Eurovizija 2008 (atrankos)

„Eurovizijos” nugalėtojo geno beieškant arba žvaigždžių iškeltos kandidatūros – alfa.lt

Lietuvos televiziją atakuoja užsieniečiai, norintys atstovauti mūsų šaliai 2008-ųjų Eurovizijoje. Tuo tarpu lietuvių atlikėjai šiemet gana vangūs ir neskuba nešti paraiškų dėl dalyvavimo konkurse.

„Gali būti, kad Lietuvai Eurovizijoje šiemet atstovaus užsienietis. Iki paraiškų padavimo pabaigos likus 25 dienoms,
užsieniečių paraiškų esame gavę gerokai daugiau, negu lietuvių“, – sako LTV muzikos prodiuseris Jonas Vilimas.

Tuo tarpu siūlome Jums paskaityti alfa.lt straipsnį apie tai, kokius atlikėjus atstovaujančius Lietuvai „Eurovizijoje” norėtų pamatyti kiti dainininkai.

„Eurovizijos” karštligė prasideda – prieš kelias dienas Lietuvos televizija išplatino pranešimą žiniasklaidai, kviesdama šalies dainininkus ir grupes aktyviau teikti paraiškas į nacionalinę „Eurovizijos” atranką. Praėjusią savaitę naujienų portalas Alfa.lt, pasitelkęs savo ekspertus, išrinko dešimt kandidatų, galinčių nustebinti Europą. Portalo skaitytojai pirmenybę atidavė Jurgai Šeduikytei bei Radži. Šį kartą Alfa.lt apklausė kelioliką tautinės popscenos įžymybių, bandydama iš jų išgauti „Eurovizijos” nugalėtojo receptą bei prašydama nurodyti, kuris Lietuvos atlikėjas ar grupė, jų nuomone, turi nugalėtojo geną.

„Bavarijos” ideologas Juozas Liesis akcentavo techninius dalykus. „Reikėtų atsidurti tinkamoje vietoje tarp kitų dainų. Ne kartą su Deivydu Zvonkumi esame suvedinėję matematines galimybes – geriau pasirodyti konkurso pabaigoje, bet tai nereiškia, kad gali laimėti”, – pasakojo J.Liesis.

Pasak jo, labai svarbus „kontr” faktorius – lėta daina turės kur kas daugiau šansų, jei prieš ir po jos skambės trankūs kūriniai, ir atvirkščiai. „Ir, žinoma, reikia tikėti savimi ir daina”, – tvirtina šešis kartus nacionalinės „Eurovizijos“

atrankos barjerą bandęs įveikti dainininkas. Jei būtų J.Liesio valia, jis į „Euroviziją” deleguotų Viliją Matačiūnaitę. „Ji turi pakankamai „nuodo”, tiki savimi ir daug atiduoda. Kartais net nepatogu dėl jos atvirumo scenoje”, – sakė J.Liesis.

Prieš pusantrų metų su grupe „LT United” geriausią rezultatą Lietuvos dalyvavimo „Eurovizijoje” istorijoje pasiekęs Andrius Mamontovas buvo konkretus: „Žmogus, kuris jaučia, kad gali laimėti, kad turi dainą, kuri gali visus „nukirsti”,
tegul ir dalyvauja šiame konkurse“. Šių metų pradžioje vadovavęs nacionalinio „Eurovizijos” atrankos konkurso komisijai, A.Mamontovas dabar teigia, jog ši tema jam „jau praeitis”. „Nebeturiu ką pasakyti apie „Euroviziją” – ten dalyvavau juokais, niekada rimtai į šį konkursą nežiūrėjau”, – sakė atlikėjas.

Gerokai kalbesnis buvo prodiuseris Gintaras Bendžius. „Recepto neturėjimas yra receptas, – taip „Eurovizijos” nugalėtojo receptą apibūdino G.Bendžius. – „Eurovizija” mėgsta šokiruoti, pastaruosius metus viršūnėje buvo tie atlikėjai, kurie sugebėdavo pataikyti su savo idėja. Daug nulemia ir politinis kontekstas. Alfa.lt išrinko savo kandidatus, tarp jų buvo ir Radži. Jei jis dalyvautų „Eurovizijoje” – tai jau būtų tam tikras ėjimas. Muzika „Eurovizijoje“ vaidina toli gražu ne pagrindinį vaidmenį, kur kas daugiau lemia įvaizdis, politika, suformuota komanda. Studijavau pedagogiką, tad man aišku, kokia svarbi yra vizualizacija – visų pirma informacija priimi akimis, ir tik paskui ausys suvokia dainą. Pasirodymas turi traukti akį”.

Jei G.Bendžiui tektų misija išrinkti „Eurovizijoje” galintį sužibėti atlikėją, jis rinktųsi grupę „Mango”. „Būsiu šališkas, bet manau, kad tai pasiteisintų.
Pavyzdžiui, praėjusioje „Eurovizijoje” trijų Rusijos merginų grupė „Serebro” užėmė gana aukštą vietą”, – sakė G.Bendžius.

Įvairių receptų turėjo ir kitos Alfa.lt kalbintos įžymybės – Džordana Butkutė akcentavo emocionalumą ir tinkamiausią „Eurovizijos” scenai rinko Aistę Pilvelytę. Minedas buvo už nuoširdumą. „Pernelyg didelė pompastika
žmonėms atsibodo”, – pastebėjo kontraversiškas artistas, tikintis, jog „Eurovizijos” auditoriją nustebintų dainininkė Wika, kurios daina „Rička, Rička” jau tapo interneto bendruomenės himnu. Vilius Tarasovas, prisiminęs, kad „Eurovizijos” šurmulį yra pamėgę gėjai, akcentavo, kad siunčiamas atlikėjas turėtų patikti ir šiai auditorijai. Vis dėlto jis
į „Euroviziją“ siųstų ne kokį dailų vyriškį, o „Saulės kliošą”. O Viliaus sutuoktinė Violeta Tarasovienė, susižavėjusi vyro darbštumu ir atsidavimu darbui, įžvelgė, kad nugalėtojo geną turi Vilius Tarasovas.

Alanas
Chošnau mano, kad pagrindiniai „Euroviziją” pasiryžusio užkariauti atlikėjo koziriai – daina, charizma bei eksperimentai.
Ilgai laužęs galvą, kas galėtų sublizgėti „Eurovizijoje“, Alanas pasirinko „bajeristinį” variantą – sunkiaatletį Ramūną Vyšniauską.

„InCulto” lyderis Jurgis Didžiulis bei „Gravel” vedlys Tomas Sinickis pasisakė už šokiravimą. „Daina šiame konkurse – tikrai ne pirmoje vietoje. „Eurovizija” – daugiau vizualinis sumanymas. Jei tris minutes bezdėsi į mikrofoną – tai tikrai nebus daina. Bet auditoriją šokiruosi, ir publika tave prisimins. „Eurovizija” yra ne menas, o popsas”, – savo nuomonę dėstė J.Didžiulis, pastebėjęs, kad popmuzikos elite įsitvirtinę atlikėjai bijotų rizikuoti savo prekiniu ženklu ir šokiruojančiam pasirodymui nepasiryžtų. „Tačiau galėtų sublizgėti niekam nežinomas autsaideris”, – mano Jurgis.

„Gravel“ chuliganas Tomas Sinickis, susirūpinęs, kad gali sudegti jo kepama višta, „Eurovizijos” nugalėtojo receptą sukūrė per kelias sekundes: „Jis turi būti ir chamas, ir transseksualas”. Pasak muzikanto, labiausiai „Eurovizijoje“ galėtų sužibėti Ingos Valinskienės žvaigždė.

Ar Lietuvą galėtų atstovauti užsieniečiai? Ar sutinkate su žymių žmonių išvardintomis kandidatūromis? Laukiame Jūsų komentarų.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

0 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Miroslav
„Eurodienos“ administratorius bei ilgalaikis redaktorius. 2007 metais įkūrė „Eurodienos“ pirmtakę „Eurosavaitę“.