Eurovizija 2011 (renginys)

Antrosios pirmojo pusfinalio generalinės repeticijos apžvalga

Iš Diuseldorfo praneša „Eurodienos“ reporterė Virginija.

Pasibaigus individualioms dalyvių repeticijoms, liko visai nedaug laiko iki pirmojo„Eurovizijos“ dainų konkurso pusfinalio. Antradienio popietę „Esprit“ arenoje Diuseldorfe vyko pirmoji generalinė repeticija.

Nuo 22.00 val. (Lietuvos laiku) visi dalyviai dar kartą lips į sceną, tik šį kartą jau negalės klysti — antrąją generalinę repeticiją vertins kiekvienos dalyvaujančios pusfinalyje šalies ir Jungtinės Karalystės bei Ispanijos komisija. Šį vakarą, aš, „Eurodienos“ redaktorė Virginija, tiesiogiai iš Diuseldorfo supažindinsiu su tuo, kas vyksta konkurso scenoje.

Antroji generalinė repeticija prasideda nuo naujosios „Eurovizijos“ vinjetės ir šių metų simbolio — širdies, kurios plakimas visą laiką girdimas salėje. Renginio vedėjai Stefan Raab, Anke Engelke bei Judith Rakers trumpai pristato konkurso eigą bei paskelbia balsavimo pradžią.

Šiais metais šiek tiek pasikeitė vinjetės, rodomos prieš kiekvienos šalies pasirodymą: atsisakyta tiesioginių intarpų iš scenos, o su pasirodysiančia šalimi supažindinama, rodant vaizdus iš skirtingų Vokietijos miestų bei pasirodančios šalies tautybės gyventojus. Vinjetės pabaigoje kiekvienos šalies valstybine kalba pasakomas arba parašomas „Eurovizijos“ šūkis — „Feel your heart beat“ (liet. Pajausk savo širdies ritmą).


01. Lenkija

Pusfinalyje pirmu numeriu pasirodyti pasirinko Lenkijos atstovė Magdalena Tul, kuri konkursui parengė energingą ir nepriekaištingos choreografijos pasirodymą. Balta trumpa suknele vilkinčiai dainininkei scenoje gelbėja trys šokėjos ir du pritariantieji vokalistai. Gausiai naudojamos vėjo ir dūmų mašinos. Lenkų kalba skambančios dainos „Jestem“ metu atlikėjos vokalas skamba gerai.


02. Norvegija

Su linksma, užkrečiančia ir lengvai įsimenamo priedainio daina „Eurovizijos“ užkariauti atvyko Norvegijos atstovė Stella Mwangi. Scenoje su auksinės spalvos kostiumu esančia dainininke kartu yra dar penki raudonai vilkintys šokėjai bei pritariantieji vokalistai. Nors atlikėjos vokalas skamba neidealiai, tai neturėtų „Haba haba“ dainai užkirsti kelio į geriausiųjų dešimtuką pusfinalyje.


03. Albanija

Šiek tiek neįprastą įvaizdį sunkesnės muzikos stiliaus dainai pasirinko albanė Aurela Gace — scenoje mergina vilki baltą pusilgę suknelę, maištingumo dainininkei suteikia raudoni plaukai. Atlikėjai gelbėja būgnininkas, gitaristas ir trys pritariantieji vokalistai, vilkintys juodai. Pasirodymo metu ekrane plazdena milžiniški sparnai. Daina „Feel the passion“ atlikta labai energingai.


04. Armėnija

Scenoje — Armėnijos garbę ginanti Emmy, kuri Europai pateikia linksmą dainą „Boom boom“. Atlikėja kūrinį pradeda sėdėdama bokso pirštinės pavidalo kėdėje ir vilkėdama chalatą. Prie gan intensyvios choreografijos prisideda keturi baltai ir juodai vilkintys šokėjai. Bokso tema iš pasirodymo nedingsta — vėliau atlikėja vaikšto po scenoje padarytą ringą, o kūrinio pabaigoje, lyg pergalės ženklą, į viršų iškelia bokso pirštinę. Nuo individualių repeticijų Emmy vokalas šiek tiek pagerėjo.


05. Turkija

Jau antrus metus iš eilės Turkija savo šalies garbę ginti patiki sunkesnės muzikos atstovams. Šį kartą laimė nusišypsojo grupei „Yüksek Sadakat“. Kolektyvo nariai vilki juodos ir žalios spalvos gausiai įvairiais raštais papuoštus drabužius. Vidury scenos stovi rutulio formos narvas, kuriame viso pasirodymo metu juda gimnastė. Ekranuose taip pat vyrauja rutuliai, nuolat judantys pagal dainos ritmą.

Parodomas trumpas vaizdo įrašas, kaip šeštadienį vykusio oficialaus konkurso atidarymo metu „Eurovizijoje“ dalyvaujantys atlikėjai dainavo vokiškai.


06. Serbija

Serbijos atstovė užkariauti „Eurovizijos“ išėjo su gimtąja kalba skambančia daina „Čeroban“. Mergina vilki retro stiliaus baltos spalvos suknelę su juodomis gėlėmis. Jai padedančios pritariančios dainininkės taip pasirinkusios spalvingą įvaizdį. Ekranuose nuolat keičiasi įvairios spalvotos juostos. Nors merginos scenoje juda visai nedaug — tiesiog linguoja pagal dainos ritmą, Ninos nuoširdumas ir energija, atiduodama atliekant kūrinį, iš tikrųjų pavergia.


07. Rusija

Aleksej Vorobjov, kuris šiemet buvo atrinktas ginti Rusijos garbę, kuria gan įsimenamą šou. Scenoje yra dvi juodos plokštės, už kurių iš pradžių slepiasi atlikėjas su šokėjais, bei balta pakyla. Ant juodų švarkų vaikinai turi baltus kvadratus, kurie švyti nuolat pritemdytoje scenoje. Aleksej vokalas skamba gan gerai, tam netrukdo netgi įnirtinga choreografija.


08. Šveicarija

Lyriškoji šveicarė Anna „Eurovizijos“ komisiją šį vakarą pavergti bandys su nuoširdžiai ir iš širdies atlikta daina „In love for a while“. Kartu su raudona blizgančia suknele vilkinčia dainininke, scenoje yra du klasikiniais kostiumais vilkintys vaikinai, grojantys gitara ir kontrabosu. Annos balsas skamba gerai, bet ar to užteks, kad žiūrovai įsimintų šį pasirodymą?


09. Gruzija

Devintieji, beveik įpusėjus pusfinaliui, pasirodo jau antroji roko grupė šiame pusfinalyje, Gruzijos viltis dainų konkurse grupė — „Eldrine“. Dainininkai vilki juodus drabužius, papuoštus gan neįprastais įdomiais žaliais raštais. Daina „One more day“ atlikta, be abejo, energingai.


10. Suomija

Suomio Oscar Paradise pasirodymas turbūt daugeliui konkurso gerbėjų primena pernai Belgijos garbę gynusio vaikinuko dainą. Oscar grojantis gitara dainą „Da da dam“ atlieka visiškai vienas, be jokių šokėjų ar pritariančiųjų vokalistų. Ekrane — mėlyname fone besisukantis pasaulis, kuris, kaip ir daina, kuria ramumo įvaizdį. Atlikėjo balsas skamba be priekaištų. Ar Europa antrą kartą susižavės paprastumu ir gitaros garsais, sužinosime jau rytoj.


11. Malta

Glen Vella iš Maltos salos „Eurovizijos“ žiūrovus bando užkariauti su linksma ir greito tempo daina „One life“. Kartu su pagrindiniu dainininku yra pasirodymo metu yra trys nuolat judantys šokėjai bei ant pakylų, su pūstomis juodomos sukniomis ir akiniais nuo saulės pasipuošusios, pritariančiosios vokalistės.


12. San Marinas

Po pertraukos į konkursą grįžtantis San Marinas šį kartą konkursą šturmuoti patikėjo dainininkei Senit ir jos dainai „Stand by“. Atlikėja vilki pusilge kreminės spalvos suknele, jos balsas skamba gan gerai ir melodingai. Scenoje taip pat yra du gitaristai ir trys pritariantieji vokalistai. Ar pagaliau pavyks šiai šaliai pakliūti į finalą? Tai galėsite spręsti ir Jūs, balsuodami rytdienos vakarą.


13. Kroatija

Prieš dešimtmetį „Eurovizijoje“ triumfavusi Marie N Europą papirko vis keisdama drabužius, o šiemet tokiu pačiu triuku bilietą į finalą gauti siekia Kroatijos atstovė Daria Kinzer su „Celebrate“. Scenoje jaunai atlikėjai padeda trys pritariančiosios vokalistės ir prie simbolinio muzikos pulto esantis vaikinas, kuris Dariai vėliau padeda pasikeisti drabužius. Atlikėja sukneles keičia du kart — dainą pradėjusi su juoda suknele, ją pakeičia į rožinę, o kūrinį pabaigia su ilga spindinčia blizgančia suknia. Dainininkės vokalas nėra puikus, bet galbūt dainą išgelbės scenoje kuriamas šou.


14. Islandija

Prieš pat nacionalinę atranką mirusio draugo sukurtą dainą „Coming home“ į konkursą atvežę islandai „Sigurjon’s friends“ scenoje atrodo lyg viena draugiška šeima, kas pasirodymui suteikia jaukumo. Languotomis liemenėmis pasipuošę šeši dainininkai dainą atlieka gan gerai. Nors nėra laikomi pusfinalio favoritais, Islandijos dainininkai turi šansų patekti į finalą.

Veiksmas persikelia į „žaliąjį kambarį“, kur trumpai pakalbinama Norvegijos atstovė Stella.


15. Vengrija

Viena iš konkurso galimų nugalėtojų laikomų vengrė Kati Wolf dar negali džiaugtis — kaip ir visiems, taip ir jai vis dar reikia įveikti pusfinalio barjerą. „Eurovizijai“ pateiktą pop stiliaus kūrinį „What about my dreams?“ atlikėja sudainuoja daug geriau nei prieš tai buvusių repeticijų metu. Nors dainininkei gelbėja pritariančiosios vokalistės ir šokėjos, pati Kati, pasipuošusi trumpa mėlyna suknele, labai mažai juda po sceną.


16. Portugalija

Kiekvienais metais konkurse būna išsišokėlių, norinčių laužyti nusistovėjusias, nors ir nerašytas, taisykles, stereotipus. Šiemet tokiais galėtume įvardinti grupę iš Portugalijos „Homens da Luta“, kurie scenoje pasirodo ne pasipuošę blizgančiais drabužiais, bet vilkėdami įvairias uniformas ar tiesiog paprastus drabužius. Grupės nariai atrodo lyg ne dainuotų, o protestuotų, nes rankose laiko plakatus su įvairiais užrašais. Lieka tik klausimas, ar išskirtinumas padės šiai šaliai pakliūti į finalą?


17. Lietuva

Likus jau visai nedaug iki pirmojo pusfinalio pabaigos, scenoje — Lietuvos atstovė Evelina Sašenko. Tik savo balsu, be jokių šokių ir pritariančiųjų vokalistų, į sceną „Eurovizijos“ žiūrovų, o šį vakarą ir komisijos, išėjusi sužavėti atlikėja, dainą atlieka be priekaištų. Pasirodymo metu dramblio kaulo spalvos ilga suknele su juodais papuošimais vilkinčiai dainininkei talkina prie balto fortepijono sėdintis Paulius Zdanavičius, dainos „C’est ma vie“ kompozitorius. Dainos metu yra naudojama ženklų kalba, kuria Evelina visiems pasaulio kurtiesiems siunčia žinutę.


18. Azerbaidžanas

Visada konkursui pateikiantys įspūdingus pasirodymus, šiemet, Azerbaidžano atstovai Ell ir Nikki nusprendė žiūrovų širdis pavergti paprastumu. Baltai vilkintis duetas dainos „Running scared“ metu sprendžia savo širdies dramą. Jiems gelbėja keturios pritariančiosios dainininkės-šokėjos. Nors spaudos centre šis pasirodymas sulaukia didelio susidomėjimo, atlikėjų vokalai vis dar skamba gan neužtikrintai.


19. Graikija

Pirmojo pusfinalio metu paskutiniai į sceną lipa graikai Loucas ir Stereo Mike, kurie Europai siekia įrodyti, kad galima sujungti du skirtingus muzikus stilius, bei dabartį su praeitimi. Tiek dainininkai, tiek keturi šokėjai vilki juodais klasikiniais kostiumais. Repuojančiam Stereo Mike gelbėja trys breiko šokėjai, graikų kalba dainuojančiam Loucui padeda vaikinas, šokantis tautinio stiliaus šokius. Kūrinys „Watch my dance“ skamba gan įdomiai ir sulaukia didelių aplodismentų spaudos centre.


Du kartus parodomos trumpos dainų ištraukos.

Dar kartą parodomi visų šalių vinječių vaizdai su skirtingomis kalbomis skambančiu „Eurovizijos“ šūkiu „Feel your heart beat“.

Pusfinalio vedėjai sustabdo balsavimą.

Kol rytoj vyksiančio pirmojo pusfinalio metu bus skaičiuojami balsai, scenoje pasirodys būgnais grojantis vokiečių kolektyvas „Cold Steel“, kuris, pasak vedėjų, padės dar labiau pajusti savo širdies ritmą.

Norėdama pristatyti penkias automatiškai konkurso finale esančias šalis — Jungtinę Karalystę, Ispaniją, Prancūziją, Italiją ir Vokietiją, pusfinalio vedėja Anke Engelke išgeria po gėrimą, simbolizuojantį kiekvieną iš Didžiojo penketo šalių. Parodomos trumpos šių šalių dainų ištraukos.

Kadangi balsai vis dar bus skaičiuojami, viena iš konkurso vedėjų, Judith Rakers, vaikšto po „žaliąjį kambarį“, trumpam prisėda prie Serbijos atstovės Ninos.

Prieš paskelbiant balsavimo rezultatus, apie tai kaip vyko balsavimas pakalbinamas renginio vykdomasis prodiuseris Jon Ola Sand.

Balsavimo rezultatai paskelbiami atidengiant ekranuose rodomus vokus. Paskelbus šalį finalistę, suskamba trumpa dainos ištrauka bei parodoma tos šalies komanda esanti „žaliajame kambaryje“. Kiekvienos šalies pristatymą ne rimtu, o šiek tiek juokingu, paverčia vedėjos Anke veido išraiškos ar tiesiog bandymas tą dainą padainuoti.

Visi finalistai susirenka ant scenos, dar kartą parodomos jų pasirodymų ištraukos.

„Eurodienos“ redaktorių Diuseldorfe nuomone, į finalą iš pirmojo pusfinalio turėtų patekti:

  • Armėnija;
  • Azerbaidžanas;
  • Graikija;
  • Lenkija;
  • Lietuva;
  • Norvegija;
  • Rusija;
  • Suomija;
  • Turkija;
  • Vengrija.

Visa tai yra tik spėjimai, remiantis įvairiais kriterijais, tokiais kaip komisijos palaikymas, pasirodymas generalinės repeticijos metu ir kaimyninių šalių balsavimas.

Rytoj pirmojo pusfinalio dalyviai 16 val. trečią kartą lips į „Eurovizijos“ sceną repetuoti prieš vakaro pasirodymą, kurį nuo 22 val. galėsite stebėti per Lietuvos Televiziją.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus