Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Turkija

„Šalių pasiekimų“ skiltyje šį kartą Jums pasiūlysime nusikelti į Turkiją – valstybę, geografiškai jungiančią Europą ir Aziją, dėl religinių ir kultūrinių savitumų daug artimesnę Artimiesiems Rytams, tačiau vis aršiau besiveržiančią Senojo žemyno vidun.

Musulmoniška Turkijos respublika, užimanti 783,562 km2 pasaulio ploto bei turinti 74,7 mln. gyventojų, „Eurovizijos“ dainų konkurse pradėjo dalyvauti 1975 m. ir tik keletą kartų jos atstovų scenoje nepamatėme. Taigi tokioje ilgoje istorijoje buvo visko: paskutinių vietų, įsimintinų hitų, nuopuolių ir skaudžių nusivylimų, iškovotų aukštų vietų bei iki šiol viena vienintelė pergalė 2003 m.
Dėl muzikos skonio galima ginčytis, diskutuoti apie tai, kas kam patinka, kas ko negali pakęsti, tačiau reikia sutikti, kad Turkija visada turėjo ir išlaikė savitumą – gausybė atlikėjų, atstovavusių valstybei, scenoje skleidė rytietišką muziką, garsiai Europai skelbdami, kad jie kitokie, išskirtiniai.

1975 m. – 19 vieta

Pirmą kartą „Eurovizijoje“ Turkijai atstovavo dainininkė, žinių pranešėja ir filmų aktorė Semiha Yankı, kuri Stokholmo (Švedija) scenoje atliko dainą „Seninle Bir Dakika“ („Viena minutė su tavimi“). Nepaisant to, kad tarptautiniame dainų konkurse daina gavo tik 3 taškus ir liko paskutinėje – 19 – vietoje, gimtoje šalyje ji tapo tikru hitu.

1978 m. – 18 vieta

Po 3 metų pertraukos Turkija į „Eurovizijos“ dainų konkursą, kuris tais metais buvo surengtas Paryžiuje (Pracūzija), išsiuntė grupę Nazar su daina „Sevince“ („Kai aš myliu“). Gavusi po vieną tašką iš Norvegijos ir D. Britanijos, Turkija 18 vieta (tarp 20 dalyvavusių valstybių) pasidalino kartu su Suomija. Kadangi 1978 m. konkurse nugalėjo Izraelis, Turkija buvo priversta pasitraukti iš 1979 m. „Eurovizijos“ (kitos islamą išpažįstančios šalys spaudė Turkiją nesiųsti savo atstovo į Jeruzalę, nes musulmoniškame pasaulyje minėtas miestas nėra pripažįstamas Izraelio sostine).

1980 m. – 15 vieta

Po priverstinės metų pertraukos Turkija į Hagoje (Nyderlandai) vykusį „Eurovizijos“ dainų konkursą delegavo dainininkę Ajda Pekkan, kuri atliko Atilla Özdemiroğlu ir Şanar Yurdatapan sukurtą dainą Petr’Oil“. Kūrinyje kalbama apie naftą ir jos svarbą tautų gerovei, apie priežastis, kodėl žmonėms patinka nafta. Surinkusi 23 taškus, Turkija tarp 19 valstybių užėmė 15 vietą. Beje, kalbant apie atlikėją, galima pasakyti, kad Ajda Pekkan yra tikra legenda: visame pasaulyje ji pardavė daugiau nei 42 mln. albumų, nusifilmavo 50-yje filmų. Ajda be gimtosios turkų kalbos puikiai kalba angliškai ir prancūziškai, jos dainos įrašytos devyniomis kalbomis.

1981 m. – 18 vieta

Į Dubliną (Airija) 1981 m. Turkijos vėliavą vežėsi grupė Modern Folk Trio su priešakyje esančia dainininke ir aktore Ayşegül, kurie atliko kūrinį Dönme Dolap“ („Velio ratas“). Palaikymo sulaukusi tik iš trijų valstybių (5 taškai gauti iš Suomijos, 3 taškai – iš Jugoslavijos, 1 taškas – iš Liuksemburgo), Turkija tarp 20 dalyvių kartu su Portugalija liko 18 vietoje, aplenkusi tik nei vieno taško negavusią Norvegiją.

1982 m. – 15 vieta

Didžiojoje Britanijoje vykusiame XXVII „Eurovizijos“ dainų konkurse Turkijai atstovauti buvo deleguotas atlikėjas Neco su kūriniu „Hani?“ (Kur?“). Gauti 20 taškų iš Liuksemburgo (8 taškai), Austrijos, Norvegijos, Šveicarijos (po 3 taškus), Olandijos (2 taškai) ir Suomijos (1 taškas) valstybei tarp 18 dalyvių leido pakilti tik iki 15 vietos.

1983 m. – 19 vieta

Vienas iš nesėkmingiausių „Eurovizijos“ dainų konkursų Turkijai buvo 1983 m., kai šaliai Miunchene (Vokietija) atstovavo Çetin Alp & The Short Waves, atlikę Buğra Uğur ir Aysel Gürel sukurtą dainą „Opera“. Tais metais negavusi nei vieno taško, Turkija kartu su Ispanija pasidalino 19 vieta. Įdomi detalė, kad Çetin Alp mirė 2004 m. Stambule, praėjus vos 3 dienom po būtent šiame mieste surengto „Eurovizijos“ dainų konkurso finalo.

1984 m. – 12 vieta

Liuksemburge ant scenos lipo grupė su išties įmantriu Beş Yıl Önce, On Yıl Sonra pavadinimu – išvertus iš turkų kalbos – „Prieš penkerius metus, po dešimt metų“. Nilgün Onatkut, Atakan Ünüvar, Mehmet Horoz ir Şebgün Tansel suburtas kolektyvas sudainavo turkišką „Halay“ („Šokiai“). Su 37 taškais Turkija užėmė 12 vietą tarp 19 valstybių.

1985 m. – 14 vieta

Švedijos mieste Gioteburge vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse Turkijai atstovavo 1984 m. susikūręs ir iki šiol gyvuojantis trio Mazhar-Fuat-Özkan, arba tiesiog MFÖ. Tais metais grupė atliko pačių parašytą kūrinį „Didai didai dai“, kurio pavadinimo į jokią kalbą išversti neįmanoma, tačiau galima drąsiai teigti, kad tai daina apie meilę. Beje, 1985 m. „Eurovizija“ nebuvo paskutinė grupei – dar kartą konkurse jie dalyvavo 1988 m.

1986 m. – 9 vieta

Į dar vieną Skandinavijos šalį, šį kartą – Norvegijos karalystę, Turkijos garbės ginti buvo deleguota grupė Klips ve Onlar. Kolektyvo nariai – Sevingül Bahadır, Gür Akad, Emre Tukur, Derya Bozkurt ir Seden Kutlubay. Tačiau vietoj Seden Kutlubay į „Eurovizijos“ dainų konkursą išvyko Candan Erçetin, nes, kaip buvo skelbiama, Seden kaip tik tą savaitę turėjo laikyti egzaminą, be to, į konkursą jos nenorėjo išleisti vaikinas. Taigi, šiek tiek atsinaujinęs kolektyvas Bergeno mieste esančioje „Grieghallen“ arenoje sudainavo kūrinį „Halley“. Gavę 53 taškus, tais metais Turkijos atstovai pagaliau pakilo į aukščiausią dešimtuką ir užėmė garbingą 9 vietą tarp 20 valstybių.

1987 m. – 22 vieta

Kaip sakoma gerai žinomoje liaudies patarlėje, po gerų laikų visada ateina blogi (ir atvirkščiai). Taigi prieš metus pasiekta iki tol aukščiausia vieta, po metų buvo „pakeista“ į patį blogiausią rezultatą – iš 22 dalyvavusių valstybių vertinimo komisijų negavusi nei vieno taško, Turkija liko paskutinė Briuselyje (Belgija) surengtoje XXXII „Eurovizijoje“. Seyyal Taner & Lokomotif daina „Şarkım Sevgi Üstüne“ („Mano daina apie meilę“) liko nepastebėta ir nesuprasta.

1988 m. – 15 vieta

Dubline (Airija) vykęs „Eurovizijos“ dainų konkursas pažymėtas sugrįžimu – Turkijos garbę dar kartą stojo ginti grupė MFÖ – šį kartą su daina „Sufi (hey Ya hey)“. Minėtas kolektyvas musulmoniškai šaliai prieš tai atstovavo 1985 m. 1988 m. rezultatas – 37 taškai ir 15 vieta tarp 21 dalyvių – labai panašus į pasiektą prieš 3 metus.

1989 m. – 21 vieta

Céline Dion dėka 1989 m. „Eurovizijos“ dainų konkursas buvo surengtas Lozanoje (Šveicarija). Turkijos atstovai – grupė Pan, kuri atliko dainą „Bana Bana“ („Man, man“). 5 taškai valstybei leido aplenkti tik nei vieno taško negavusią Islandiją.

1990 m. – 17 vieta

Trumpam nusikelkime į jau iširusią Jugoslavijos valstybę – būtent čia, o tiksliau, Zagrebe (dabartinė Kroatijos sostinė), 1990 m. įvyko „Eurovizijos“ konkursas. Turkijai atstovavo dainininkas ir kompozitorius Kayahan su daina „Gözlerinin Hapsindeyim“ („Nelaisvė tavo akyse“). Su 21 tašku Turkija užėmė 17 vietą tarp 22 dalyvių.

1991 m. – 12 vieta

İzel Çeliköz, Reyhan Karaca & Can Uğurluer atliktas kūrinys „Íki Dakika“ („Dvi minutės“) Turkijai atnešė 12 vietą Romoje (Italija) vykusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse, kuriame iš viso rungėsi 22 valstybių atstovai.

1992 m. – 19 vieta

Malmės mieste (Švedija) vykęs dainų konkursas Turkijai vėlgi nebuvo sėkmingas. Aylin Vatankoş su daina Yaz bitti“ („Vasara baigėsi“) į savą šalį grįžo su 17 taškų ir 19 vieta tarp 23 dalyvių.

1993 m. – 21 vieta

„Green Glens“ arena Millstreet mieste (Airija) taip pat nebuvo itin sėkminga. Burak Aydos, Ozturk Baybora & Serter atlikta Esmer yarim“ („Mano miela brunetė“) iš kitų dalyvavusių valstybių komisijų gavo tik 10 taškų ir tarp 25 dalyvių užėmė 21 vietą.

1995 m. – 16 vieta

Po ne itin sėkmingo „Eurovizijos“ dainų konkurse dalyvavimo ruožo, Turkija pagaliau padarė metų pertrauką. Taigi 1994 m. vykusiame konkurse jos atstovų nebuvo. Tačiau 1995 m. ne pirmą kartą Airijoje surengtame bene garsiausiame Europos dainų konkurse Turkija vėl pasirodė – šaliai atstovavo Arzu Ece su daina „Sev“ („Meilė“). Su 21 tašku tais metais Turkija tarp 23 dalyvių užėmė 16 vietą.

1996 m. – 12 vieta

Garbė atidaryti „Eurovizijos“ dainų konkursą Turkijai teko 1996 m. Osle (Norvegija). Gitaros virtuozė, dainininkė ir muzikos mokytoja Şebnem Paker su kūriniu „Beşinci Mevsim“ („Penktas sezonas“) surinko 57 taškus, kurie islamo religijos išpažinėjai Turkijai leido užimti 12 vietą tarp 23 valstybių. Beje, 1996 m. „Eurovizijos“ konkursas Şebnem Paker nebuvo paskutinis.

1997 m. – 3 vieta

Po metų, šį kartą jau Dubline (Airija), antru numeriu scenoje Şebnem Paker pasirodė su Grup Etnic ir atliko dainą Dinle“ („Paklausyk“). Net 121 taškas pagaliau Turkijai leido pasiekti iki tol neregėtų aukštumų – užkopta ant virtualios prizininkų pakylos ir užimta garbinga 3 vieta. Beje, pačius aukščiausius įvertinimus (12 taškų) Turkija tais metais gavo iš Bosnijos ir Hercegovinos, Vokietijos ir Ispanijos.

1998 m. – 14 vieta

Birmingemo (D. Britanija) mieste vykusioje „Eurovizijoje“ Turkijai atstovavo atlikėjas Tüzmen. Jis atliko lyrišką baladę gimtąja turkų kalba Unutamazsın“ („Tu negali pamiršti“). Su 25 taškais užimta 14 vieta tarp 25 dalyvių. Šiek tiek vėliau po konkurso rodytame BBC dokumentiniame filme buvo atskleista, kaip Turkijos atstovas repeticijų metu bando neviršyti 3 minučių ribos, kuri skirta dainai atlikti. Jis vis prašo aplinkinių darbuotojų pagalbos, kol galiausiai, vis „nukirpdamas“ nuo dainos 12–15 sekundžių, įtelpa į laiko apribojimus. Primename, kad nuo 1960 m. „Eurovizijos“ įvestas 3 minučių limitas konkurse atliekamoms dainoms.

1999 m. – 16 vieta

Po metų garsiausias Europos dainų konkursas iškeliavo į tolimą Jeruzalę (Izraelis). Pačiame religijų židinyje šurmuliavusiame renginyje musulmoniškai Turkijai atstovavo Tuba Önal & Grup Mystik. Jie atliko rytietiškų elementų kupiną Erdinç ir Canan Tunç sukurtą dainą „Dön artık“ („Sugrįžk“). 21 taškas ir 16 vieta tarp 23 tais metais dalyvavusių valstybių – toks Turkijos rezultatas 1999 metais.

2000 m. – 10 vieta

Naujas šimtmetis buvo pažymėtas naujove – Turkijos atstovai pirmą kartą „Eurovizijoje“ dainą atliko ir turkų, ir anglų kalbomis. Pınar Ayhan and The SOS kolektyvas Stokholmo (Švedija) „Globe“ arenos scenoje klausytojams pristatė Yorgunum anla“ („Aš pavargęs“). 59 taškai leido užkopti į pirmąjį dešimtuką, už nugaros paliekant 14 kitų valstybių atstovus.

2001 m. – 11 vieta

Ant Kopenhagoje (Danija) po atviru dangumi įkurtos „Eurovizijos“ scenos kopė solo atlikėjas Sedat Yüce, kuris atliko dar vieną baladę Sevgiliye Son“ („Meilės pabaiga“). Šiltai publikos sutiktas dainininkas į Turkiją grįžo savo kraityje turėdamas 41 tašką ir užėmęs aukštą 11 vietą.

2002 m. – 16 vieta

Buket Bengisu & Group Safir buvo Turkijos atstovais „Eurovizijos“ dainų konkurse, surengtame Talino (Estija) mieste. Jie atliko dar vieną rytietiškų motyvų kupiną dainą, pavadinimu „Leylaklar soldu kalbinte“ („Alyva prarasta tavo širdyje“). Surinkusi 29 taškus, Turkija užėmė 16 vietą tarp 24 valstybių.

2003 m. – 1 vieta

Ilgai dalyvavusi „Eurovizijos“ dainų konkurse, Turkija pagaliau sulaukė ir savo pirmosios pergalės. Visų taip trokštamą 1 vietą šiai valstybei iškovojo ir į namus parvežė Sertab Erener su daina „Everyway That I Can“ („Visais atžvilgiais aš galiu“). Rygoje (Latvija) vykusiame „Eurovizijos“ finale Turkija pergalę išplėšė vos 2 taškais (antra liko Belgija su 165 taškais, trečioje – Rusija ir garsiosios t.A.T.u. su 164 taškais). Atlikėja Sertab Erener labiausiai žinoma savo gimtinėje, o Europa apie šią atlikėją sužinojo tik po nuskintos pergalės tarptautiniame konkurse.

2004 m. – 4 vieta

Stambule (Turkija) vykusiame 49-ame „Eurovizijos“ dainų konkurse scenoje šėlo ska pank stiliaus grupė Athena. Nuo 1987 m. gyvuojantis kolektyvas yra apšildęs tokias įžymybes kaip Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, kartu dainavo su Beastie Boys, 2003 m. pasirodė  Rock’n Coke festivalyje kartu su Pet Shop Boys, The Cardigans, Suede, Simple Minds, Sugababes, Dirty Vegas. Taigi išties įspūdingą grupės biografiją papildė ir „Eurovizijoje“ su daina „For Real“ („Tikrai“) iškovota aukšta 4 vieta tarp 24 valstybių atstovų (surinkti 195 taškai).

2005 m. – 13 vieta

Jubiliejinis 50-asis „Eurovizijos“ konkursas buvo triukšmingai surengtas Ukrainos sostinėje Kijeve. Turkijos garbę gynė Stambule gimusi, tačiau Prancūzijoje augusi ir būtent šioje šalyje karjeros aukštumų pasiekusi atlikėja Gülseren. Ji atliko kūrinį Rimi Rimi Ley“. Surinkusi 92 taškus, Turkija tais metais didžiajame finale aplenkė 11 valstybių ir įsitvirtino 13 vietoje.

2006 m. – 11 vieta

Balkanų pusiasalyje įsikūrusiame Atėnų (Graikija) mieste Turkijos valstybei „Eurovizijoje“ atstovavo įvairius muzikos stilius propaguojanti atlikėja Sibel Tüzün. Daina „Superstar“ („Superžvaigždė“) pusfinalyje gavo 91 tašką, užėmė 9 vietą ir žengė į finalą. Didžiajame finale Turkija taip pat gavo 91 tašką, tik šį kartą galutinėje rikiuotėje liko 11 vietoje.

2007 m. – 4 vieta

Į Helsinkį (Suomija) išvyko Kenan Doğulu su pusiau anglišku, pusiau turkišku pavadinimu daina „Shake it up Şekerim“ („Išpurtyk tai, brangioji“). Publika „uždegęs“ karštu rytietišku pasirodymu, atlikėjas pusfinalyje su 197 taškais užėmė 3 vietą. Finale 163 taškai leido užkopti į 4 vietą, už nugaros paliekant 20-ies valstybių atstovus.

2008 m. – 7 vieta

Belgrade (Serbija) didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje laikas pasirodyti atėjo alternatyvaus roko grupei Mor ve Ötesi. Nuo 1995 m. gyvuojantis kolektyvas atliko įspūdingą kūrinį „Deli“ („Pamišęs“). Ir pusfinalyje, ir finale Turkija tais metais užėmė 7 vietą, iš kitų dalyvavusių valstybių sulaukusi, atitinkamai, 85 ir 138 taškų. Ketveriukė (Harun Tekin, Kerem Kabadayı, Burak Güven ir Kerem Özyeğen) yra išleidusi 11 albumų.

2009 m. – 4 vieta

Maskvos (Rusija) miestas taip pat buvo labai sėkmingas. Belgijoje gimusi Turkijos atlikėja Hadise scenoje atliko ritmingą dainą „Düm Tek Tek“. Pusfinalyje susišlavusi net 172 taškus, Turkija užėmė 2 vietą. Finale – 177 taškai ir iškovota 4 vieta. Maksimalių (12 taškų) įvertinimų šalis finale sulaukė iš Azerbaidžano, Belgijos, Makedonijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Šveicarijos.

2010 m. – 2 vieta

Sunkiai pamirštamą meilės dainą We Could Be the Same“ („Mes galime būti tokie patys“) Oslo (Norvegija) arenoje atliko grupė maNga, propaguojanti alternatyvųjį metalo stilių su elektronikos elementais. 2009 m. grupė yra laimėjusi geriausio Turkijos atlikėjo ir geriausio Europos atlikėjo apdovanojimus „MTV Europe Music Awards“ rinkimuose. „Eurovizijos“ pusfinalyje grupė maNga su 118 taškais užėmė pirmą vietą, o finale gavo 170 taškus ir nusileido tik nugalėtoja tapusiai Lenai iš Vokietijos.

2011 m. – 13 vieta (pusfinalyje)

2011 m. Turkija pirmą kartą nuo pusfinalių įvedimo neperžengė šio barjero ir finale nepasirodė. Roko grupė Yüksek Sadakat (išvertus iš turkų kalbos, grupės pavadinimas reiškia „Vidurinės mokyklos muzikantai“) Diuseldorfo (Vokietija) scenoje atliko dainą „Live It Up“ („Gyvenk pakylėtai“). Viename iš pusfinalių sulaukę 47 taškų (12 taškų gavo iš Albanijos ir Azerbaidžano, 10 taškų – iš San Marino), Turkijos atstovai užėmė 13 vietą – toks rezultatas neleido prasibrauti į finalą.

2012 m. – 7 vieta

Į Baku (Azerbaidžanas) Turkija išsiuntė jauną 25 metų atlikėją Can Bonomo. Antrajame „Eurovizijos“ dainų konkurso pusfinalyje atlikęs dainą „Love Me Back“ („Mylėk mane taip pat“), dainininkas su 80 taškų užėmė 5 vietą. Finale 112 taškų galutinėje dalyvių rikiuotėje leido užimti 7 vietą. Can Bonomo studijuoja TV ir kiną viename iš Turkijos universitetų, yra populiarus televizijos ir radijo laidų vedėjas.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

3 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
ttt
ttt
prieš 11 metus

Manga su We Could Be the Same geriausia daina

k
k
prieš 11 metus

Sertab Erener manau net ir šiemet jei būtų išsiųsta su lygiai ta pačia daina – laimėtų :)))

o.O
o.O
prieš 11 metus

2010 metu tikriausiai geriausia daina 🙂