Eurovizija 2012 (renginys)

Kuo Baku skiriasi nuo kitų Eurovizijos miestų?

Specialiai  „Eurodienai” iš Baku Arvydas Makselis.

Taip ilgai lauktas „Eurovizijos“ dainų konkursas pagaliau atkeliavo į Azerbaidžano sostinę Baku. „Eurovizijos“ mylėtojams visada buvo įdomu, kaip konkursas atrodys Baku mieste, kaip jį priims miesto gyventojai bei kuo renginys skirsis nuo prieš tai kituose Europos miestuose vykusių „Eurovizijų“. „Eurodienos“ komanda jau kelias dienas stebi Baku gyvenimą ir gali papasakoti, kuo gi atmosfera skiriasi nuo to, ką mes buvome įpratę matyti prieš tai vykusiuose konkursuose.

Kaukazo regiono gyventojai dar nuo Sovietų Sąjungos laikų buvo žinomi ir gerbiami dėl savo svetingumo bei atviraširdiškumo. „Eurovizija“ šiuo aspektu nėra išimtis. Nuo pirmųjų valandų, esant Baku, jaučiamas ypatingas ir išskirtinis dėmesys ne kaukazietiško gymio žmonėms. Jiems net nereikia sakyti, kas mus atgynė į Baku — besišypsantys jie klausiamu žvilgsniu sako „Eurovision?“, o tuomet laukia įdomus pasakojimas apie Baku miestą, jo gyventojus, politines peripetijas bei santykius su Azerbaidžano kaimynėmis. O kartais netgi apie Lietuvą!

Kažin, ar kas nors kada nors būtų pagalvojęs, kad gatvėje netikėtai sutiktas žmogus gali tapti tavo asmeniniu gidu po Baku. Čia tai yra visiškai priimtinas ir netgi propaguojamas dalykas. Panašu, kad azerbaidžaniečiai nuo mažumės yra mokomi būti dosnūs bei sugebėti sutikti svečius aukščiausiame lygyje. Deja, nei Norvegijos, nei Vokietijos gyventojams „Eurovizijos“ turistai nesukėlė didelio entuziazmo bei noro atverti širdis.

Kitas aspektas — infrastruktūrinis pasiruošimas konkursui. „Eurovizijos“ istorijoje sunku prisiminti metus, kai pagrindinė konkurso arena būtų pastatyta per maždaug pusę metų. O arena nėra iš paprastųjų — joje telpa iki 20 tūkstančių žmonių. „Crystal“ arenos išorės apšvietimo sprendimai tapo naudingi netgi koncertų tiesioginėms transliacijoms — prieš kiekvieną dainą žmonės televizijos ekranuose mato tiesioginį arenos išorės vaizdą, apšviestą pasirodysiančios šalies vėliavos spalvomis. Kalbant apie „Crystal“, privaloma paminėti, kad šiemet, kitaip nei prieš tai vykusiose „Eurovizijose“, žaliasis kambarys (vieta, kur dalyviai laukia rezultatų) yra ne kur kitur, o arenos vidury priešais sceną.

Kiekvienais metais „Eurovizijos“ dainų konkurse bandoma užtikrinti aukščiausią įmanomą saugumą. Panašu, kad šiemet Azerbaidžanas policininkų, apsaugos darbuotojų ar kareivių skaičiumi pralenkė prieš tai pirmavusį „Eurovizijos“ miestą — Maskvą. Osle vykusioje „Eurovizijoje“ tvyrojo jausmas, kad vienas policininkas prižiūri trisdešimt konkurso lankytojų, tuo tarpu Baku atrodo, kad trisdešimt policininkų prižiūri vieną turistą.

Ir dar — kurioje kitoje Europos sostinėje einant gatve galima užuosti juodojo aukso kvapą? Tik Baku.

 

Manto Degučio nuotr.
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

5 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
me
me
prieš 11 metus

To Vee >>>>

Nei Azerbaidžanas, nei Armėnija, nei Gruzija, nei Izraelis, nei Turkija (na, tik mažytė dalelė jos) nėra Europos žemyne geografiškai, bet dėl kultūrinių ir istorinių priežasčių yra priskiriamos Europai kaip kultūriniam vienetui. Eurovizija nėra geografinis konkursas. Tai kultūrinis renginys ir reginys. Ir jame, kaip Užkuraitis vakar sakė, yra dalyvavusi ir Maroko valstybė iš Afrikos žemyno, nes ji turi labai artimų sąsajų su Europa ir priklauso EBU.

nice
nice
prieš 11 metus

Tikrai įspūdingas mietas. Manau eurovizija buvo kaip gera šalies reklama. Tikiuosi ir pati kada nors apsilankyti Azerbaidžane!

Vee
Vee
prieš 11 metus

Dėl paskutinio sakinio… kurioje kitoje EUROPOS sostinėje? Nuo kada Azerbaidžanas priklauso Europai?
Tad aišku, kiap diena, skiriasi tuo, jog čia Azija.

Eimantas
Eimantas
prieš 11 metus

Puikus straipsnis

asdsad
asdsad
prieš 11 metus

lt dar gereu butu