Eurovizija 2012 (atrankos)

„Eurovizijai 2012“ ruošiasi vis daugiau šalių

Vis daugiau valstybių pradeda savo „Eurovizijos“ atstovo paieškas. Trumpai apžvelgsime, kaip talentus, siekiančius sužavėti visą Europą, rinks Bulgarija, Latvija, Malta ir Švedija.

Pastaraisiais metais labiausiai iš Baltijos valstybių nesiseka Latvijai — paskutinį kartą finale ši šalis buvo 2008 metais. Naujojo atstovo paieškos pradedamos su atsinaujinusiu nacionalinės atrankos „Eirodziesma“ formatu. Iki kito mėnesio vidurio bus laukiama visų norinčiųjų paraiškų. Spalio 20—lapkričio 1 dienomis kūriniai bus talpinami internetinėje nacionalinio transliuotojo svetainėje, kur visi norintieji galės išsakyti savo nuomonę balsuodami. Septynių  žmonių komisija, atsižvelgdama į balsavimo rezultatus, išrinks 20 kūrinių, kurie pasirodys vasario 7 ir 14 dienomis vyksiančiuose pusfinaliuose. Iš kiekvieno pusfinalio į finalą, kuris vyks vasario 18 dieną Venspilyje, pateks po penkis kūrinius.

Kitąmet „Eurovizijos“ dainų konkurse tikrai išvysime ir Maltos atstovą, kurio paieška jau prasidėjo. Iki spalio pabaigos nacionalinis transliuotojas lauks paraiškų su dainomis. Įrašus perklausiusi speciali komisija atrinks tuos, kurie bus pakviesti konkursui siūlomas dainas atlikti gyvai. Komisija į sausio 27 dienos pusfinalį  deleguos 24 atlikėjus. Į kitą dieną vyksiantį finalą bilietus iškovos tik 16 kūrinių. Kandidatai atrankai gali pasiūlyti ne daugiau kaip dvi dainas. Pagrindinis dainininkas privalo turėti Maltos pilietybę, nors pastaroji taisyklė nėra taikoma muzikos ir žodžių autoriams. Dalyvavimas atrankoje yra užkirstas paskutiniems penkiems atlikėjams, atstovavusiems Maltai „Eurovizijoje“.

Po gan sėkmingo „Eurovizijos“ dainų konkurso Diuseldorfe Švedija skuba ieškoti dar vieno talentingo atlikėjo ar grupės, sugebėsiančios išvestį šalį į finalą. Vienos populiariausių visoje Europoje nacionalinės atrankos „Melodifestivalen“ formatas liko beveik nepakitęs, išskyrus taisyklę, jog bent vienas iš dainos autorių privalo būti Švedijos pilietis. Visus kandidatus atrinks speciali komisija, o vienas iš jų bus deleguotas žiūrovų balsais iš internetinėje erdvėje vykstančio „Webbjoker“ konkurso. Kaip ir anksčiau, atlikėjai bus suskirstyti į keturis pusfinalius, kurie vyks kiekvieną vasario mėnesio šeštadienį  Växjö, Gothenburg, Leksand ir Malmö miestuose. Pirmąjį kovo savaitgalį paskutiniai du bilietai į finalą bus atiduoti „Antro šanso“  laidoje. Kas atstovaus šiai Skandinavijos valstybei paaiškės kovo 10 dieną Stokholme.

Sėkmės formulės „Eurovizijoje“ paieškas netrukus pradės Bulgarija — iki  lapkričio vidurio nacionalinis transliuotojas BNT lauks paraiškų. Iki finalo dalyvių lauks ilgas kelias: dar lapkričio mėnesį speciali komisija, kurią sudaro 20–35 žmonių, iš visų norinčiųjų atstovauti šaliai Azerbaidžane atrinks 60 dainų. Po savaitės šis skaičius bus sumažintas dvigubai. Iš kiekvieno pusfinalio, kurie prasidės dar šių metų pabaigoje,  į finalą pateks tik po 6 atlikėjus.  Atrankos nugalėtojas bus išrinktas sausio 28 dieną sostinėje Sofijoje. Bulgarai siekia tarptautiniame konkurse populiarinti savo šalies muziką, nes šiemet pagrindinė atrankos taisyklė skelbia, kad tiek dainos autoriai, tiek atlikėjai privalo turėti šios valstybės pilietybę.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Karina
Karina
prieš 12 metus

na laukiu svedu atrankos … noretusi pamatyti Ola, Mans , Danny, Emd, Ulrik, Erik is Emd ar Mattias…
Negaliu sulaukti Baku 2012