Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Prancūzija (1956-1983 metai)

Prancūzijos_vėliavaPo labai ilgos pertraukos sugrįžta visų mėgiama ir laukiama „Šalių pasiekimų“ rubrika. Šį kartą Jums pristatome istoriją apie Prancūziją.

Ši šalis „Eurovizijoje“ dalyvauja nuo pat konkurso pradžios ir gali pasigirti puikiais rezultatais: penkios pergalės, 4 kartus užimta 2 vieta, ir dar 30 kartų iškovotos vietos pirmajame dešimtuke. Prancūzija viena iš sėkmingiausiai konkurse dalyvaujančių šalių.

Deja, pastaraisiais metais prancūzams pradėjo nesisekti: nuo 2000 metų šalis tik 3 kartus (2001, 2002 ir 2009 metais) pateko į pirmąjį dešimtuką ir net 4 kartus liko tarp penkių paskutines vietas užėmusių šalių (2000, 2005, 2006, 2007).

Nuo 1975, kai buvo įvesta dabar galiojanti balsavimo sistema, Prancūzija daugiausia taškų sulaukė iš Šveicarijos, o patys prancūzai daugiausia taškų skyrė Izraeliui.

Per paskutinius 15 metų šalyje atsirado didelė Turkijos, Armėnijos, Portugalijos, Izraelio ir Serbijos diaspora, todėl šios šalys visada sulaukia aukštų įvertinimų.


1956 metai — debiutas

Mathe Altery su daina „Le temps perdu“ (Prarastas laikas) ir Dany Dauberson su kūriniu „Il est la“ (Jis yra čia) atstovavo Prancūzijai pirmojoje „Eurovizijoje“. Tais metais buvo paskelbta tik pirmoji vieta, todėl tegalime pasakyti, kad šie kūriniai pergalės prancūzams neatnešė.


1957 metai — 2 vieta

1957 metų „Eurovizijoje“ Prancūzijai atstovavo Paul Desjardins. Atlikusi dainą „La belle amour“ (Graži meilė) atlikėja surinko 17 taškų ir liko antra.


1958 metai — 1 vieta

Andre Claveau — pirmasis „Euroviziją“ laimėjęs vyras. Jam pergalę atnešė daina Dors, mon amour (Miegok, mano meile), kurią jis atliko Nyderlanduose vykusiame konkurse.


1959 metai — 3 vieta

Kanuose vykusioje „Eurovizijoje“, konkurso šeimininkė  Prancūzija savo atstovu pasirinko Jean Philippe. Pasirodęs pirmas ir atlikęs kūrinį „Oui, oui, oui, oui“ (Taip, taip, taip, taip) liko trečioje vietoje.

Po trejų metų atlikėjas „Eurovizijoje“ pasirodė dar kartą, tačiau gindamas Šveicarijos garbę. Deja, surinkęs vos 2 taškus (iš Vokietijos žiuri), jis turėjo tenkintis 10 vieta.


1960 metai — 1 vieta

Prancūzams neilgai teko laukti antros pergalės. Jasqueline Boyer, atlikusi greito tempo dainą „Tom Pillibi“, surinko 32 taškus ir nuskynė pergalę. Dainoje mergina dainavo apie savo meilę vaikinui, kurio vardas yra dainos pavadinimas (Tom Pilibi).


1961 metai — 4 vieta

Penktus metus iš eilės Prancūzija pateko į geriausiųjų penketuką. Jean Maul Pauric su daina „Printemps, avril carillonne“ (Pavasaris, balandžio žiedai) liko 4 iš 16 dalyvių. Pergalė keliavo į Liuksemburgo rankas.


1962 metai — 1 vieta

Jau trečiąją pergalę prancūzams atvežė Isabelle Aubret su kūriniu „Premier amour“ (Pirmoji meilė). Atlikėja iš viso net 6 kartus bandė patekti į „Euroviziją“, tačiau tik 2 kartus jai tai pavyko (1962 ir 1968 metais). 1961, 1970, 1976 ir 1983 metais nacionalinėje atrankoje jai teko susitaikyti su žemesnėmis vietomis.


1963 metai — 5 vieta

Alain Barriere dainavo „Elle était si jolie“ (Ji buvo tokia graži) gimtinėje vykusiame devintajame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Pasibaigus balsavimui paaiškėjo, kad atlikėjas su 25 taškais liko 5 vietoje.


1964 metai — 4 vieta

Į Danijoje vykusį koncertą išvažiavo Rachel. Kūrinys „Le chant de Malorry“ (Malorrio daina) nors ir neatnešė pergalės, tačiau liko pakankamai geroje 4 vietoje. Daina yra susijusi su garsaus kario Michael Mallery istorija.


1965 metai — 3 vieta

Guy Mardel su daina „N’avoue jamais“ (Niekada nepripažinti) užėmė 3 vietą tarp 18 dalyvių. Dainoje patariama moterims niekada nepripažinti savo jausmų gerbėjams. Pergalė tais metais iškeliavo Liuksemburgui.


1966 metai — 16 vieta

Pirmą nesekmę prancūzai patyrė tik 1966 metais, kuomet Dominique Walter atlikta daina „Chez nous“ (Mūsų namas) surinko tik vieną tašką (iš Monako žiuri) ir liko priešpaskutinėje vietoje.


1967 metai — 3 vieta

Prancūzus į geriausiųjų trejetuką sugrąžino Noelle Cordier, kuri Austrijoje vykusioje „Eurovizijoje“ atliko baladę „Il doit faire beau là-bas“ (Oras čia turėtų būti geras).


1968 metai — 3 vieta

Antrą kartą į „Euroviziją“ išvažiavusi Isabelle Aubrer tautiečių nenuvylė — jos atlikta daina „La Source“ (Šaltinis) užėmė garbingą 3 vietą. Tais metais pirmąją pergalę iškovojo Ispanija.


1969 metai — 1 vieta

Ne paslaptis, kad 1969 metai buvo ypatingi, nes vienintelį kartą „Euroviziją“ laimėjo 4 šalys. Viena iš jų buvo Prancūzija. Frida Boccara atlikusi baladę „Un Jour, Un Efant“ (Diena, vaikas) atvežė šaliai 4 pergalę.


1970 — 4 vieta

Nors Amsterdame pasirodęs Guy Bonnet surinko tik 8 taškus, tačiau to pakako, kad Prancūzija užimtų 4 vietą. Jo dainą „Marie-Blanche“ (Marija-Blanka) įvertino Italijos, Jugoslavijos, Monako ir Airijos žiuri.


1971 metai — 10 vieta

Serge Lama atstovavo Prancūzijai 1971 metų „Eurovizijos“ konkurse. Jo daina „Un jardin su la terre“ (Sodas žemėje) užėmė tik 10 vietą. Tais metais pirmą ir, kol kas, paskutinę pergalę iškovojo Monakas.


1972 metai — 11 vieta

Vos 11 vietą Edinburge (Jugtinė Karalystė) užėmė Prancūzijos atstovė Betty Mars. Jos daina „Come — Comedie“ (Komiška komedija) surinko 81 tašką, tačiau pagal tai metais galiojusią balsavimo sistemą tai buvo nedaug.


1973 metai — 15 vieta

Dar nesėkmingiau pasirodė Martine Clemenseau, kuri atlikusi dainą „Sans toi“ (Bet tavęs) užėmė tik 15 vietą (iš 17). Dramatiškoje baladėje Martine dainavo apie meilužį, kuris ją paliko.


1975 metai – 4 vieta

Dėl prezidento Georges Pompidou mirties 1974 metų „Eurovizijoje“ Prancūzija nedalyvavo ir į konkursą sugrįžo kitąmet. Po legendines švedų grupės „ABBA“ pergalės 1975 metais renginys vyko Stokholme. Nicole Rieu siekė šaliai atvežti 5 pergalę, tačiau liko ketvirtoje vietoje. Kūrinys „Et bonjour à toi l’artiste“ (Ir geros dienos tau, artiste) labiausia sužavėjo Portugalijos ir Airijos žiuri, kurios skyrė maksimumą — po 12 balų.


1976 metai — 2 vieta

Vos 17 taškų iki pergalės pritrūko Catherinei Ferry. Ji, Hagoje vykusioje 21-ojoje „Eurovizijoje“, atliko kūrinį „Un, deux, trois“ (Vienas, du, trys) ir liko antroje vietoje, nusileidusi tik grupei „Brotherhood of man“ iš Jungtinės Karalystės, kurie Europą sužavėjo hitu tapusia daina „Save your kisses for me“.


1977 metai — 1 vieta

Penktąją ir ligi šiol paskutinę pergalę Prancūzijai iškovojo Portugalijoje gimusi, bet Prancūzijoje gyvenanti Marie Myriam. Atlikėja su kūriniu „L’oiseau et l’enfant“ (Paukštis ir vaikas) pasirodė paskutiniu numeriu ir gavo taškų iš visų tais metais konkurse dalyvavusių šalių.

Pastaraisiais metais Marie „Eurovizijoje“ yra ne kartą skelbusi prancūzų balsus.


1978 metai — 3 vieta

„Il y aura toujours des violons“ (Čia visada bus smuikai) — kūrinys, su kuriuo Joël Prévost pasirodė Prancūzijoje vykusiame 23-iajame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Baladėje atlikėjas dainavo, kad gyvenime daug dalykų galima pakeisti.


1979 metai — 3 vieta

1979 metais Prancūzija eilinį kartą  iškovojo aukštą vietą, tik šįsyk šalies atstove buvo 1973 metais konkursą laimėjusi Anne-Marie David, kuri tąsyk gynė Liuksemburgo garbę.

Daina „Je suis l’enfant soleil“ (Aš esu saulės vaikas) buvo laikoma viena realiausių pretendenčių laimėti konkursą, tačiau pasibaigus balsavimui teliko konstatuoti, kad Prancūzija, surinkusi 106 taškus, užėmė 3 vietą. Beje, tuomet antrąją pergalę iš eilės iškovojo Izraelis.


1980 metai — 11 vieta

Per 25 dalyvavimo „Eurovizijoje“ metus, Prancūzija į geriausiųjų dešimtuką nepateko vos 4 kartus. Vienas iš tų kartų buvo 1980 metais, kuomet grupė „Profil“ su greito tempo kūriniu „Hé hé M’sieurs dames“ (Hey, Hey ponios ir ponai) surinko 45 taškus ir liko 11 vietoje.


1981 metai — 3 vieta

Penktą kartą per šešerius metus į geriausiųjų trejetuką prancūzai pateko su Jean Gabilou atliktu kūriniu „Humanahum“. Net keturios šalys (Austrija, Vokietija, Šveicarija ir Liuksmeburgas) skyrė 12 balų, o iš viso Jean gavo 125 taškus ir vos vienuolika balų atsiliko nuo nugalėtojų iš Jungtinės Karalystės.

Įdomu tai, jog šio kūrinio metu pirmą kartą konkurso istorijoje buvo naudojami bažnytiniai vargonai.


1983 metai — 8 vieta

Dėl tam tikrų priežasčių praleidusi 1982 metų konkursą ir pakeitusi nacionalinį transliuotoją, Prancūziją į konkursą grįžo 1983 metais. Po 13 metų šalis vėl išsiuntė Guy Bonnet, kurio sukurta daina „Vivre“ ( Gyventi) atidarė Miunchene vykusią „Euroviziją“ ir iškovojo 8 vietą.


Apžvelgta pirmoji pusė atlikėjų, „Eurovizijoje“ atstovavusių Prancūzijai. Kitos dalies laukite už poros savaičių.

1956 metai — debiutas

Mathe Altery su daina „Le temps perdu“ ir Dany Dauberson su kūriniu „Il est la“ atstovavo Prancūzijai pirmojoje „Eurovizijoje“. Tais metais buvo paskelbta tik pirmoji vieta, todėl tegalime pasakyti, kad šie kūriniai pergalės prancūzams neatsnešė.

1957 metai — 2 vieta

1957 metų „Eurovizijoje“ Prancūzijai atstovavo Paul Desjardins . Atlikęs dainą „La belle amour“ (Graži meilė) atlikėjas surinko 17 taškų ir liko antras.

1958 metai — 1 vieta

Andre Claveau — pirmasis „Euroviziją“ laimėjęs vyras. Jam pergalę atnešusi daina buvo Dors, mon amour (Miegok, mano meile), kurią jis atliko Nyderlanduose vykusiame konkurse.

1959 metai — 3 vieta

Kanuose vykusioje „Eurovizijoje“, konkurso šeimininkė Prancūzija savo atstovu pasirinko Jean Philippe. Pasirodęs pirmas ir atlikęs kūrinį „Oui,oui,oui,oui“ (Taip,taip,taip,taip) jis liko trečioje vietoje.

Po trijų metų atlikėjas „Eurovizijoje“ pasirodė dar kartą, tačiau atstovavo Šveicarijai. Deja, surinkęs vos 2 taškus iš Vokietijos žiuri, jis turėjo tenkintis 10-a vieta.

1960 metai — 1 metai

Prancūzams neilgai teko laukti antros pergalės. Jasqueline Boyer atlikusi greito tempo dainą „Tom Pillibi“ surinko 32 taškus ir nuskynė pergalę. Dainoje mergina dainavo apie savo meilę vaikinui, kurio vardas yra dainos pavadinimas — „Tom Pilibi“.

1961 metai — 4 vieta

Penktus metus iš eilės Prancūzija pateko į geriausiųjų penktetuką. Jean Maul Pauric su daina „Printemps, avril carillonne“ (Pavasaris, balandžio žiedai) liko 4-a iš 16-os dalyvių. Pergalė keliavo į Liuksemburgo rankas.

1962 metai — 1 vieta

Jau trečiąją pergalę prancūzams atvežė Isabelle Aubret su kūriniu „Premier amour“ (Pirmoji meilė). Atlikėja iš viso net 6 kartus bandė patekti į „Euroviziją“, tačiau tik 2 kartus jai tai pavyko (1962 ir 1968 metais). 1961,1970,1976 bei 1983 metais nacionalinėje atrankoje jai teko susitaikyti su žemesnėmis vietomis.

1963 metai — 5 vieta

Alain Barriere sudainavo dainą „Elle était si jolie“ (Ji buvo tokia graži) gimtinėje vykusiame devintajame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Pasibaigus balsavimui paaiškėjo, kad atlikėjas su 25 taškais liko 5 vietoje.

1964 metai — 4 vieta

Į Danijoje vykusį koncertą išvažiavo Rachel. Kūrinys „Le chant de Malorry“(Malorrio daina) nors ir neatnešė pergalės, tačiau liko pakankamai geroje 4 vietoje. Daina yra susijusi su garsaus kario Michael Mallery istorija.

1965 metai — 3 vieta

Guy Mardel su daina „N’avoue jamais“ (Niekada nepripažinti) užėmė 3 vietą tarp 18 dalyvių. Dainoje patariama moterims niekada nepripažinti savo jausmų gerbėjams.

1966 metai — 16 vieta

Pirmą nesekmę prancūzai patyrė tik 1966 metais, kuomet Dominique Walter atlikta daina „Chez nous“(Mūsų namas) surinko tik vieną tašką iš Monako žiuri ir liko priešpaskutinėje vietoje.

1967 metai — 3 vieta

Vėl prancūzus į geriausiųjų trejetuką atvedė Noelle Cordier, kuri Austrijoje vykusioje „Eurovizijoje“ atliko baladę „Il doit faire beau là-bas“ (Oras čia turėtų būti geras).

1968 metai — 3 vieta

Antrą kartą į „Euroviziją“ išvažiavusi Isabelle Aubrer tautiečių nenuvylė — jos atlikta daina „La Source“ (Šaltinis) užėmė garbingą 3 vietą. Tais metais pirmąją pergalę iškovojo Ispanija.

1969 metai — 1 vieta

Nepaslaptis, kad 1969 metai buvo ypatingi, nes vienintelį kartą „Euroviziją“ laimėjo 4 šalys. Viena iš jų buvo Prancūzija. Frida Boccara atlikusi baladę „Un Jour, Un Efant“ (Diena, vaikas) atnešė šaliai 4-tą pergalę.

1970 — 4 vieta

Nors Amsterdame pasirodęs Guy Bonnet surinko tik 8 taškus, tačiau to pakako ketvirai vietai. Jo dainą „Marie-Blanche“ (Marija-Blanka) įvertino Italijos, Jugoslavijos, Monako ir Airijos žiuri.

1971 metai — 10 vieta

Serge Lama atstovavo Prancūzijai 1971 metų „Eurovizijos“ konkurse. Jo daina „Un jardin su la terre“

(Sodas žemėje) užėmė tik 10 vietą.

Tais metais pirmą ir kolkas paskutinę pergalę iškovojo Monakas.

1972 metai — 11 vieta

Vos 11 vietą Edinburge (Jugtinė Karalystė) užėmė Prancūzijos atstovė Betty Mars. Jos daina

„Come — Comedie“ (Komiška komedija) surinko 81 tašką, nors pagal tai metais galiojusią balsavimo sistemą tai nebuvo daug.

1973 metai — 15 vieta

Dar nesėkmingiau pasirodė Martine Clemenseau, kuri atlikusi dainą „Sans toi“ (Bet tavęs) užėmė tik 15 vietą (iš 17). Dramatiškoje baladėje Martine dainuoja apie meilužį, kuris ją paliko.

1975 metai – 4 vieta

Dėl prezidento Georges Pompidou mirties 1974 metų „Eurovizijoje“ nedalyvavusi Prancūzija į konkursą sugrįžo kitąmet. Po legendines švedų grupės „ABBA“ pergalės 1975 metais renginys vyko Stokholme. Nicole Rieu siekė šaliai atvežti 5-tąją pergalę, tačiau liko ketvirtoje vietoje. Kūrinys „”Et bonjour à toi l’artiste“ (Ir geros dienos tau artiste) labiausiai sužavėjo Portugalijos ir Airijos žiuri, kurios skyrė maximumą — po 12 balų.

1976 metai — 2 vieta

Vos 17-os taškų iki pergalės pritrūko Catherinei Ferry. Ji, Hagoje vykusioje 21-ojoje „Eurovizijoje“ , atliko kūrinį „Un, deux, trois“ (Vienas, du, trys) ir liko antroje vietoje nusileidusi tik nugalėtojų grupei iš Jungtinės Karalystės, kurie Europą sužavėjo hitu tapusią daina „Save your kisses for me“.

1977 metai — 1 vieta

Penktąją, ir kolkas paskutinę pergalę Prancūzijai iškovojo Portugalijoje gimusi, bet Prancūzijoje gyvenanti Marie Myriam. Atlikėja su kūriniu „L’oiseau et l’enfant“ (Paukštis ir vaikas) pasirodė paskutiniu numeriu ir gavo taškų iš visų tais metais konkurse dalyvavusių šalių.

Pastaraisiais metais Marie „Eurovizijoje“ ne kartą yra skelbusi prancūzų balsus.

1978 metai — 3 vieta

„Il y aura toujours des violons“ (Čia visada bus smuikai) — kūrinys, su kuriuo Joël Prévost pasirodė Prancūzijoje vykusiame 23-iajame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Baladėje atlikėjas dainavo, kad gyvenime daugybė dalykų galima pakeisti.

1979 metai — 3 vieta

Eilinį kartą Prancūzija iškovojo aukštą vietą, tik šį kartą šalies atstovė buvo 1973 metais konkursą laimėjusi Anne-Marie David, kuri tąsyk gynė Liuskemburgo garbę.

Daina „Je suis l’enfant soleil“ (Aš esu saulės vaikas) buvo laikoma viena realiausių pretendenčių laimėti konkursą, tačiau pasibaigus balsavimui teliko konstatuoti, kad surinkti 106 taškai reiškia vis tiek neblogą 3-ią vietą. Beje, tuomet antrąją pergalę iš eilės iškovojo Izraelis.

1980 metai — 11 vieta

Per 25 dalyvavimo „Eurovizijoje“ metus, Prancūzija į geriausiųjų dešimtuką nepateko vos 4 kartus. Pastarasis buvo 1980 metais, kuomet grupė „Profil“ su greito tempo kūriniu „Hé hé M’sieurs dames“ (Hey,Hey ponios ir ponai) surinko 45 taškus ir liko 11-oje vietoje.

1981 metai — 3 vieta

Penktą kartą per šešis metus į geriausiųjų trejetuką prancūzai pateko dėka Jean Gabilou atliko kūrinio „Humanahum“. Net keturios šalys (Austrija, Vokietija, Šveicarija ir Liuksmeburgas) skyrė 12 balų, o iš viso Jean gavo 125 taškus ir vos vienuolika taškų atsiliko nuo nugalėtojų ir Jungtinės Karalystės.

Įdomu tai, jog šio kūrinio metu pirmą kartą konkurso istorijoje buvo naudojami bažnyčios vargonai.

1983 metai — 8 metai

Dėl tam tikrų priežasčių praleidusi 1982 metų konkursą, pakeitusi nacionalinį transliuotoją Prancūziją į konkursą grįžo 1983 metais. Po 13 metų šalis vėl išsiuntė Guy Bonnet, kurio sukurta daina „Vivre“( Gyventi) atidarė Miunchene vykusią „Euroviziją“ ir iškovojo 8-ą vietą.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

4 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
DJ Mik to Ausrine
DJ Mik to Ausrine
prieš 12 metus

Tai matyt. Jau 2012 metai, o ten parasyta uz poros savaiciu :DDDD

Aušrinė Visockytė
Aušrinė Visockytė
prieš 13 metus

parašys už kito šimto metų ;DDD~

Ačiūūūūūūūlabai
Ačiūūūūūūūlabai
prieš 13 metus

Todėl, kad per daug 😀

DMikuta
DMikuta
prieš 13 metus

Asilai‼‼ Kodėl iškarto neparašėt visų?