8 vieta

Skandinavijoje vykusiame konkurse Graikijai atstovavo Giorgos Alkaios & Friends su graikiškais motyvais apipinta daina „OPA“. Šį kartą galėjome išgrsti ir graikų kalbą – būtent ja buvo atlikta visas kūrinys. Pusfinalyje su 133 taškais užėmusi 2 vietą, finale Graikija gavo 140 taškų, ko pakako pakilti į 8 vietą.


2011 metai – 7 vieta

Laimėję Graikijos atranką, į Vokietijoje vykusį „Eurovizijos“ dainų konkursą išvyko dainininkas Loucas Yiorkas su hip hopo atlikėju Stereo Mike. Atlikę kūrinį „Watch My Dance“, graikai į finalą žengė pirmajame pusfinalyje užėmę pirmą vietą su 133 taškais. Didžiajame finale Graikija sulaukė 120 taškų, kas leido puikuotis dar viena vieta pirmajame dešimtuke – užimta 7 vieta.


2012 metai – 17 vieta

2012 m. į „Euroviziją“ su Graikijos vėliava išvyko viename iš realybės šou išgarsėjusi solistė Eleftheria Eleftheriou su daina „Aphrodisiac“. Pusfinalyje su 116 taškų atlikėja užėmė 4 vietą. Finale pasirodžiusi mergina su 64 taškais galutinėje rikiuotėje liko 17 vietoje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Algirdas
Algirdas
prieš 2024 metus

nu tikrai idomi istorija ir dainos kazkuo tai ypatingos :DD tikrai juaciasi skildanti teigiama energija..zmones labai tikintis savo jegomis,savo darbais,labai emocingi ir idomus.. :DD

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.