Eurovizija 2014 (dalyviai)

Herciana Matmuja: klasikinė muzika – didžiausia mano aistra

Nors Hercianai Matmujai dar tik 24-eri, ji jau ne pirmą kartą bando laimę nacionalinėje Albanijos „Eurovizijos“ atrankoje. „Festivali i Këngës“ dainininkė pirmą kartą dalyvavo dar 2006 m. ir laimėjo jaunųjų atlikėjų kategorijoje. Nuo 2010 m. Herciana tapo nuolatine renginio dalyve, o šiais metais pagaliau nugalėjo ir iškovojo teisę atstovauti Albanijai tarptautiniame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Ta proga „Eurodiena“ nusprendė pasidomėti, ko dainininkė viliasi iš „Eurovizijos“.

Kas Jus skatina jau ne pirmus metus dalyvauti „Festivali i Këngës“ konkurse?

Kaip minėjote, jau ne pirmus metus dalyvauju šiame festivalyje, tad labai džiaugiuosi, kad pagaliau man pavyko nugalėti. Kiekvienas konkursas mane išmoko kažko naujo ir duoda patirties. Pernai bendradarbiavau su kompozitoriais Genti Lako ir Jorko Papingji – tą kartą patekome į finalą ir užėmėme trečią vietą. Šiais metais nusprendėme pratęsti bendrą darbą, ir mums pavyko laimėti. Esu laiminga, kad turiu galimybę dirbti su jais, ir tikiuosi, kad mūsų bendradarbiavimas nenutrūks.

Hersi Matmuja
Hersi Matmuja (Avni Selmani nuotr.)

Koks apima jausmas, atstovaujant savo gimtajai šaliai?

Tai sunkiai apibūdinamas jausmas. Esu laiminga, tačiau tuo pačiu jaučiu ir didžiulę atsakomybę prieš save ir aplinkinius. Privalau daug dirbti, kad konkurse pasirodyčiau kiek įmanoma geriau.

Ar jau turite savo pasirodymo viziją didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje Kopenhagoje?

Apie tai, kaip visas pasirodymas atrodys scenoje, galvosime tada, kai turėsime iki galo paruoštą dainos versiją. Bet labai norėčiau, kad žmonės įsiklausytų į dainą, o ne viską vertintų tik pagal tai, kokį vaizdą mato scenoje. Juk „Eurovizija“ – dainų konkursas, o ne madų šou.

Ką plačiąja prasme gyvenime Jums reiškia muzika?

Muzika man suteikia daug pačių geriausių emocijų. Esu laiminga, kad galiu dainuoti. 5 metus mokiausi Santa Cecilia muzikos konservatorijoje Romoje (Italija), tad klasikinė muzika yra mano didžiausia aistra. Be abejo, svarbią vietą mano gyvenime užima ne tik muzika, bet ir žmonės, kuriuos myliu ir tarp kurių jaučiuosi visapusiškai laiminga. Jie suteikia dar daugiau pasitikėjimo savimi, siekiant užsibrėžtų tikslų.

Kokie Jūsų artimiausi muzikiniai planai?

Šiuo metu visą savo dėmesį esu sutelkusi į „Eurovizijos“ dainų konkursą. Dirbu daug, kad pasiekčiau kuo geresnių rezultatų ir nenuvilčiau nei savęs, nei aplinkinių.

Kokį savo gyvenimo pasiekimą galėtumėte įvardinti kaip svarbiausią iki šios dienos?

Galiu teigti, kad mano didžiausias pasiekimas – tai galimybė studijuoti konservatorijoje. Šis gyvenimo etapas man plačiai atvėrė duris į klasikinės muzikos pasaulį. Klasikinė muzika – mano didžiausia aistra.

Ar ankščiau žiūrėjote ,,Eurovizijos“ dainų konkursą? Kurie dalyviai Jums paliko didžiausią įspūdį?

Žinoma, „Eurovizijos“ dainų konkursą žiūrėdavau ir žiūriu kiekvienais metais. Tačiau asmeniškai man labai sunku nuspręsti, kuris dalyvis ar pasirodymas man paliko didžiausią įspūdį – tokių buvo ne vienas. Kiekvienais metais „Eurovizijos“ dainų konkurse gausu įvairovės, šiuolaikinių elementų, tad kiekvienas žiūrovas ir klausytojas gali pasirinkti, kas jam labiausiai patinka būtent tais metais.

Kiek Jums svarbus šis ,,Eurovizijos” dainų konkursas asmeniškai? Ar tikite savo sėkme?

Manau, kad sėkmė ateina po sunkaus darbo. Be to, kaip ir minėjau, mes dar neturime galutinės dainos versijos, tad nėra ką daug kalbėti apie finalą. Tačiau aišku, jei netikėčiau savimi, tai nedalyvaučiau.

Lietuvoje dažnai diskutuojama apie „Eurovizijos“ dainų konkursą. Šiais metais, ne išimtis, ir jūs buvote aptarinėjama kaip Albanijos atstovė. Ką Jūs žinote apie mūsų šalį?

Albanijoje „Eurovizijos“ dainų konkursas – labai reikšmingas įvykis, todėl žmonės žiūri jį kiekvienais metais ir klausosi dainų. Asmeniškai aš šį konkursą pradėjau stebėti jau seniai. Be abejo, mačiau ir Lietuvos pasirodymus. Manau, kad Jūs turite labai įdomių pasirinkimų. Iš tiesų norėčiau kada nors aplankyti Vilnių ir Kauną. Tikiuosi, kad greitu metu tai padaryti man pavyks.

Lietuvoje ne tik „Eurovizijos“, tačiau ir emigracijos tema yra labai aktuali, nes didelė lietuvių dalis gyvena Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Skandinavijos šalyse. Ką Jūs manote apie emigraciją? Ar Jūs esate savo šalies patriotė ir neturite planų kur nors išvykti nuolatos gyventi?

Iš tiesų didele savo šalies patriote savęs pavadinti negalėčiau, nes šiuo metu gyvenu Romoje. Tačiau ir nuolatine emigrante savęs nelaikau. Bet aš žinau, kad daugelis emigravusių žmonių tiesiog neturi kito pasirinkimo, nes jie ieško, kur galėtų gyventi geriau. Albanijos ekonominė padėtis nėra tokia gera, kad suteiktų visiems žmonėms labai gerą būtį. Tačiau žmonės galėtų susivienyti ir kartu padėti šaliai išgyventi ne pačius geriausius laikus.

Ko Jūs asmeniškai norėtumėte palinkėti savo gerbėjams Lietuvoje?

Linkiu jiems gerų metų. Taip pat noriu jiems padėkoti už man rodomą dėmesį ir teigiamus atsiliepimus. Niekada nesustokite klausytis muzikos. Galbūt man pavyks susitikti su vienu iš Jūsų Kopenhagoje.

Hercianos pasirodymas Albanijos nacionaliniame finale:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus