Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: pradedame nuo Latvijos

Užbaigę Lietuvos „Eurovizijoje“  skiltį, pradedame kitą – „Šalių pasiekimai“. Kiekviename „Eurosavaitės“ numeryje apžvelgsime vienos pasirinktos šalies istoriją dainų konkurse. Pasirinkdami šalį, visada stengsimės atsižvelgti į Jūsų prašymus, todėl jau dabar komentaruose galite siūlyti šalis, kurių pasiekimų apžvalgą norėtumėte pamatyti artimiausiu metu.

Šįkart nutarėme toli nekeliauti, o prisiminti, ką per 13 dalyvavimo „Eurovizijoje“ kartus nuveikė broliai latviai. 10 kartų į tarptautinio konkurso sceną Latvija siuntė atlikėjus su angliškomis dainomis bei po vieną kartą su dainomis rusų, italų ir gimtąja latvių kalba. Geriausias mūsų kaimynų pasiekimas yra konkurso laimėjimas, o žemiausia vieta – 19 vieta pusfinalyje. Be laimėjimo latviai turėjo galimybę pasidžiaugti 3 ir 5 vietomis. Latvijos žiūrovai daugiausiai taškų yra linkę skirti Rusijai, Ukrainai ir Estijai, tuo tarpu daugiausiai pati Latvija gauna iš Estijos, Lietuvos ir Airijos.


2000 metai – 3 vieta

Praėjus beveik 10 metų nuo šalies nepriklausomybės atgavimo, Latvijos televizija LTV nusprendė 2000 metais įsitraukti į „Eurovizijos“ konkurso šeimą. Pirmaisiais kaimynų atstovais tapo Lietuvoje puikiai žinoma grupė Brainstorm“, kuri nacionalinėje atrankoje įveikė 9 varžovus. Tarp jų buvo būsimieji Latvijos atstovai Arnis Mednis ir Marija Naumova (Marie N). Su iki šiol Lietuvos radijo stotyse kartais skambančia daina „My star“, kurią sukūrė grupės lyderis Renaras Kauperis, „Brainstorm“ gavo po 12 taškų iš Estijos, Suomijos, Norvegijos ir Belgijos bei užėmė puikią trečią vietą, nusileidžiančią tik Rusijai ir laimėtojams danams.


2001 metai  18 vieta

 2001 metais Latvijai sekėsi ne taip gerai. Arnis Mednis su nuotaikinga daina „Too much“ gavo tik 16 taškų, kurie atkeliavo iš artimiausiu kaimynų: po 8 iš Lietuvos ir Estijos. Iš pradžių dėl užimtos ne itin aukštos vietos, Latvijai teko susitaikyti su faktu, kad kitais metais negalės dalyvauti „Eurovizijoje“, bet iš konkurso pasitraukus Portugalijai, jos vietą užėmė būtent Latvija.


2002 metai – 1 vieta

 „Trečias kartas nemeluoja“ – šis posakis puikiai tinka apibūdinti trečiajam Latvijos pasirodymui „Eurovizijoje“. Charizmatiškoji Marie N, bandžiusi savo sėkmę 2001  metų Latvijos nacionalinėse atrankose, sužavėjo žiūrovus savo šou ir daina „I wanna“, kurios didžiąją dalį Marija sukūrė pati. Surinkusi tik 12 taškų daugiau nei antroje vietoje likusi Malta, Latvijos atstovė laimėjo Estijoje vykusį dainų konkursą ir atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre.


2003 metai – 24 vieta

Po laimėjimo atėjo metas nuosmukiui. Iš garsių vietinių dainininkų specialiai Latvijoje vyksiančiai „Eurovizijai“ susikūrė grupė F.L.Y. Su ne itin įspūdinga daina „Hello from Mars“ projektas gavo vienintelius 5 taškus iš Estijos ir užėmė trečią vietą iš galo. Tai reiškė, kad kitas Latvijos atstovas turės pasirodyti pusfinalyje, kad patektų į didyjį finalą.


2004 metai – 17 vieta (pusfinalyje)

2004 metai taip pat latviams nebuvo sėkmingi. Roko grupė Fomins & Kleins su daina latvių kalba „Dziesma par lami“, turinčia ir lietuvišką versiją „Laimės daina“, pusfinalyje užėmė 17 vietą. Surinkę 23 taškus (6 taškus gavo iš Lietuvos), latviai nepateko į finalą.

2006 metais duetas išsiskyrė. Fomins nusprendė siekti solisto karjeros, o Kleins subūrė grupę Cacao.


2005 metai – 5 vieta

Į Kijeve vykusį „Eurovizijos“ dainų konkursą Latvija išvažiavo apsiginklavusi nuoširdumu. Toks sprendimas pasitvirtino ir Walters & Kazha pateko į finalą. Nors pusfinalyje duetas gavo tik 85 taškus ir vos pakliuvo tarp dešimties finalininkų, finale surinko beveik dvigubai daugiau balų (153) ir užėmė 5 vietą. Lietuvos žiūrovai dainą The war is not over įvertino maksimaliu (12) taškų kiekiu.


2006 metai – 16 vieta

Walters & Kazha patekimo į geriausiųjų dešimtuką dėka, Latvijos žiūrovų išrinkta grupė Cosmos iš karto pasirodė „Eurovizijos“ finale. Jų daina I hear your heart išsiskyrė tuo, kad buvo atlikta be instrumentų (acapella). Vaikinų šešetas iš žiūrovų gavo tik 30 taškų. Lietuva ir Monakas jiems nepagailėjo 8 taškų, bet to buvo per mažai, norint užimti aukštesnę vietą.


2007 metai – 16 vieta

Išsiuntę kitą vyriškių grupę Bonaparti.lv, latviai nesuklydo. Pasirodo,
Europoje vis dar yra nemažai tokios muzikos gerbėjų. Vokaline prasme pasirodymas buvo beveik tobulas. Pusfinalyje užėmusi 5 vietą, Latvija pateko į finalą. Ten sekėsi žymiai prasčiau, nes taškų gauta beveik tris kartus mažiau, kas nulėmė dar kartą užimtą 16 vietą.


2008 metai – 12 vieta

Į Belgrade (Serbijoje) vykusį „Eurovizijos“ dainų konkursą buvo deleguota grupė Pirates of the Sea su švedų kompozitorių Jonas Liberg, Johan Sahlen, Claes Andreasson ir Torbjörn Wassenius parašyta daina „Wolves of the Sea“. Pusfinalyje kolektyvui pavyko surinkti 86 taškus, kurie garantavo Latvijai 10 vietą ir bilietą į finalą. Didžiajame finale kolektyvui atiteko 83 taškai ir 12 vieta.


2009 metai – 19 vieta (pusfinalyje)

2009 m. mūsų kaimyninei valstybei Latvijai iki šiol yra patys blogiausi „Eurovizijos“ dainų konkurso dalyvavimo istorijoje. Į Maskvą išvyko dainininkas Intars Busulis, kuris atliko rusų kalba parašytą dainą „Probka“. Pusfinalyje surinkęs tik 7 taškus (6 taškus gavo iš Lietuvos, 1 tašką – iš Estijos), atlikėjęs liko paskutinis – 19-as – ir turėjo pamiršti finalą.


2010 metai – 17 vieta (pusfinalyje)

Dar vieni labai nesėkmingi metai Latvijai buvo 2010 m. ir konkursas, vykęs Norvegijos sostinėje Osle. Pirmajame pusfinalyje iš Estijos gavusi 6 taškus ir iš Suomijos – 5 taškus, tuometinė šalies atstovė Aisha su balade „What for?“ vėl turėjo tenkintis paskutine – 17 vieta. Tai užkirto kelią į didijį finalą.


2011 metai – 17 vieta (pusfinalyje)

Vokietijoje surengtame „Eurovizijos“ dainų konkurse Latvijai vėlgi sėkėsi labai blogai. Nesėkmių maratoną pratęsė 2009 m. susikūręs vaikinų duetas Musiqq su daina „Angel in Disguise“. Su 25 taškais, kuriuos gavo iš Austrijos, Baltarusijos, Danijos, Estijos, Airijos ir Švedijos, atlikėjai pelnė 17 vietą tarp 19 pusfinalio dalyvių ir liko toli nuo išsvajoto finalo.


2012 metai – 16 vieta (pusfinalyje)

Latvijai nesėkmių maratonas tęsiasi ir toliau. 2012 m. Baku, Azerbaidžane, vykusioje „Eurovizijoje“ šiai šaliai vėl buvo užtrenktos finalo durys. Su lyriška daina „Beautiful Song“ bandžiusi Europos publiką sužavėti Anmary liko nepastebėta: surinkusi 17 taškų, pirmajame pusfinalyje ji liko 16 vietoje, aplenkusi tik Belgijos ir Austrijos atstovus.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

9 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Bonparti.lv" pasirodymas 2007 metais iki siol stovi akyse ir ausyse…
grozis dar vienas neispasakytas..
patinka man latviai, kad zaidzia per muzikaluma….
ko nepasakysi apie juos siais metais…
manau su piratais jie tikisi uzimti aukstesne vieta nei 16…
sekmes…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

"Cosmos" pasirodymas 2006 metais mane suzavejo ne maziau nei dueto…
Dziazas, acapella. ar gali but kas graziau..
deja cia tik as taip manau….
liudna labai kad ju neivertino… :(((

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Walters & Kazha 2005 metais – graziausias pasirodymas apskritai Eurovizijoj.
jie irgi (kasip ir Ruslana pvz.) liks zmoniu atmintyje….
as net pati balsavau uz sita grozi…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

"Fomis & Kleins" pasirodymas 2004 metais man neprimine roko grupes pasirodymo.
nei popsas, nei rokas ir dar latviskai…
jo… prasove kaimyneliai… 🙁

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

visada taip buna…
oi laimejimo ateina juodos dienos…
tenka jiems susitaikyti su kitu metu nesekmemis…
sumazintos Abbos variantas "F.L.Y." 2003m. is tikruju labai jau neispudingas…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

geras buvo 2002 metais 🙂
perziurejau atidziai viska is naujo..
nu tikrai vertas laimejimo pasirodymas…
atejau ir nugalejau!
ir pirma originaliai pasirode su tais sokias, rubais krentanciais…
is ties super…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

Arnis Mednis pasirodymas 2001 metais man ir patiko ir ne 🙂
kazkoks balaganas.
vietomis atlikejas kvailai atrodo.
nu kazkaip keista viskas.
jiems pasiseke del Portugalijos, kad jie uzeme ju vieta…

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

o geras 🙂
"Brainstorm" pasirode 2000 aisiais.
si diana suzavejusi visus ir dabar dar topas 🙂
kaip smagiai jie debiutavo 🙂

bajyte
bajyte
prieš 2024 metus

oho kaip keistai..
broliai latviai i eurovizija pradejo vaziuot tik 2000 metais..
velokai pradejo, bet viska jau suspejo :)))

Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.