Eurovizija 2016 (dalyviai)

Ukraina: į „Euroviziją“ vyksta Jamala!

Jamala
beehy.pe nuotr.

Sekmadienio vakarą savo nacionalinį finalą surengė po metų pertraukos konkurse vėl pasirodysianti Ukraina. Dviejų dalių renginyje, trukusiame daugiau nei keturias valandas (su vienos valandos pertrauka), pasirodė šeši dalyviai, įveikę anksčiau surengtus du pusfinalius. Šį kartą atlikėjai pademonstravo kiek patobulintus pasirodymus, kai kurie stebino įdomia scenografija.

Renginio pabaigoje paaiškėjo, jog daugiausia balų komisija skyrė grupei „The Hardkiss“, tačiau žiūrovai, kurių balsas lygiųjų atveju buvo lemiamas, daugiau balsų atidavė Jamalai su kūriniu „1944“, todėl atlikėja atstovaus Ukrainai gegužės mėnesį vyksiančiame „Eurovizijos“ konkurse. Iš viso žiūrovai šį vakarą atidavė daugiau nei 382 000 balsų.

32 metų Krymo totorių kilmės Jamala Ukrainoje išgarsėjo 2009 metais, kuomet dalyvavo „Naujosios Bangos“ festivalyje Latvijoje. Tuomet atlikėja pelnė pagrindinį konkurso prizą. 2011 metais moteris nusprendė pabandyti laimę Ukrainos nacionalinėje atrankoje, o jos daina „Smile“ buvo laikoma viena iš realiausių pretendenčių skambėti „Eurovizijoje“, tačiau galiausiai liko trečioje vietoje, o į Diuseldorfą išvyko Mika Newton. Vėliau atlikėja aktyviai koncertavo, išleido net keturis studijinius albumus. Jamala taip pat yra žinoma kaip aktorė – moteris nusifilmavo ne viename kino filme.

Jau po trijų mėnesių didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje skambėsiantis kūrinys „1944“, parašytas pačios Jamalos, yra apie asmeninę atlikėjos šeimos dramą, susijusią su 1944 metais vykusia Krymo totorių deportaciją – tuomet palikti Krymą turėjo ir Jamalos prosenelė. Visgi, atlikėja atsiriboja nuo bet kokių teiginių apie tai, jog daina turi politinių motyvų. Taip pat verta paminėti, jog šiemet pirmą kartą „Eurovizijoje“ nuskambės Krymo totorių kalba.

                                                                Jamala – „1944“:

YouTube player

Kviečiame ir Jus įvertinti Ukrainos kūrinį:

[starrater tpl=10]

 

Visus pasirodymus šį vakarą išsamiai komentavo komisija, kurią sudarė Andrej Danilko, Ruslana ir Konstantin Meladze. Kiekvienas jų ieškojo prie ko prikibti, o kai kurie pasisakymai trukdavo net 15 minučių. Daugiausia kritikos sulaukė, kad ir kaip būtų keista, favoritais laikyti Jamala ir SunSay. Konstantinas prikibo prie Jamalos suknelės ir vaizdo ekranuose, pasak prodiuserio, šie elementai visiškai nederėjo tarpusavyje. O Andrejui pasirodė, jog į konkursą, kuriame visi švenčia ir linksminasi, nereikia vežtis kūrinio apie tragiškus istorinius įvykius. Salė skandavo Jamalos vardą, o pati atlikėja su ašaromis akyse išdrįso pasipriešinti komisijai, pareikšdama, jog ši daina skirta jos močiutei atminti ir tai jai yra svarbu. Ruslana vienintelė pasidavė emocijoms ir padėkojo atlikėjai už jos sukrečiančią raudą. Kai įtempta atmosfera salėje buvo numalšinta, scenoje pasirodė SunSay, kartu su savo pasirodymu pateikęs komisijai naują temą diskusijoms. Andrej tikino, jog SunSay kūrinys turi būti diskvalifikuotas, kadangi ne kartą buvo skambėjęs ir platintas „Youtube“ tinkle nuo 2014 metų. Įtūžęs Konstantinas tvirtino, jog derino šį klausimą su „Eurovizijos“ organizatoriais ir, kad jokios taisyklės nėra pažeistos. Vis dėlto, šie žodžiai neįtikino Andrejaus – jis dar ilgai, keldamas balso toną bandė įrodyti, jog Ukrainai ir taip pakanka tarptautinių skandalų ir rizikuoti tikrai nėra būtina. Patriotiškiausia komisijos narė Ruslana net nemėgino sušvelninti šios nejaukios situacijos. Ji atvirkščiai mėgino kurstyti aistras ir privertė vokalistą teisintis dėl to, jog pastarasis buvo surengęs koncertą Kryme. Vis dėlto SunSay nesiruošė pasiduoti „Eurovizijos“ nugalėtojos provokacijoms ir pareiškė, jog turi nemažai draugų Rusijoje ir nesiruošia jų išsižadėti dėl politinių priežasčių. Žiūrovai salėje plodami išreiškė savo palaikymą dainininko pozicijai.

Primename, jog Ukraina pasirodys antrajame „Eurovizijos“ pusfinalyje, vyksiančiame gegužės 12 dieną. Jamala dainuos antroje renginio dalyje.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

13 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
velyvis
velyvis
prieš 8 metus

Įdomi, nestandartinė daina, labai gera atlikėja. Bet ar nebus įžvelgtas politizavimas?

Vita
Vita
prieš 8 metus

As tokius angliskus lyricsus pries 15m.rasiau. Slyksciausia daina per visa siu metu Eurovizija tos baubikes.
Evanescence, va ten tai jausmingi lyricsai, o vos isstenejo zmogus kelis stulpelius. Gal tu pats zmogau totoris, tai tau sava muzika ir patinka, o man nuo tokiu baubimu galva skauda. Kaip mano vyras apie ta daina atsiliepe: ka cia per isterikes baubima klausai.:))
Jei tavo skonis baubiancios moterys, tai nuvaziuok i Turkija ten ant kiekvieno kampo tavo skonio muzika groja. As per 16 Eurovizijos metu matyt baisesnes dainos dar negirdejau. Cia skonio reikalas. Mano muzikos destytojai irgi tokie baubimai nesuzavetu. 🙂

Vita
Vita
prieš 8 metus

Zmogau, jei nezinai, kad totoriai musulmonai, tai bent googleje paieskok:
Тotoriai – tiurkų ir mongolų genčių grupės istorinis pavadinimas. Jų vardas kilo iš mongolų klajoklių genčių, gyvenusių Mongolijos šiaurės rytuose V–IX amžiuose. Manoma, jog šiuo metu pasaulyje gyvena daugiau nei 10 mln. totorių. Nepriklausomos valstybės neturi. Kalba totorių ir rusųkalbomis.
Dauguma totorių – musulmonai.

agne
agne
prieš 8 metus

Kam aiskinti zmogui jeigu jis neatskiria musulmonu nuo totoriu?

Isfeero
Isfeero
prieš 8 metus

Vita,…man geda uz tokius neisprusiusius,absoliuciai neisaukletus, beskonius tautiecius kaip,kad jus,..Kas per sovietinis mastymas? totalus rasizmas sklinda sprendziant is jusu minciu,…Is pastaruju beje galima suprasti,kad jus ne velnio nesuvokiat apie ka ta daina,kas isvis joje sakoma,.nenustebciau jei paprasciausiai jums truksta anglu kalbos ziniu,bet,..ponia Vita, tuomet nekomentuokite savo nuoziuros,nes kalbeti apie tai ko nesupranti mazu maziausiai kvaila,..O tokiems zmonems kaip jus, ta pati Jamala ir sako:is dainos 1944:
Where is your heart?
Humanity rise.
You think you are gods
But everyone dies.
Don’t swallow my soul.
Our souls,..ir del viso pikto Vitai ir tokiems kaip ji isverciu:
Kur tavo sirdis?
Zmonijos rase
Jus manote, kad estate dievai
Bet juk kiekvienas mirs,.
Nepraryk mano sielos
Musu sielu,…
Ir tai kas sakoma is „babajisko ‘t eksto,,,,
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
Yaşlığıma toyalmadım
Men bu yerde yaşalmadım
As negalejau ten gyventi savo jaunystes
Nes jus paemet mano pasauli,..

Austėja
Austėja
prieš 8 metus

”Apie gerą dainą Vita” – pritariu 🙂

Apie gerą dainą Vita
Apie gerą dainą Vita
prieš 8 metus

Vargšė Vita,
Su tokiom galvelėm Lietuvos jaunimas atrodo provincialiai ir primityviai.
Jamala yra Krymo totorių, ištremtų Stalino į Kazachstaną palikuonė. Ji baigusi konservatorija, pati kuria dainas, jos klipai nuostabūs ir vizualine prasme – jokio kičo, pigių balalaikų, labai profesionalu. Daina apie 1944 metais vykdyta genocidą Krymo totorių atžvilgiu- juos žudė, trėmė, sodino. Bet jie išliko ir grįžo į Tėvynę. Skirtingai nei lietuviams jiems buvo leista tą padaryti tik po 1991 (Jelcino metais). Savo žemių ir namų jie neatgavo – juose apsigyveno perkelti iš Rusijos KGB karininkai pensininkai ir sekančios jų kartos. Totoriams negalima buvo net pirkti žemės tose vietose, kur rusams patiko – prie jūros, kur vynuogynai, geros žemės ir t.t. Jie išstovėjo, išliko. Okupavus Krymą putinui daug jų pasitraukė į vakarines Ukrainos sritis, pati Jamala – į Kijevą. Bet ji nuolat svajoja apie namus. Jamala turi drąsos likti ištikima savo tautai, nebijo Europai pasirodyti musulmone. Ji ir yra tokia. Šiaip daina gera, ypač įvykių Europoje kontekste.

Vita
Vita
prieš 8 metus

Ukraina palaikau, bet daina mano ausims klaiki, kazkokia babajiska, lyg musulmone dainuotu, nuvyle Ukraina. Linkyte panasia daina turejo, tik jos balsas ir tai geriau skambejo. Muzika musulmoniska, kiekvienos Turkijos pakampiose tokios leidziamos. Kazkoks muslimiskas staugimas, kaip teroriste atrodo. Uz Ukraina nebalsavo ir tada labai, kai aktyvus karas buvo, tai tuolabiau uz sita musulmonisko skambesio daina nebent musulmonai balsuos. Ir kas per nikas Jamala, gal ji tikrai musulmone kokia. Atrodo, kaip cigone. Neskani daina, nieko izeisti nenorejau, bet gal tik vaikams tokios staugiancios moterys kazkoki ispudi sudaro.

Vycka
Vycka
prieš 8 metus

Latviu priena praitu metu…kazko…tokia agresyvi lopsine gavosi pagal skambesi…

Isfeero
Isfeero
prieš 8 metus

Koks skirtumas pateks ar nepateks i finala,.Eurovizijoj retai laimi tikrai vertos dainos arba,tos kurios buvo verciausios AR skoningiausios,.Manau ten daug svarbiau ne prilygti kazkokiam standartui,o nebijoti buti kitokiems,parodyti save,savo daina kazka pasakyti,(kazka svarbaus pasakyti,). Gal Lt united ir nelaimejo, bet uz ta pasirinkima siusti butent juos ,manau dar niekas niekad nepasigailejo,butu mano valia as kiekvienais metais siusciau po toki kurioza ten,.Nes eurovizija tai ne auksiniu balsu ar atsargiai islaikytu pasirodymu koncertas,.Tai komercinis show,kuriame visi laukia kol tu rizikuosi..Taip kaip Jamala savo dainoje kalba apie savo pozicija,apie tai kaip ji jauciasi siam pasaulyje,tie uzkuoduoti ranku judesiai,viskas taip subtilu ir gilu,.be to,jos daina yra prisiminimas,kaip ji pati sake.Aisku daug kas kalbes,kad tai jucia nejucia siejama su dabartine situacija,bet po velniu,kodel zmogus negali isreiksti kaip jis jauciasi? zinoma,kad is dalies ta daina primena ir dabartine situacija,lygtais akivaizdu ,bet tuo pat metu ,subtiliai ,gudriai sugalvota,.o mane kaip ziurova,tai be galo zavi:)) Be to,jos atlikimo maniera,.Zinau ja kaip atlikeja nuo vaikystes, kai pirma kart pamaciau kaip ji atliko daina history repeating „Novaja volna”, zado netekau,.Pirmaji muzikini soka kone patyriau:))))

Meile
Meile
prieš 8 metus

Dzamala the BEST!!!!!!!!!!

Erika
Erika
prieš 8 metus

nu gi baisu…

Navaras
Navaras
prieš 8 metus

Puiki atlikėja, o daina <333 Tikiuosi puikiai pasirodys Gegužės mėn.