Eurovizija 2008 (renginys)

Iš arčiau su Belgradu

Nors dar oficialiai nepatvirtinta bet beveik aišku, kad kitąmet „Eurovizijos” konkursas vyks Serbijos sostinėje – Belgrade, todėl siūlome Jums iš arčiau susipažinti su didžiausiu Serbijos miestu ir
arena, kurioje vyks tarptautinis dainų konkursas.

Belgrado vėliava, Belgrado herbas

Belgradas – miestas, gulintis Serbijos šiaurėje prie Dunojaus. Jau maždaug prieš 7000 tūkstančius metų šioje teritorijoje apsigyveno mūsų protėviai iš akmens amžiaus.

Dabartinis miesto pavadinimas atsirado tik IX amžiuje. XVI amžiaus pradžioje Belgradą užėmė Turkai, kurie jį valdė iki 1878 metų, kai miestas tapo nepriklausomos Serbijos sostine.
Dėl valstybių susijungimų Belgradui XX amžiuje teko pabūti Serbų, Kroatų ir Slovėnų karalystės, Jugoslavijos bei Serbijos ir Juodkalnijos sostine. Tik nuo 2006 metų birželio Juodkalnijos nepriklausomybės paskelbimo busimas „Eurovizijos” šeimininkas gali vadintis Serbijos sostine.

Serbijos daliai, kurioje randasi Belgradas, būdingas vidutinių platumų klimatas, kas reiškia didesnius skirtumus tarp metų laikų. Žiemą temperatūra Belgrade svyruoja nuo -5 iki +2 laipsnių, o vasarą kartais termometrų stulpeliuose galime pamatyti net 40 laipsnių šilumos.

Miesto reikalus sprendžia Belgrado prezidentas Nenadas Bogdanovičius ir Miesto Taryba susidedanti iš 90 narių, kurie išrenkami vietiniuose rinkimuose.

Serbijos sostinė yra padalyta į 17 rajonų. Nors Belgrado plotas yra 360 km2, kas palyginus su Vilniaus 401 km2 yra mažiau, bet jame gyvena net 1 milijonas 373 tūkstančiai žmonių.

Serbijos Parlamento Rūmai Marakana sadionas

Nikolo Pasic aikštė Sveti Sava bazilika


„Beogradska arena” (Belgrado arena) puikiai tinka ne tik koncertams ir kultūriniams renginiams, bet ir įvairių sporto šakų varžyboms. 48000 kvadratinių metrų salėje telpa maždaug 20 tūkstančių žiūrovų. Arena yra verta net 70 mln. eurų.

Vienos iš didžiausių arenų Europoje statybos tesėsi arenos statybos po ilgo laiko buvo užbaigtos 2004 metais. Tų pačių metų liepos 31 dieną arena buvo oficialiai atidaryta ir joje prasidėjo krepšinio čempionatas. Čia taip pat vyko 2005 metų Europos krepšinio, Europos rankinio bei šių metų Europos stalo teniso čempionatai.

Arenoje koncertavo tokios žvaigždės kaip Phil Collins, Andrea Bocelli, 50 cent, Busta Rhymes, Zeljko Joksimovic, Gypsy Kings, The Chemical Brothers, o birželio 19 dieną turėjo įvykti „The Killers” koncertas.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

1 komentaras
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

grazus tas Belgradas 🙂
arena irgi tinkama, tik siek tiek mazokai zmoniu telpa mano manymu…
koncertagvo joje puse mano megstamiausiu atlikeju… ech…

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.