Eurovizija 2013 (atrankos)

Švedija, Latvija, Austrija, Baltarusija ir Šveicarija ruošiasi 2013-ųjų „Eurovizijai“

Už 6 mėnesių Švedijos mieste Malmėje vyksiantis „Eurovizijos“ dainų konkursas žada daugybę naujovių. Lyg paskatintos to, Europos šalys ieško naujų nacionalinių atrankų būdų ir projektų, kad išrinktų tą vienintelę dainą, kuri užtikrintų ne tik patekimą į finalą, bet ir pergalę.

Iki spalio pabaigos nacionalinis Austrijos transliuotojas laukė paraiškų visų norinčiųjų atstovauti šaliai dainų konkurse. Artimiausiu metu turėtų būti paskelbti penkių laimingųjų vardai, kurie varžysis vasario 15 dieną vyksiančio nacionalinio finalo metu. Kas žengs į kitą etapą, renka specialiai tam sudaryta grupė, kuriai vadovauja Thomas Rabitsch — 2011 metais Austrijos „eurovizinės“ dainos „The secret is love“ kompozitorius. Austrijos nacionalinės atrankos principas gana panašus į atnaujintą Lietuvos formatą — atlikėjai gali siūlyti savo dainas arba tik savo kandidatūrą. Neturintiems savų dainų, atlikėjams bus pasiūlyta atlikti kitų kompozitorių kūrinius. Nacionalinis transliuotojas užsimina, jog jiems nėra svarbūs garsūs vardai, jie ieško ir naujų, niekam nežinomų veidų, kurie sugebėtų pavergti televizijos žiūrovus. Austrijos atstovo rinkimuose vienodą galią turės tiek televizijos žiūrovai, tiek profesionalų komisija.


Nors Švedijai prireikė 12 metų, kad ir vėl į „Eurovizijos“ dainų konkursą išsiųstų pirmos vietos vertą kūrinį, nacionalinė atranka „Melodifestivalen“ yra pats populiariausias ir labiausiais žinomas atrankos formatas visoje Europoje. Pasižiūrėti „Melodifestivalen“ finalo atvyksta daugybė konkurso fanų iš visos Europos,  o kitąmet kovo pradžioje apsilankyti Stokholme yra dar daugiau priežasčių, mat nacionalinis finalas vyks naujai atidarytoje „Friends Arena“, kuri koncertų metu talpina daugiau nei 67 tūkstančius žiūrovų (keturis kartus daugiau negu Malmės arena). Po Loreen triumfo Azerbaidžane susidomėjimas dainų konkursu išaugo kelis kartus, ir tai puikiai įrodo nacionalinio Švedijos transliuotojo SVT sulauktos 2549 paraiškos iš atlikėjų, norinčių atstovauti gimtajai šaliai.

Tris kartus nesėkmingai laimę atstovauti Švedijai bandęs Danny Saucedo nuliūdino savo gerbėjus, jog kitąmet „Eurovizijoje“ jo neišvysime. Bent jau kaip dainininko — Danny bus vienas iš „Melodifestivalen“ vedėjų. Jam pagelbės jau patirties nacionalinių atrankų vedime turinti Gina Dirawi.


Liko šiek tiek daugiau negu savaitė, kada pasibaigs paraiškų priėmimas kaimyninėje Latvijoje. Po praeitų metų nesėkmės Latvija nusprendė šiek tiek atgaivinti nacionalinės atrankos formatą. Tarp dalyvaujančių atrankoje dainų negali būti daugiau negu du kūriniai iš to pačio autoriaus. Nors užsienio kūrėjai taip pat yra kviečiami pristatyti savo kūrinius, dainą gali atlikti tik Latvijos pilietybę turintis asmuo. Nacionalinis transliuotojas išrinks 24 atlikėjus, kurie bus pristatyti specialios spaudos konferencijos metu antrą gruodžio savaitę. Dainininkai bus suskirstyti į du pusfinalius vasario 8 ir 9 dienomis, kuriuose varžysis dėl galimybės pasirodyti vasario 16 dieną vyksiančiame finale. Kaip ir Austrijoje, nugalėtoją bendrai rinks televizijos žiūrovai ir komisija.


Baltarusija — viena iš daugiausiai problemų ir kalbų susilaukianti „Eurovizijoje“ dalyvaujanti šalis. Iš šiemet sulauktų 80 paraiškų buvo atrinkti tik 10 atlikėjų, kurie varžysis finale:

  1. Max Lawrence — „I love your charming eyes“;
  2. Alyona Lanskaya — „Rhythm in love“;
  3. Alexei Gross — „One way love“;
  4. Daria — „Catch me again“;
  5. Nuteki Band — „Save me“;
  6. Satsura — „Get out of my way“;
  7. Uzari — „Secret“;
  8. Яnkey — „Letter to mother“;
  9. Vitaly Voronko — „I wonder how you“;
  10. Beaver Band — „Incredible girl“.

Baltarusijos atstovas Švedijoje bus išrinktas remiantis tik žiūrovų simpatijomis. Esant lygiosioms, nugalėtoją išrinks speciali komisija. Dar prieš porą mėnesių nacionalinis transliuotojas skelbė, jog atrankos procesas turėtų būti sudarytas iš pusfinalio ir finalo, nors vėliau, apsvarsčius visų paraiškų kandidatūrą, pusfinalio buvo atsisakyta. Gruodžio 7 dieną finale triumfuosiantis atlikėjas bus jau trečiasis paaiškėjęs 2013 metų „Eurovizijos“ dainų konkurso atstovas (savo atstovus uždarai jau išsirinko Belgija ir Nyderlandai).


Nors Azerbaidžanas „Eurovizijoje“ debiutavo tik prieš penkerius metus, mažai kas drįstų neigiamai atsiliepti apie šią šalį — nė vienas šios Kaukazo šalies atstovas nėra likęs už pirmojo dešimtuko ribų, o jų sąskaitoje jau yra ir pergalė! Savo atstovo Švedijoje paieškas nacionalinis transliuotojas pradėjo prieš keletą mėnesių. Iš sulauktų 128 anketų komisija dalyvių skaičių sumažino iki 100. Visi atlikėjai pasirodys netrukus prasidėsiančių savaitinių tiesioginių televizijos laidų metu

Pasak Azerbaidžano nacionalinio transliuotojo Ictimai TV, atrankos formatas turėtų būti panašus į pernai metų, kai nugalėjo Sabina Babajeva.


Paskelbti ir visi Šveicarijos nacionalinio finalo dalyvių vardai. 9 atlikėjai tarpusavyje susirungs gruodžio 15 dieną:

  1. Carrousel — „J’avais rendez-vous“;
  2. Nicolas Fraissinet — „Lève-toi“;
  3. Nill Klemm — „On My Way“;
  4. Chiara Dubey — „Bella Sera“;
  5. Ally — „Catch Me“;
  6. Anthony Bighead — „Do The Monkey“;
  7. Heilsarmee — „You And Me“;
  8. Jesse Ritch — „Forever & A Day“;
  9. Melissa — „The Point Of No Return“.

Šveicarijos nacionalinė atranka šiek tiek skiriasi nuo kitų Europos šalių. Daugumos šalių nacionaliniai transliuotojai sudaro specialias profesionalių muzikantų komisijas, kurios išrenka atlikėjus, pasirodysiančius pusfinaliuose ar finaluose. Šveicarijoje visos 179 dainos, kuriuos buvo pasiūlytos nacionaliniam transliuotojui, buvo įkeltos į internetinį tinklalapį. Internautų balsai buvo susumuoti su trijų Šveicarijos transliuotojų nuomone ir taip išrinkti 9 atlikėjai.

Verta paminėti, jog pirmoji „Eurovizijos“ dainų konkurso nugalėtoja Lyss Asia jau antrus metus iš eilės kovojo dėl teisės atstovauti savo gimtajai šaliai. Šiais metais jai ypač nepasisekė — jos ir grupės „New Jack“ kūrinys nepateko net į finalistų sarąšą.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus