Filips Smits nuotr.
Eurovizija 2017 (dalyviai)

„Eurovizijos 2017“ dalyvių pristatymas: Latvija

Flag_of_LatviaŠalis: Latvija;
Pasirodymo data: gegužės 9 d., pirmas pusfinalis;
Pasirodymo numeris: 18;
Atlikėjai: „Triana Park“;
Daina: „Line“;
Dainos autoriai: Agnese Rakovska (m/ž), Kristaps Ērglis (m), Kristians Rakovskis (m).


Filips Smits nuotr.APIE „TRIANA PARK“:

Paskutiniu numeriu pirmojo pusfinalio metu į sceną lips Latvija. Renginį griausmingai užbaigti buvo patikėta grupei „Triana Park“ su kūriniu „Line“. Dar rudenį tarptautinė ir vietinė komisijos iš daugybės paraiškų sąrašą sutrumpino iki 22 atlikėjų, kuriems buvo suteiktas šansas gyvai pasirodyti nacionalinės atrankos „Supernova“ laidose. Iš dviejų atrankinių laidų į pusfinalį pateko po 2 atlikėjus deleguotus komisijos, ir televizijos žiūrovų. Finalo metu susirungė tik 4 dainos, o visa galia priklausė Latvijos gyventojams, kurie balsuoti galėjo 3 būdais: internetinėje nacionalinio transliuotojo svetainėje, trumposiomis žinutėmis arba skambučiais, arba tiesiog klausydami atrankinių dainų „Spotify“ platformoje. Susumavus visus balsus paaiškėjo, jog triuškinančia pergale džiaugėsi būtent grupė „Triana Park“, surinkusi daugiau taškų nei likę finalo dalyviai kartu sudėjus.

Poproko ir elektroninės muzikos grupę „Triana Park“ sudaro vokalistė Agnesė Rakovska, gitaristas Artūrs Strautiņš, būgnininkas Edgars Viļums ir bosine gitara grojantis Kristaps Ērglis. Muzikantai susibūrė 2008 metais ir yra laikomi vieni iš ekstravagantiškiausių kaimyninės Latvijos muzikos pasaulio atstovų. Kolektyvas ruošiasi netrukus išleisti antrąjį grupės studijinį albumą. „Triana Park“ galima dažnai išgirsti muzikiniuose renginiuose Europoje ir netgi už Atlanto vandenyno, o gimtojoje Latvijoje jie yra pasirodę turbūt kiekvieno vykusio festivalio scenoje. Kelialapį į „Euroviziją“ grupės nariams iškovoti pavyko tik po penkių nesėkmingų bandymų – kolektyvas nėra praleidęs nė vienos nacionalinės atrankos tarp 2008 ir 2012 metų.

Grupės narių kūrybos daina „Line“ nebuvo specialiai parašyta tarptautiniam dainų konkursui. Daina iš pradžių pasirodė internetinėje grupės svetainėje ir tik sulaukę daugybę gerų atsiliepimų iš gerbėjų ir klausytojų, nusprendė pabandyti laimę dalyvaujant „Supernova“ laidoje.

APIE LATVIJĄ „EUROVIZIJOJE“:

Latvijos debiutas konkurse buvo daug saldesnis nei Lietuvos – pirmą kartą „Eurovizijos“ scenoje 2000 metais pasirodė grupė „Brianstorm“, kuri akimirksniu sužavėjo Europą ir užsitikrino vietą geriausiųjų trejetuke. Pergalės laukti jiems taip pat neteko ilgai – vos po dviejų metų tai pavyko padaryti Marie N su kūriniu „I wanna“. Įdomu yra tai, jog tais metais Latvijos atstovai konkurse net neturėjo pasirodyti, bet organizatoriams pakeitus taisykles ir dviejomis šalimis padidinus dalyvių skaičių, konkurse pasirodyti buvo pasiūlyta Izraeliui ir Portugalijai. Pastarajai atsisakius, vieta finale buvo suteikta Latvijai, kuri renginio metu nurungė visas kitas Europos šalis.

Tarp 2009 ir 2014 metų Latvijai konkurse buvo nesėkmingas laikotarpis, kai nė vienam šalies atstovui nepavyko peržengti pusfinalio barjero. Tuo metu muzikantai pusfinalio metu net tris kartus liko paskutinėje pozicijoje. Nesėkmės ruožas buvo nutrauktas tik 2015 kai dainininkė Aminata finale iškovojo šeštą vietą. Latviai konkurse dažniausiai dainuoja angliškai, nors yra išsiuntę dainas skambėjusias gimtąja (2004 m.), italų (2007 m.) ir rusų (2009 m.) kalbomis. Gegužės mėnesį Kijeve Latvija į „Eurovizijos“ sceną lips jau 18-tą kartą. Net 12 kartų ši valstybė į konkursą yra siuntusi grupes arba duetus.

Nuo pat pusfinalių sistemos įvedimo Latvija ir kaimyninė Estija finale yra susitikusios vieną vienintelį kartą – 2015 metais Vienoje vykusiame konkurse. Lietuva su Latvija finale kartu pasirodžiusios yra 4 kartus. Daugiausia taškų Latvijos žiūrovai ir komisija skiria Rusijai, o sulaukia iš Lietuvos.


Redaktoriu verdiktas

Deividas: Kaimynai latviai šįkart labai ryškūs ir intensyvūs. Matosi, kad kiekvienas grupės narys (pradedant vokaliste Agnese ir baigiant būgnininku Edgars) yra „užsivedę“ bei tiki tuo, ką daro. Ir nors gyvas atlikimas kiek nuvilia, bendras įspūdis tikrai geras. 8/10
Virginija: Latvių daina man patinka! Pritraukia dėmesi, o kas svarbiausia, išsiskiria is šiųmetinių dalyvių. Kitavertus, grupės gyvi pasirodymai toli gražu neprilygsta studijinei versijai, kas verčia nerimauti ir dėl pasirodymo Kijeve. Vertinu išskirtinumą, tad grupės narių apranga ir stilius yra pagirtina, tačiau tai labiau tinkama paaugliams, o ne 30-meti perkopusiems atlikėjams. 7/10
Tautvydas: Nors Latvija „Eurovizijoje“ jau ima asocijuotis su alternatyva, tačiau šalis sugeba pateikti kažką šviežio ir skirtingo. Įdomus, ekspresyvus kūrinys, kuris, tikėkimės, su trenksmu užbaigs pirmojo pusfinalio programą ir nesunkiai iškovos vietą finale. 10/10

Bendras „Eurodienos“ komandos įvertinimas: 7.9

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

2 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
euro2017
euro2017
prieš 7 metus

Labai trūksta balso vokalistei. Būtų idealus pasirodymas.

Isfeero
Isfeero
prieš 7 metus

Asmeniškai tikiu jų pergale šiemet,.Gyvas atlikimas retsykiais verčia kiek suabejuot tuo akimirkom, bet visumoj manLatvija šioj Eurovizijoj pats idomiausias, geriausias pasirodymas su potekste jame. O patys grupės nariai neįtikėtinai charizmatiški, jaunatviški,o svarbiausia ne tušti,.