Lietuva Eurovizijoje: istorija

Lietuva „Eurovizijoje” – 2001 metai

Praeitą kartą rašėme apie A. Smilgevičiūtės dalyvavimą „Eurovizijoje” 1999 metais, taigi dabar priartėjome prie grupės „Skamp”, kuri į „Euroviziją” vyko 2001 metais, po to kai Lietuva turėjo priverstinę metų pertrauką šiame dainų konkurse.

Nacionalinė atranka vyko kovo 9 dieną Vilniaus Sporto ir Kultūros Rūmuose. Renginį tuomet vedė etatinis „Eurovizijos” komentatorius Darius Užkuraitis su Neringa Svetikaite. Laimėtojas buvo išrinktas sudėtingu būdu: 50% taškų skyrė komisija, 25% žiūrovai salėje ir 25% žiūrovai balsuodami namie.
Iš viso nacionaliniame finale dalyvavo 15 prieš tai komisijos išrinktų atlikėjų, bet skelbiant rezultatus buvo atskleistas tik pirmasis trejetas:

1) „Skamp”„You got style” (muzikos ir žodžių autoriai patys „Skamp”)
2) Cloudmaker (taip buvo pasivadinęs A. Mamontovas) – „No reason why”
3) B’Avarija – „Duok man”

Atrankoje taip pat dalyvavo ir žemesnes vietas užėmė Delfinai, Rosita Čivilytė, Naktinės personos, Rūta Lukoševičiūtė, Rebelheart, Merlin, Neda&Audrius, La Vita, Avenue, Ričardas Vaitkus, Indrė bei Smile.

Laimėjusi grupė „Skamp”, susidedanti iš Erikos Jennings, Viktoro Diavaros ir Viliaus Alesiaus, jau buvo žinoma Lietuvoje nuo 1998 metų, kai perdainavo „Summertime” kūrinį. Tais pačiais metais „Skamp” gavo „Radiocentro” bei „Bravo” apdovanojimus už metų debiutą. Šiuo metu grupė jau yra išleidusi 8 albumus ir dabar jau ruošia devintą.

2000 metais „Eurovizijos” laimėtojais tapo danų duetas Olsen Brothers, atlikęs dainą „Fly on the wings of love”, todėl šis konkursas persikėlė į Danijos sostinę Kopenhagą, kur 2001 metais gegužės 12 dieną įvyko „Eurovizija”.
Tais metais dainų konkursas turėjo 23 dalyvaujančias šalis. Mūsų atstovai – „Skamp” trijulė pasirodė 8 numeriu. Skamp’ams 10 taškų skyrė Rusija, 5 taškus Latvija, 4 taškus Izraelis ir Didžioji Britanija, 2 taškus Bosnija ir Hercegovina bei Slovėnija, bei po vieną tašką skyrė Airija, Islandija ir Švedija. 12 šalių Lietuvai nedavė nei vieno balo. Gautų 35 taškų pakako 13 vietai, kuri užtikrino Lietuvos dalyvavimą kitais metais.

Pergalė atiteko į kaimynų estų rankas, kuriems atstovavo Tanel Padar ir Dave Benton su energinga daina „Everybody”. Tai buvo gana netikėta „Eurovizijos” „fanams”, kurie nepranašavo Estijai labai geros vietos. Verta paminėti, kad Tanel Padar sesuo Gerli Padar dalyvavo 2007 metų „Eurovizijoje”.

Antroje vietoje liko konkurso šeimininkai danai, o trečią vietą užėmė Graikija. Jai atstovavo duetas „Antique”, kurio sudėtyje buvo Helena Paparizou.

Lietuva 12 taškų skyrė nugalėtojams, 10 taškų Rusijai, kuriai atstovavo grupė „Mumiy Troll”, o 8 taškus Latvijai, kuri liko 18 vietoje.

Kitą kartą apžvelgsime Taline vykusį „Eurovizijos” dainų konkursą ir prisiminsime kaip gi ten sekėsi Aivarui.

Lietuvos pasirodymas „Eurovizijoje” 2001 metais:

2001 metų nugalėtoja Estija:

„Skamp” – „You’ve got style” vaizdo klipas:

Visi 2001 metų pasirodymai sutrumpintai:

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

3 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
says says
says says
prieš 14 metus

Kokie laikai… Dainų eurovizija ir buvo DAINŲ eurovizija, o ne pasistypčiojimas ar cirko pasirodymas. Kas darosi… ;//

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Estai manau pelnytai laimejo 🙂 kazkaip be parkiu jie ten – atejo – sudainavo ir smagu 🙂 visiem lipo ju daina 🙂 Bravo 😛

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Palyginus kokie dabar yra kokybiski pasirodymai, tai Skampu toks siap sau 🙂 Siaip sau turiu omenyje, kad belekaip 🙂 Nesakau, kad nefainiai, bet siaip tokie strakaliukai 🙂 pvz Vilius 😀
Bet pirmakart tokia auksta vieta tai gerai cia lietuvelei buvo :)) Respect 🙂

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.