Dalyviai

Serbija į Lisaboną siunčia Sanją Ilić ir Balkaniką

Net 17 atlikėjų šį vakarą Belgrade susikovė dėl galimybės atstovauti Serbijai „Eurovizijos” dainų konkurse, bet tik vienas iš jų džiaugėsi pergale – tai Sanja Ilić ir Balkanika su kūriniu „Nova deca” (liet. – naujieji vaikai).

Po devynerių metų pertraukos šalies atstovo paieškoms buvo atnaujintas nacionalinės atrankos „Beovizija” formatas. Būtent „Beovizija“ scenoje iškilo Željko Joksimović, Jelena Tomašević bei Marija Šerifović, šiai Balkanų pusiasalio šaliai padovanojusi pirmąją ir kolkas vienintelę „eurovizinę“ pergalę. Nacionalinis transliuotojas sulaukė net 75 paraiškų, bet gyvai savo kūrinius pristatyti buvo suteikta galimybė tik 17-ai iš jų.

Renkant laidos laimėtoją televizijos žiūrovai ir profesionalų komisija turėjo lygiavertę galią, o „Nova deca“ nesunkiai susižėrė aukščiausius įvertinimus iš abiejų pusių. Nuomonės neišsiskyrė ir dėl antroje vietoje likusios Saška Janks. Verta paminėti, jog Sanja Ilić ir Balkanika žiūrovų balsavimo metu sulaukė net 14 tūkstančių skambučių, kai antroji vieta – vos 5 tūkstančius.

Kolektyvas Balkanika susibūrė 1998 metais, kompozitoriaus Sanja Ilić iniacityva. Neprireikė daug laiko iki kol grupė ir jos kuriama muzika prasibrovė į serbų ir netgi kitų Balkanų pusiasalio gyventojų širdis, o kolektyvo sėkmės faktoriais galima įvardinti autentiškui skambesiui išgauti naudojamus senovinius Balkanų muzikos instrumentus bei neįprastą muzikos stilių, kuriuo grupės nariai siekia vienyti modernią muziką su tautiniais ritmais.

Sanja Ilić yra ne tik muzikantas, įvaldęs ne vieno instrumento meną, bet ir talentingas kompozitorius, pirmąją dainą parašęs vos 12-kos. 1982-aisiais jo sukurtas kūrinys „Halo halo“ buvo išrinktas atstovauti Jugoslavijai „Eurovizijos“ dainų konkurse, bet tarp geriausiųjų dešimtuko neprasibrovęs. Per daugiau nei keturiasdešimt metų muzikos pasaulyje Sanja buvo ne vienos grupės narys, bet tikrojo pripažinimo sulaukė tik pradėjęs koncertuoti su Balkanika. Kolektyvą sudaro net dvylika narių, bet dėl konkurso taisyklių Lisabonoje išvysime tik pusę iš jų.

Primename jog prieš metus Serbijos atstovei Tijanai su „In too deep“ nepavyko peržengti pusfinalio barjero. Kaip manote, ar tautiniai ritmai ir gimtąja kalba skambantis kūrinys „Nova deca“ išves šią Balkanų šalį į didįjį finalą?

YouTube player
Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
kandi Sama
kandi Sama
prieš 6 metus

neisves i finala, be sancu