Eurovizija 2011 (atrankos)

Nacionalinis finalas Albanijoje — apžvalga realiu laiku

festivali-i-kenges-49Sveiki visi „Eurodienos“ skaitytojai! Šį vakarą aš, Tautvydas, apžvelgsiu jau už penkiolikos minučių prasidėsiantį 49-ąjį kartą vykstantį „Festivali i Këngës“, kurio nugalėtojas atstovaus Albanijai kitų metų „Eurovizijoje“ Diuseldorfe.

Šiandien pasirodys 18 dalyvių, kurie finalą pasiekė įveikę dvi dienas vykusius pusfinalius. Visi, norintys stebėti transliaciją, gali tai padaryti, pasinaudoję šia nuoroda.

Nacionalinių finalų apžvalgos yra naujiena Eurodienoje. Tikimės, kad ši naujovė sulauks Jūsų dėmesio


21.30 val. prasideda tiesioginė transliacija iš Tiranos. Pirmiausia išvystame renginio vedėjus — Jonida Maliqi, Jozif Gjipali ir Mirela Naska. Jie trumpai pristato taisykles, orkestrą.

01. Pirmuoju numeriu pasirodo Françesk Radi.Vyriškis ne tik dainuoja, tačiau dar ir groja gitara. Daina gan greito tempo, lengvai klausoma ir gan neblogai nuteikia kitiems šio vakaro pasirodymams. Vis dėlto, toks kūrinys nebūtų pats geriausias pasirinkimas „Eurovizijai“.

02. Po dviejų metų vėl dalyvaujanti Herciana Matmuja pasirodo antra. Scenoje mergina viena, jos atliekamas kūrinys — baladė. Nors atlikėjos vokalas skamba gan gerai, tačiau pati daina gali pasirodyti kiek per daug nuobodi ir šiandien pirmos vietos greičiausiai neužims.

03. Toliau scenoje — jauniausia dalyvė — Goldi Halili. Atlikėjai tik penkiolika, tačiau tai jos jau antras bandymas „Festivali i Këngës“.  Mergina scenoje viena, vilki raudoną suknelę. Dainos kompozicija gan įdomi, kūrinys greitas, tačiau per daug monotoniškas.

04. Dar viena mergina scenoje. Šį kartą tai Marsida Saraci. Merginos atliekamas kūrinys kiek primena 2007 metais Helsinkyje girdėtą „Vertigo“, kurią tuomet dainavo Maltos atstovė. Marsidos vokalas skamba tikrai gerai ir, ko gero, šį pasirodymą galima drąsiai vadinti kol kas geriausiu.

05. Antrą kartą laimę bando 24-rių Besa Kokëdhima. Scenoje su atlikėja dar keturi pritariantieji vokalistai. Kūrinys išties neeilinis, mistikos efektą stiprina operiniai balsai. Jeigu toks kūrinys laimėtų, jis, be abejo, „Eurovizijoje“ nepastebėtas neliktų.

06. Šeštieji pasirodo vieni lyderių laikomi Miriam Cani & Alban Skenderaj. Miriam buvo pernai metų „Festivali i Këngës“ vedėja, o Alban yra garsus šalies atlikėjas ir kompozitorius. Dueto dainuojamas kūrinys yra lyrinis. Abiejų vokalistų balsai skamba tikrai neblogai, daina gan įsimintina, todėl jie tikrai bus vieni šio vakaro favoritų. Pasirodymas palydimas gausybe plojimų.

07. Po  reklaminės pertraukos scenoje Enkeleda Arifi. Mergina vilki smėlio spalvos suknelę ir galvos apdangalą. Su ja dar trys vokalistai ir smuikininkė. Nors atlikėjos vokalas yra geras, bendrą kompoziciją labai gelbsti ir įdomumo suteikia smuiko partijos. Atlikėja sulaukia kol kas gausiausių plojimų scenoje.

08. Aštuntoji šiandien — 1999 ir 2001 metų „Festivali i Këngës“ nugalėtoja Aurela Gaçe. Energingą ir visai neblogą kūrinį moteris atlieka puikiai. Vis dėlto, galbūt geriau viskas atrodytų, jei Aurela scenoje nebūtų viena. Po pasirodymo dar pusę minutės netilo plojimai.

09. Iš naujokų grupės į finalą patekusi Maria Prifti pasirodo devintuoju numeriu. Įdomu tai, kad jos atliekamo kūrinio autorius — 2007 metais nelabai sėkmingai Albanijai atstovavęs Frederik Ndoci. Kūrinio pradžia gan lėta, priedainis gerokai energingesnis. Nors kūrinys gan stiprus, ko gero, labiau tiktų kokiam nors miuziklui, o ne „Eurovizijai“.

10. Dar vieną kūrinį pristato Sajmir Braho. Vyriškio vokalas geras. Daina prasideda lėtai, o baigiasi greitesniu tempu, tačiau nepalieka jokio įspūdžio. Tiesa, pačiam gale jau ima kiek atsibosti.

11. Dorian Nini pasirodo vienuoliktu numeriu. Vėl dainos kompozicija — lėta pradžia ir greitas, energingas, priedainis. Scenoje Dorian vienas ir jam tikrai nepakenktų papildomi vokalistai. Vis dėlto pasirodymas gausiai palaikomas žiūrovų.

12. Daugiau nei 120 kūrinių autorius Selami Kolonja pasirodo su kūriniu apie Kosovą. Daina — etninė baladė, gan romantiška ir šilta, tačiau šiandien triumfuoti šansų faktiškai neturi.

13. Xhejsi Jorgaqi atlieka dar vieną greito tempo kūrinį. Su ja scenoje dvi šokėjos, kurios tikrai papildo bendrą vaizdą. Merginos vokalas gan neblogas, tačiau pati daina nėra kažkuo išsiskirianti ir greičiausiai liks už pirmojo dešimtuko ribų.

14. Po dar vienos reklaminės pertraukos — jau keturiolikti vakaro dalyviai — Albi Xhepa & Semi Jaupaj, kurie, kaip ir Maria Prifti, į finalą pateko iš naujokų grupės. Duetas atlieka dar vieną etninių motyvų turintį kūrinį. Vis dėlto daina didelio įspūdžio nepalieka, o vokalai tikrai neskamba taip gerai, kaip norėtųsi.

15. Pasirodymai jau artėja į pabaigą ir dabar pasirodo trečius metus iš eilės dalyvaujanti Dorina Garuci.  Mergina atlieka vieną iš geresnių finalo kūrinių, nors jis ir nėra labai išsiskiriantis. Atlikėjos vokalas skamba užtikrintai ir šis kūrinys turėtų užimti visai neblogą vietą.

16. Pernai trečią vietą „Festivali i Këngës“ iškovojusi Kamela Islamaj pasirodo šešiolikta. Daina roko stiliaus, tačiau sunkiai įsimenama ir neišskirtinė. Nors Kamelos vokalai skamba gerai, tačiau jai pasiekti ar pagerinti pernai metų rezultatą, ko gero, nepavyks.

17. Priešpaskutinis šiandien — 33-ejų Orges Toçe. Scenoje vyriškis vienas, groja gitara. Kūrinys nuo pradžios iki galo yra labai blankus ir nuobodus. Orges vokalas taip pat didelio susižavėjimo nekelia. Jeigu Albanija nori likti pusfinalio lentelės gale — šį kūrinį siųsti gali drąsiai.

18. Galų gale — paskutinis pasirodymas. Ir garbė uždaryti konkursinę programą atiteko Denis Hasai. Dar vienas blankus pasirodymas, kurio pabaiga yra laukiama jau po pirmų dvidešimties sekundžių. Vis dėlto, atlikėjų vokalai skamba neblogai, tačiau tai viskas, ką gero galima pasakyti apie šį pasirodymą.

Po reklaminės pertraukos scenoje pasirodo pernai metų nugalėtoja Juliana Pasha, kuri šiemet Osle iškovojo 16 vietą. Ji albanų ir anglų kalbomis atlieka „eurovizinį“ kūrinį. Po Julianos, kūrinį „Too much love will kill you“ atlieka vienas renginio vedėjų — Jozif Gjipali. Kitą pasirodymą dovanoja Jonida Maliqi. Kūriniai dar nesibaigia ir išgirstame garsiąją „Nessun Dorma“. Kitos dainos atlikėjai — beveik visi buvę Albanijos atstovai — Anjeza Shanini, Luiz Ejlli, Fridrik Ndoci, Olta Boka ir Juliana Pasha.

Jau netrukus sužinosime septynių komisijos narių balsavimo rezultatus ir Albanijos atstovą Vokietijoje!

Visi žiuri nariai balsuoja, skirdami 1-12 taškų, dešimčiai labiausiai patikusių dainų.

Po trijų narių balsavimo pirmauja Aurela Gaçe. Antri — Miriam Cani & Alban Skenderaj.

Likus balsuoti dviem nariams, vis dar pirmauja Aurela Gaçe, surinkusi 12-tukus iš visų jau balsavusių narių.

Trečiąją vietą užėmė Sajmir Braho, antrieji liko Miriam Cani ir Alban Skenderja, o Aurela Gaçe laimi nacionalinį finalą Albanijoje ir atstovaus šaliai 2011 metų„Eurovizijoje“.

Eurodiena.lt Aurelai linki kuo didžiausios sėkmės Diuseldorfe, o Jums, mieli skaitytojai, gero vakaro.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Tomas
Tomas
prieš 13 metus

Nieko gero iš albanų šiais metais!!!