Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Slovakija

Po ilgiau nei 2 metus trukusios pertraukos, į „Eurodienos“ tinklalapį sugrįžta skaitytų laukiama skiltis „Šalių pasiekimai“, kurioje trumpai apžvelgiama atskirų valstybių „Eurovizijos“ dainų konkurso istorija. Šį kartą Jums pasiūlysime prisiminti, kaip konkurse sekėsi Slovakijai.

Ši Vidurio Europos respublika „Eurovizijoje“ debiutavo 1994 metais ir su pertraukomis konkurse dalyvavo 7 kartus. Geriausias rezultatas buvo pasiektas 1996 m., o blogiausias – 2012 m.

Daugiausiai balų per „Eurovizijos“ dainų konkursų finalus Slovakija skiria Maltai, Estijai ir Kroatijai. Tuo tarpu pati Slovakija ir jai atstovaujantys atlikėjai didžiausio palankumo sulaukia iš Maltos, Kroatijos ir Graikijos.


Pirmas mėginimas patekti į 1993 m. Millstreett‘e, Airijoje, vykusį dainų konkursą buvo nesėkmingas. Slovakijos televizijos (STV) išrinkta grupė „Elan“ su daina „Amnestia na neveru“ („Neištikimybės užmarštis“) neįveikė atrankinio turo, kuris buvo surengtas 1993 m. balandžio 3 d. Liublianoje, Slovėnijoje.


1994 metai — 19 vieta

1994 m. Slovakija pagaliau debiutavo „Eurovizijos“ dainų konkurse Dubline, Airijoje. Atstovauti šaliai STV išrinko nuo 1982 m. gyvuojančią roko grupę „Tublatanka“ su daina „Nekonečná pieseň“ („Nesibaigianti daina“): muzikos autorius grupės narys Martin ‘Maťo’ Ďurinda, teksto autorius Martin Sarvaš. Surinkusi 15 taškų, Slovakija debiutiniais metais užėmė 19 vietą iš 25 dalyvių ir buvo priversta praleisti 1995 m. vykusį konkursą.


1996 metai — 18 vieta

1996 m. į Osle, Norvegijoje, vykusį 41-ąjį „Eurovizijos“ dainų konkursą nacionalinis transliuotojas STV išsiuntė Marcel Palonder atlikti kūrinį  „Kým nás máš“ („Kol tu turi mus“). Dainos muzikos ir žodžių autoriai – Juraj Burian ir Jozef Urban. Iš Graikijos gavusi 4 balus, iš Maltos – 8 balus, iš Lenkijos – 5 balus, iš Ispanijos – 2 balus ir iš viso surinkusi 19 balų, tais metais Slovakija turėjo tenkintis 18 vieta tarp 23 dalyvavusių šalių.


1998 metai — 21 vieta

Praleidusi dar vienus metus, Slovakija į dainų konkursą vėl sugrįžo 1998 m. Į Birmingemą, Didžiąją Britaniją, atstovauti šaliai buvo pasirinkta muzikantų šeimoje gimusi ir Janáček muzikos akademiją (Bruno, Čekija) baigusi Katarína Hasprová. Ji atliko kompozitorių Gabriel Dušík ir Anna Wepperyová dainą „Modlitba“ („Malda“). Surinkusi tik 8 taškus, Slovakija tais metais tarp 25 dalyvių užėmė 21 vietą.


2009 metai — 18 vieta (pusfinalyje)

1994–1998 m. nacionalinis transliuotojas STV šalies atstovą „Eurovizijoje“ rinko uždaru būdu. 2009 m. į konkursą sugrįžusi Slovakija radikaliai pakeitė taisykles: pirmą kartą buvo surengti 5 pusfinaliai ir nacionalinis finalas, kuriuos rodė televizija. 2009 m. kovo 8 d. buvo nuspręsta, kad į 54-ą dainų konkursą Maskvoje, Rusijoje, atstovauti šaliai vyksta Kamil Mikulčík ir Nela Pocisková su daina „Leť tmou“ („Skristi per tamsą“). Vėl surinkusi tik 8 taškus (Albanija skyrė 4 taškus, Ukraina – 2 taškus, Airija ir Rusija – po 1 tašką), šį kartą Slovakija antrame pusfinalyje tarp 19 dalyvių tenkinosi 18 vieta ir į finalą nepateko.


2010 metai — 16 vieta (pusfinalyje)

2010 m. Slovakija savo atstovą rinko dviejuose atrankiniuose turuose, dviejuose pusfinaliuose ir, galiausiai, 2010 m. vasario 27 d. surengtame didžiajame finale. Tačiau dar prieš visus atrankinius turus 239 kūriniai buvo įvertinti komisijos, ir tik 60 dainų pateko į televizijos eteryje transliuojamas atrankas. Po ilgo atrankų maratono buvo nuspręsta, kad Osle, Norvegijoje, pasirodys Kristina su kompozitoriaus Martin Kavulič ir poeto Kamil Peteraj daina „Horehronie“. Surinkusi 24 taškus, Slovakija liko 16 vietoje tarp 17 pirmojo pusfinalio dalyvių. Slovakijai 6 taškus skyrė Serbija, po 5 taškus – Bosnija ir Hercegovina, Portugalija ir Islandija, 2 taškus – Suomija, 1 tašką – Belgija.


2011 metai — 13 vieta (pusfinalyje)

Nepaisant didžiulio „Eurovizijos“ dainų konkurso populiarumo šalyje, Slovakija iš pradžių teigė, kad nedalyvaus 2011 m. Diuseldorfe, Vokietijoje, vyksiančiame konkurse dėl finansinių problemų, tačiau galiausiai buvo nuspręsta, kad į 56-ąjį dainų konkursą vyksta vėl uždaru būdu išrinktas „TWiiNS“  duetas, kurį sudaro seserys dvynės Daniela Jančichová ir Veronika Nízlová. Didžiojoje „Eurovizjos“ scenoje duetas atliko Bryan‘o Todd‘o kūrinį „I‘m still alive“ („Aš dar gyva“). Tai buvo pirmas kartas Slovakijos istorijoje, kai kūrinys atliekamas ne slovakų, o anglų kalba. Surinkusi 48 taškus, 2011 m. Slovakija antrajame pusfinalyje tarp 19 dalyvavusių valstybių užėmė 13 vietą ir į finalą nepateko.


2012 metai — 18 vieta (pusfinalyje)

2012 m. kovo 7 d. STV paskelbė, kad į Baku, Azerbaidžaną, atstovauti Slovakijai „Eurovizijos“ konkurse vyksta jaunas 1988 m. gimęs dainininkas Max Jason Mai (tikrasis vardas – Miroslav Šmajda) su anglų kalba parašyta daina „Don‘t close your eyes“ („Neužmerk akių“). Antrame pusfinalyje, surinkusi 22 taškus, Slovakija užėmė paskutinę, 18 vietą, ir į finalą nepateko.


Pranešame, kad artimiausiu metu planuojame papildyti jau aprašytus šalių pasiekimus bei tęsti šią skiltį toliau.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

5 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
trackback
Slovėnijos garbę „Eurovizijoje“ gins iš JAV kilusi Hannah | Eurodiena.lt — Eurovizija. Konkurso dienoraštis
prieš 11 metus

[…] Nuo 2004 metų „Eurovizijos“ pusfinalio slenkstį Slovėnijai pavyko peržengti tik 2 kartus, o paskutinį kartą šalies atstovas pakilo į viršutinį dešimtuką 2001 metais. Daugiau apie Slovėnijos pasiekimus konkurse galite rasti ankstesniame mūsų straipsnyje. […]

Nikas
Nikas
prieš 11 metus

Ir visi sako, kad LT nesiseka eurovizijoj 😀

Rokas
Rokas
prieš 11 metus

Aš manau kad tik Im still alive turėjo patekt į finalą

Monika
Monika
prieš 11 metus

beveik visos dainos buvo vertos finalo, matyt irgi nelabai kaip su kaimynais sutaria :)))

ViktorasVi:Go
ViktorasVi:Go
prieš 11 metus

As nesuprtantu kaip slovakija su tokiom gerom dainom kaip „Horehronie” ir „I’m still alive” nepateko i finala , dar ir atlikejai buvo neblogi ir gera sou padare , Slovakija turejo patekti i finala 2010 ir 2011 metais