„Eurodiena“ nuotr.
Eurovizija 2016 (renginys)

Stokholmas – miestas pulsuojantis „Eurovizijos“ ritmu?

Tiesiogiai iš Stokholmo „Eurodienos“ reporteriai Eimantas ir Kotryna.

Įpusėjant „Eurovizijos“ renginių savaitei, nusprendėme pusdieniui palikti šalia „Globe“ arenos įsikūrusį spaudos centrą ir pasižvalgyti po Stokholmą, norėdami pamatyti, kaip šis miestas pasiruošė šių metų konkursui. Didžioji „Eurovizija“ į Švedijos sostinę grįžo po 16 metų pertraukos, praėjus metams po to, kai 1999-aisiais ketvirtąją pergalę šaliai padovanojo Charlotte Perrelli (tuo metu Charlotte Nilsson) su kūriniu „Take me to your heaven“.

„Eurodiena“ nuotr.
„Eurodiena“ nuotr.

Keliaudami link metro stotelės pavadinimu „Globen“, dar sykį perėjome šalia arenos esančią „Eurovizinės“ muzikos alėją, kuri, kaip ir praėjusiais metais Vienoje, visus į konkursą atvykusius svečius pasitinka grodama šiųmetinių dalyvių dainas. Kiekvieną rytą keliaujant į spaudos centrą, šis muzikinis kelio etapas itin pakelia nuotaiką ir primena, kad būtent čia vyksta didžioji muzikos fiesta. Atsidūrę čia visuomet tikimės išgirsti Lietuvos atstovo dainą, tačiau tokia sėkmė mums dar nenusišypsojo.

„Eurodiena“ nuotr.
„Eurodiena“ nuotr.

Miesto centre pamatome tai, ką dar atvykdami į Stokholmą matėme nuotraukose – milžinišką pienės pūką, šių metų konkurso simbolį, skaičiuojantį laiką iki tol, kol „Eurovizija“ išsirinks naująjį konkurso nugalėtoją. Išsyk už „pūko“ patenkame į itin ilgą gatvę, papuoštą plasnojančiomis konkurso vėliavomis. Ją perėję netoliese matome ir „eurovizinį kaimelį“, kuriame įvairūs renginiai vyksta kiekvieną dieną.

„Eurodiena“ nuotr.
„Eurodiena“ nuotr.
„Eurodiena“ nuotr.
„Eurodiena“ nuotr.

„Eurovizija“ apie save miesto gyventojams ir svečiams primena net parduotuvėje – užėję į vieną jų išvystame konkurso atributiką, o prie kasų iš šešių skirtingų žurnalų viršelių su mumis sveikinasi šių metų konkurso vedėjai Petra Mede ir Måns Zelmerlöw. Susidaro įspūdis, kad Petra ir Måns šiuo metu yra daugiausia žiniasklaidos dėmesio sulaukiančios Švedijos šou pasaulio žvaigždės.

„Eurodiena“ nuotr.
„Eurodiena“ nuotr.

Mieste gausu traukinių, tramvajų, autobusų, papuoštų konkurso atributika su šūkiu „Come together“, tačiau viską pranoksta „Eurovizijos“ šlovės alėja. Atsidūrę šalia jos, pradžioje galime pagalvoti, kad esame šalia ABBA muziejaus – greta esančioje vitrinoje matome puikias su šia grupe susijusias dekoracijas ir girdime legendinę dainą „Waterloo“, atnešusią pirmąją pergalę Švedijai 1974 metais. Tačiau paėjėję kelis žingsnius į priekį, išgirdę kitus kūrinius ir pamatę naujas dekoracijas, suprantame – šios dainuojančios šešios vitrinos skirtos pagerbti visus šešis „Eurovizijos“ nugalėtojus, nuskynusius pergalę Švedijai – pradedant jau minėtąja ABBA, baigiant paskutiniųjų metų nugalėtoju ir šių metų konkurso vedėju Måns Zelmerlöw.

„Eurodiena“ nuotr.
„Eurodiena“ nuotr.

Visgi, konkursui Stokholme paminėti skirtos tik kelios miesto vietos ir jausmo, kad kur tik pasuksi galvą – ten „Eurovizija“, nejaučiame. Gyvenimas šiame mieste ir toliau teka sava vaga, o didesnius gerbėjų sambūrius ir gausesnę konkurso atributiką galima pastebėti tik centre bei pietinėje miesto dalyje, kuriose viena šalia kitos įsikūrusios „Hovet“, „Globe“ ir „Tele2“ arenos.

 

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus