Dalyviai

„Eurovizijos 2018“ dalyvių pristatymas: Norvegija

Šalis: Norvegija;
Pasirodymo data: gegužės 10 d., antras pusfinalis;
Pasirodymo numeris: 1;
Atlikėjas: Alexander Rybak;
Daina: „That’s How You Write A Song“;
Kūrinio autoriai: Alexander Rybak (m/ž).


Alexander Rybak:

Alexander Rybak gimė 1986 metais Minske, Baltarusijoje, o ketverių metų kartu su tėvais išvyko gyventi į Norvegiją. Alexander augo muzikantų šeimoje ir nuo ankstyvos vaikystės mokėsi groti smuiku ir fortepijonu bei pradėjo kurti savo dainas.

Kelią į tarptautinį pripažinimą Alexander pradėjo 2009 metais, kuomet sudalyvavo „Norsk Melodi Grand Prix“ nacionalinėje atrankoje. Atlikėjas atrankos finale su daina „Fairytale“ surinko net 700 tūkst. žiūrovų balsų ir iškovojo teisę atstovauti norvegams Maskvoje vykusioje „Eurovizijoje“, o ten išplėšė pirmąją vietą, surinkęs tuo metu rekordinį 387 taškų skaičių.

Po „Eurovizijos“ atlikėjas bandė siekti karjeros aukštumų įvairiose šalyse. Alexander aktyviai pasirodydavo Baltarusijos renginiuose, taip pat įrašinėjo kūrinius rusų klausytojų auditorijai. 2013 metais kartu su orkestru buvo surengęs didžiulį solinį koncertą Lietuvoje. 2015 metais parašė dainą baltarusių atrankoje dalyvavusiai merginų grupei „Milki“, kurios galiausiai užėmė tik ketvirtą vietą. Tais pačiais metais atlikėjas dalyvavo laidos „Muzikinė kaukė“ rusiškame analoge.

2016 metais Alexander galėjome išvysti „Eurovizijos“ scenoje Stokholme, kuomet vedėjai Petra Mede ir Måns Zelmerlöw atliko satyrišką kūrinį „Love Love Peace Peace“, kuriame buvo apdainuoti žingsniai, kaip sukurti kūrinį, galintį nugalėti „Eurovizijoje“. Sutapimas arba ne, tačiau praėjus dvejiems metams po šio pasirodymo, Alexander pasirodys „Eurovizijos“ scenoje su kūriniu, kuriame atlikėjas išdėsto žingsnius, kaip parašyti dainą.

Norvegija „Eurovizijoje“:

Norvegija konkurse pirmą kartą pasirodė 1960 metais ir, kaip daugumos Skandinavijos šalių, jos atstovai yra išrenkami gilias tradicijas turinčioje „Melodi Grand Prix“ nacionalinėje atrankoje. Per daugybę dalyvavimo populiariausiame Europos renginyje metų, šios šalies neišvydome du kartus, o pusfinalio barjero yra neperžengusi vos tris kartus – 2007, 2011 ir prieš dvejus metus Stokholme vykusiame konkurse, kai atlikėja Agnete atrankiniame ture visų nuostabai liko 13-ta.

Ši valstybė konkurse yra iškovojusi tris pergales, paskutinę iš jų – 2009 metais, kai šalies garbę gynė Alexander Rybak. Iki užpraeitų metų, kai buvo pakeista balsavimo sistema, jo atlikta daina „Fairytale“ nugalėjo surinkusi daugiausia taškų per visą konkurso gyvavimo istoriją.

Norvegijai taip pat priklauso dar vienas „eurovizinis“ rekordas – net 11 šios šalies atstovų yra likę paskutinėje vietoje (pastarąjį kartą tai įvyko 2012 metais), o net keturis kartus dainininkai nėra sulaukę nė vieno taško iš kitų konkursantų.

Panaikinus kalbos taisyklę norvegiškai atlikta daina „Eurovizijos“ scenoje pasirodė vos kartą, du sykius kūriniai buvo atlikti dalinai ispanų ir svahilių kalbomis. Dažniausiai Norvegija į konkursą siunčia solinę karjerą puoselėjančius dainininkus, grupės arba duetai šios šalies vardu yra pasirodę vos 12 kartų. Tradiciškai daugiausia taškų skiria Švedijai, iš kurios taip pat sulaukia ir didžiausio palaikymo.

YouTube player

Alexander socialiniuose tinkluose:

Justas: Man labai nepatinka, kad ši daina man patinka. Šių metų dainos lyginti su jau legendine „Fairytale” tikrai negalima, tačiau jos idėja, pateikimas ir skambesys, kad ir koks saldus būtų, yra labai išsiskiriantis, nors ir ne visiškai naujas. Visgi pats Aleksandras turbūt vėl nepaliks abejingų, tik labai sunku vertinti ar jo žinomumas nesukels žmonėms per didelių lūkesčių. Žodžiu, minčių labai daug ir bus arba blogai arba labai labai gerai. 9/10

Kristina: Kai draugė paklausė, kokia yra šios dainos esmė, atsakiau – Aleksandras Rybakas. Tikrai ne paslaptis, jog daugumos nuomonę apie šią dainą lemia pats atlikėjas, tačiau tai nėra blogai. Talentingas ir charizmatiškas atlikėjas net ir ne itin originalų ir išsiskiriantį kūrinį gali atlikti puikiai ir nepalikti neabejingų žiūrovų. Tai eilinį kartą sugebėjo padaryti Aleksandras – neabejoju, jog šiemet jis visus ir vėl pavergs savo jaunatviškumu ir charizma; abejoju, jog Norvegija turi šansų nugalėti, tačiau ją tikrai matysime finale ir, manau, gana aukštai. 10/10

Tautvydas: Šią dainą galima mėgti, galima jos nekęsti, tačiau Rybako charizma ir kūrinį į kitą lygį iškeliantis pasirodymas yra faktas ir koziris, padėsiantis norvegams iškovoti gerą vietą. 8/10

Bendras įvertinimas: 8.6

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Austėja
Austėja
prieš 6 metus

Tikrai nėra ko lyginti su Fairytale. Bet daina man visai patinka, ir net neabejoju, kad pateks į top 10 – daina per silpna laimėti, tačiau lengvai įsimenanti, o tai svarbu, nes daug žiūrovų pusfinalio metu dainas išgirs pirmą kartą. Be to, Rybako charizma ir balsas tikrai didelis ginklas. Galų gale, jis gi Rybakas :DD