Eurovision.tv nuotr.
Dalyviai

„Eurovizijos 2018“ dalyvių pristatymas: Kroatija

Šalis: Kroatija;
Pasirodymo data: gegužės 8 d., pirmas pusfinalis;
Pasirodymo numeris: 12;
Atlikėja: Franka;
Daina: „Crazy“;
Kūrinio autoriai: Franka Batelić (ž), Branimir Mihaljevic (m).


Franka:

Trečius metus iš eilės uždaru būdu savo atstovą pasirinkusi Kroatija Lisabonoje tikėsis dar vieno dalyvavimo „Eurovizijos“ finale. Šiais metais šalies garbės gynimas buvo patikėtas 25-erių Frankai Batelić. Mergina gimė Rijekoje ir būdama vos trejų metų jau dainavo vietiniame miesto chore. Pradėjusi lankyti mokyklą muzikos neapleido – įstojo į muzikos mokyklą mokytis groti pianinu, o laisvu laiku surasdavo laiko ir gitarai. Savo muzikinę karjerą miesto chore pradėjusi mergina neapleido ir šios srities – su mokyklos choru ji išnaršė ne tik visą gimtąją šalį, bet ir daugelį užsienio valstybių koncertuodama įvairuose festivaliuose.

Franka išgarsėjo 2007 metais, laimėjusi Kroatijos talentų laidą „Showtime“. Nors tuo metu jai tebuvo 16-ka metų, tai nesutrugdė pasirašytį sutartį su „Hit Records“ įrašų kompanija ir išleisti debiutinį singlą „Ovaj daj“. O kitais metais pasirodžiusi daina „Ruža u kamenu“ tapo dideliu hitu šalyje. 2009 ir 2010 metais Franka dalyvavo Kroatijos nacionalinėje atrankoje į „Euroviziją“, tačiau išpildyti savo vaikystės svajonę pasirodyti konkurse tuomet buvo nelemta.

Kelerius metus pasitraukusi iš aktyvios muzikinės karjeros Franka atsidavė mokslams. Iš pradžių gilinosi į muzikos subtilybes prestižinėje ir garsenybių pamėktoje Berklio muzikos akademijoje Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šiuo metu mergina ir toliau gilina savo žinias, tik šį kartą teisės srityje. Prieš metus sugrįžusi į pramogų pasaulį atlikėja išleido dainą „S tobom“ ir vėl šaliai priminė apie save.

Lisabonoje skambėsiančiui kūriniui „Crazy“ žodžius parašė pati Franka, o muziką sukūrė Branimir Mihaljević, anksčiau parašęs 2010 metų „eurovizinę“ Kroatijos dainą „Lako je sve“.

Kroatija „Eurovizijoje“:

Kroatija Europos populiariausiame konkurse debiutavo 1993 metais ir iki šiol į jį išsiuntė 23 dainas. Kūrinius gimtąja kalba dažniausiai atliekantiems kroatams niekaip nepavyksta atrasti kelio į konkurso žiūrovų širdis -geriausias šalies pasiekimas yra 4 vieta, kurią pasiekė 1996 ir 1999 metais, blogiausia – 16 pozicija pusfinalyje 2007-aisiais. Nors konkurso oficialiai nėra laimėjusi, būtent kroatų kalba atliekamas kūrinys „Riva“ nugalėjo 1989 metais vykusią „Euroviziją“, bet Jugoslavijos vardu. Sekančiais metais konkursas buvo surengtas būtent Zagrebo mieste.

Dėl finansinių sunkumų ir blogų pasiekimų konkurse nacionalinis šalies transliuotojas HRT nusprendė padaryti poros metų pertrauką „Eurovizijoje“. Regis ši pertrauka buvo tik į naudą – 2016-aisiais į konkursą sugrįžusi Kroatijos delegacija vedima Ninos Kraljić pagaliau iškovo bilietą į finalą. Fortūna Kroatijos atstovui Jacques Houdek šypsojosi ir prieš metus – nors prieš konkursą dainininkas nebuvo palankiai vertinamas gerbėjų ar lažybų kompanijų, gausūs balsai iš Europos gyventojų bei komisijos narių dainininką išvedė į finalą ir užtikrino 13-tą vietą.

YouTube player


Franka
 socialiniuose tinkluose:

Evelina: Pirmas įspūdis perklausius kūrinį – tokio skambesio daina taip ir prašosi įtraukiama į filmo apie Džeimsą Bondą garso takelį. Toks fatališkas ir „Eurovizijai“ labai neįprastas kūrinys. 7/10

Deividas: Beklausydamas dainos kažkur mintimis nuklydau ir net nepajutau, kaip kūrinys pasibaigė. Žinoma, padėtį kiek ištaisytų išskirtinis pasirodymas, tačiau daug tikėtis neverta. 7/10

Andžej: Tuštybių mugė. Taip apibūdinčiau kroatų kūrinį ir jo vaizdo klipą. Vienintelis dalykas, kuris man patinka Frankos paraiškoje yra aranžuotė – mielai pasiklausyčiau instrumentinės „Crazy“ versijos. Priedainio melodija yra blanki ir neįdomi, o dainos turinys visiškai nesisieja su vaizdo klipo siužetu. Nei pašoksi, nei paverksi – tokios dainos nepalieka jokio įspūdžio ir pasimiršta vos pasibaigus pasirodymui. 4/10

Bendras įvertinimas: 6.3

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus