Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva „Eurovizijoje” – pradžia

Siūlome pakeliauti po Lietuvos istoriją „Eurovizijos“ dainų konkurse ir prisiminti kaip sekėsi mūsų atstovams, kaip jie buvo išrinkti dalyvauti dainų konkurse ir kas tuo metu vyko „Eurovizijoje“.

Pirmą kartą Lietuvos televizija „Eurovizijoje” nusprendė dalyvauti 1994 metais. Tuo metu konkursas jau antrą kartą iš eilės vyko Airijoje. Tąkart sostinėje Dubline. „Eurovizija” Lietuvoje dar buvo beveik niekam nežinoma ir netgi pirmas Lietuvos atstovas Ovidijus Vyšniauskas pripažino, kad jeigu žinotų koks tai konkursas, būtų važiavęs su visai kita daina.

Lietuvoje nebuvo jokios viešos atrankos, prie kurios dabar esame įpratę. Lietuvos Televizija pati rinko atstovą Lietuvos debiutui „Eurovizijoje”. Pasiūlymą priėmė 1957 metais Marijampolėje gimęs dainininkas Ovidijus Vyšniauskas. Atlikėjas į Dubliną išvyko su daina „Lopšinė mylimai”, kuriai muziką sukūrė pats. Žodžiai Gintaro Zdebskio.

Tarptautinis dainų konkursas vyko balandžio 30 dieną. Tuomet dar nebuvo žiūrovų balsavimo, o visi privalėjo atlikti dainą tik savo valstybine kalba. Taškus nuo 1 iki 12 skyrė kiekvienos dalyvavusios šalies komisija.

1994-aisiais net 7 naujos šalys susidomėjo „Eurovizija”, todėl Europos Transliuotojų Sąjunga nusprendė, kad 7 blogiausiai praėjusiais metais pasirodžiusias valstybes pakeis šios debiutuojančios šalys: Lietuva, Estija, Lenkija, Rusija, Vengrija, Rumunija ir Slovakija.

O. Vyšniauskas pasirodė 16-oju numeriu. Pasibaigus balsavimui buvo aišku, jog Lietuva negavo nei vieno taško ir liko paskutinė.

Įdomu buvo tai, kad Airija net trečią kartą iš eilės laimėjo „Euroviziją”. Tąkart laurai valstybei atiteko deka dainos „Rock ‘n’ roll kids”, kurią atliko Paul’o Harrington’o ir Charlie Mc Gettigan’o duetas.

Antrą vietą užėmė mūsų kaimynė Lenkija, o Estija surinko tik du taškus ir liko priešpaskutinėje vietoje. 11-tą vietą užėmė Evridiki, kuri 2007 metais jau trečią kartą atstovavo Kiprui.

Lietuvos komisija 12 balų skyrė Lenkijai, 10 Airijai, o 8 Prancūzijai.

Dėl nesėkmingo debiuto Lietuva vieneriems metams neteko teisės dalyvauti „Eurovizijoje”, tačiau sugrįžo tik 1999-ais bet apie tai kitą kartą…

Lietuvos pasirodymas „Eurovizijoje” 1994 metais:

1994 metų laimėtojai airiai:

Visi 1994 metų pasirodymai sutrumpintai:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

5 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
DMikuta
DMikuta
prieš 14 metus

spicye man taip neatrodo NUOSTABIAUSIA EUROVIZIJA 2005 ATSIMINK 2005!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

<a href='http://www.blogas.lt/profiles/spicye/'>spicye</a>
prieš 2024 metus

2006 nuostabiausia eurovizija 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Cia dar tie grazus ir geri laikai buvo, kai buvo vertinama grazus, nuosirdus dainavimas…. Ech :))

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

O man grazi jo daina 🙂 Taciau nugaletoju tai is vis nereali 🙂 Karta ja radau internete, klausiausi baisiausiai 🙂 o tik po to suzinojau kad cia 1994 – uju Eurovizijos laimetaijai! 🙂

Algirdas
Algirdas
prieš 2024 metus

Na zinoma,senoji pradzia visada atrodo klaikiai,bet tuo metu viskas buvo grazu ir panasiai.Istorija ir liks tiktai istorija,man nelabai patinka praeitis,kazkodel nekaip pasijauciu.

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.