EBU nuotr.
DalyviaiRezultatai

„Eurovizijos“ pusfinalių karalienė – Ukraina, liūdnos žinios Latvijai ir Sakartvelui

Nurimus diskusijoms po „Eurovizijos 2023“, laikas atsigręžti į šio konkurso istoriją ir pažvelgti kurioms šalims labiausiai sekasi patekti į finalą, o kurioms sėkmė šypsosi mažiau. Tiesa, pusfinalių formatas pirmą kartą buvo įvestas 2004-aisiais, dėl didėjančio dalyvių skaičiaus. „Didžiojo 5-eto“ šalys nedalyvauja pusfinaliuose, nes jų transliuotojai finansiškai daugiausiai prisideda prie konkurso. Konkursą rengianti šalis į finalą taip pat patenka automatiškai. Šiais metais ši šalis buvo Ukraina, kuri yra „Eurovizijos“ pusfinalių pirmūnė.

1. Ukraina turi net 13 sėkmingų patekimų į finalą nuo 2004-ųjų. Tai vienintelė šalis, kuri kiekvienais dalyvavo metais gavo kelialapį į finalą.  Nuo 2004 metų Ukraina dėl finalo nesivaržė tris kartus – 2005, 2017 ir 2023 metais, kuomet ji rengė konkursą. 2007 m. ji taip pat į finalą keliavo automatiškai, nes 2006 m. pateko į Top 10, tačiau po tų metų konkurso ši taisyklė buvo panaikinta. Šiais metais Ukrainos atstovai „Tvorchi“ finale dalyvavo iš karto, nes pernai „Kalush Orchestra“ laimėjo „Euroviziją“ su daina „Stefania“, pusfinalyje užėmę 1-ąją vietą. Ar 2024 metais Ukraina vėl lengvai keliaus į finalą?

YouTube player

2. Švedija – viena sėkmingiausių „Eurovizijos“ dalyvių, šiemet skaičiuojanti savo 7-ąją pergalę. Švedijai į finalą nepavyko prasibrauti tik vieną kartą – 2010-aisiais, kuomet Anna Bergendahl su daina „This Is My Life“ liko 11-oje vietoje pusfinalyje. Taip pat, Švedija 2011-2019 metais pusfinaliuose pateko į TOP 3, tačiau šį rekordą sugriovė 2021 metais dalyvavęs Tusse, pusfinalyje likdamas tik 7-oje vietoje.

YouTube player

3. Norvegija nuo 2017 m. į finalą keliavo 6 kartus iš eilės. Šiemet dalyvavusi Alessandra Norvegijai pelnė šaunų rezultatą – 5 vietą. Tiesa, Norvegija turi pavydėtiną kvalifikacijos statistiką – tik 2007 m., 2011 m. ir 2016 m. Norvegijai nepasisekė patekti į finalą. Agnete „Icebreaker“ buvo paskutinė Norvegijos paraiška, likusi pusfinalio ribose ir jame 2016 m. užėmusi 13 vietą.

YouTube player

4. Serbija. Šių metų atstovui Luke Black per plauką pavyko patekti į finalą, nes pirmame pusfinalyje jis užėmė 10-tą vietą, surinkęs tik 3 taškais daugiau negu 11-oje vietoje likusi Latvija. Nepaisant to, pastaraisiais metais Serbija į finalą pateko 5 kartus iš eilės. Paskutinį kartą nepasisekė 2017 m., kuomet atlikėja Tijana Bogićević su daina „In Too Deep“ užėmė 11 vietą pusfinalyje. Ją 3 taškais aplenkė Danijos atstovė Anja Nissen.

YouTube player

5. Šveicarijai paskutiniais 4 metais fortūna šypsosi labiau negu anksčiau. Nuo 2004, iki 2018 metų Šveicarija į finalą pateko vos 4 kartus. Tačiau nuo 2019, kuomet šiai šaliai atstovavo Luca Hänni su daina „She Got Me“, Šveicarija skaičiuoja savo 4-tą finalą iš eilės.

YouTube player

Deja, bet šiais metais Nyderlandai, Azerbaidžanas, Islandija ir Graikija nutraukė savo sėkmingų kelionių į finalą erą. Liūdniausiai baigėsi Nyderlandams, kurie nuo 2016 metų dalyvavo finale. Šiais metais Nyderlandų atstovai Mia Nicolai ir Dion Cooper su daina „Burning Daylight“ pusfinalyje užėmė 13-tą vietą ir prarado šansą keliauti į finalą.

Kol vienos šalys skaičiuoja savo sėkmingus pasirodymus finale, kitos šalys tuo pasigirti negali. Viena nesėkmingiausių „Eurovizijos“ dalyvių yra Sakartvelas. Nuo 2017 iki 2023 metų šiai šaliai nė karto nepavyko prasibrauti į finalą. Nors šiemet Sakartvelui buvo prognozuojami kaip niekad dideli šansai atsidurti finale, tačiau atlikėjai Iru ir jos dainai „Echo” pritrūko žiūrovų palaikymo ir pusfinalyje ji liko 12-a.

YouTube player

Tokia pati situacija ir Latvijos statistikoje. Paskutinį kartą braliukai finale pasirodė 2016 metais, kuomet šaliai atstovavo Justs su daina „Heartbeat“. Tiesa, šiais metais latvių grupei „Sudden Lights“ iki svajonės pritrūko vos 3 taškų.

Nors  Airija pergalių skaičiumi dalinasi su Švedija (abi šios šalys „Euroviziją“ laimėjo 7 kartus), bet pastaraisiais metus ji priskiriama prie vienų nesėkmingiausių konkurso dalyvių. Nuo 2014 metų Airija į finalą pateko tik 1 kartą, 2018 metais.

Galime pasidžiaugti, kad Kroatija, Austrija ir Slovėnija šiais metais nutraukė savo nesėkmingą dalyvavimą pusfinaliuose ir po 2 ir daugiau metų gavo šansą dainuoti finale. Kroatija finale paskutinį kartą pasirodė 2017 metais kai ją atstovavo atlikėjas Jacques Houdek  su daina „My Friend“. Šiais metais kroatų grupė „Let 3“ po 4 metų iškovojo kelialapį į finalą ir jame užėmė garbingą 13 vietą.

YouTube player

Tuo metu Lietuva šiemet trečią kartą iš eilės pateko į konkurso finalą ir taip pakartojo ilgiausią patekimų seriją, kuri jau buvo pasiekta 2011-2013 m. Apskritai Lietuva nuo 2004-ųjų finale buvo 11 iš 18 kartų (61.11%) ir pagal šį rodiklį užima 15-ą vietą tarp visų „Eurovizijoje“ dalyvaujančių šalių.

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus