YLE nuotr.
Eurovizija 2017 (dalyviai)

„Eurovizijos 2017“ dalyvių pristatymas: Suomija

Flag_of_FinlandŠalis: Suomija;
Pasirodymo data: gegužės 9 d., pirmas pusfinalis;
Pasirodymo numeris: 1-9;
Atlikėjai: „Norma John“;
Daina: „Blackbird“;
Dainos autoriai:  Lasse Piirainen (m/ž), Leena Tirronen (m/ž).


YLE nuotr.
YLE nuotr.

APIE „NORMA JOHN“:

Suomijos nacionalinė atranka „Uuden Musiikin Kilpailu“ šiemet sugrįžo šiek tiek pasikeitusi ir sutrumpėjusi: buvo atsisakyta pusfinalių, o dešimt laimingųjų, atrinktų nacionalinio transliuotojo, iš karto gavo galimybę kovoti dėl pergalės finale. Dar viena iš konkurso naujovių – tai tarptautinės komisijos atsiradimas. Anksčiau atrankoje naudotame koncepte televizijos žiūrovų balsai buvo sumuojami su komisijos narių, kurią sudarė skirtingų profesijų atstovai, ir nebūtinai iš muzikos industrijos. Sausio gale vykusiame finale neapsieita be siurprizų – prieš koncertą užtikrinta laimėtoja laikyta Emma balsavime liko tik trečioje vietoje, o pergale džiaugėsi duetas „Norma John“. Jų atlikta baladė „Blackbird“ iškovojo aukčiausius balus bei pavergė tiek žiūrovus namuose, tiek komisijos narius iš užsienio.

„Norma John“ tai ilgalaikių draugų projektas, kurio nariai Lasse Piirainen ir Leena Tirronen, kartu koncertuoja jau daugiau nei 15 metų. Kartu jie kuria visas savo dainas, tad Kijeve skambėsianti „Blackbird“ nėra išimtis. Pianistas Lasse yra muzikos prodiuseris bendradarbiaujantis su daugeliu Suomijos įžymybių. 34-erių Leena kaip solo vokalistė prieš septynerius metus išbandė jėgas suomiškoje „X Faktoriaus“ laidoje. Finale ji liko trečia, bet netrukus pasirašė sutartį su „Sony music“ įrašų kompanija, o po dar kelių mėnesių išleido pirmąjį albumą. Duetas prasitarė, jog jau ilgą laiką jautė, jog jų muzikinei karjerai reikia naujų įšūkių, o dalyvavimas nacionalinėje atrankoje pasirodė, kaip puikus būdas tai įgyvendinti.

APIE SUOMIJĄ „EUROVIZIJOJE“:

Suomija konkurse pirmą kartą pasirodė 1961 metais, bet savo pirmos, ir kolkas vienintelės pergalės turėjo laukti net 45 metus. Tai pavyko pasiekti tik 2006 metų pavasarį kai į Atėnuose vykusi konkursą iškeliavo grupė „Lordi“ ir savo griausmingu trijų minučių pasirodymu pavergė visą Europą. Antras geriausias šios šalies rezultatas buvo pasiektas dar 1973 metais, kai Marion Rung pakilo į šeštą vietą. Neskaitant prieš vienuolika metų pasiektos pergalės, nuo pat 1990 metų Suomijos atstovai nėra patekę į geriausijų dešimtuką. Patekimo į finalą statistika irgi nedžiugina – suomiai paskutinį kartą jame dainavo prieš dvejus metus. Paskutinėje vietoje yra like net dešimt kartų, o tris kartus – nesulaukę nė vieno balso. Paskutinį kartą tai įvyko 2015 metais, kai šaliai atstovavo grupė „Pertti Kurikan Nimipäivät“ sudaryta iš negalią turinčių muzikantų.

Savo atstovą dažniausiai renka nacionalinės atrankos pagalba, kurios formatas nuolat keičiasi ir tobulėja. Pastaraisiais metais suomiai „Eurovizijoje“ dainuoja anglų kalba, nors prieš tai yra delegavę kūrinius gimtosiomis suomių ir švedų kalbomis. Tradiciškai taškais apsikeičia su kaimynėmis iš Skandinavijos pusiasalio – Norvegija ir Švedija.


Redaktoriu verdiktas

Tautvydas: Prikaustanti, intriguojanti, melodinga – šie žodžiai man siejasi su šiųmetine Suomijos daina „Blackbird“. Absoliučiai nuostabi melodija, puiki fortepijono solo partija, stipriai skambantis vokalistės Leenos balsas. Suomija visiškai nusipelnė ne tik vietos finale, tačiau ir pirmojo dešimtuko šeštadienio vakarą. 10/10
Evelina: Pirmas žodis, kuris ateina į galvą išklausius dainą - ,,nuostabu''. Ji atrodo tokia gan minimalistinė, tačiau krištolinis atlikėjos balsas, fortepijonas, styginiai sukuria labai stiprią emociją ir dainos norisi klausytis dar ir dar kartą. 10/10

Bendras „Eurodienos“ komandos įvertinimas: 9.0

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus