Šalių pasiekimai

Šalių pasiekimai: Makedonija

3dflags-mkd1-3Makedonija ant „Eurovizijos“ dainų konkurso scenos lipo 12 kartų. Nors ir nesugebėjo nė karto patekti į viršutinį dešimtuką, bet daugelį sužavėjo savo dainomis. Makedonija turėjo galimybę savo atstovus siųsti į konkursą dar tada, kai priklausė Jugoslavijai. Deja, makedonų kalba pirmą kartą išgirsta tik 1998 metais, kai šalis pradėjo konkurse dalyvauti kaip atskira valstybė. Aukščiausias pasiekimas – 2006 metais Elenos Risteskos iškovota 12 vieta finale.


1998 metai — 19 vieta

Pirmasis, pelnęs teisę atstovauti savo šaliai buvo Vlado Janovski – vienas iš populiariausių tų laikų atlikėjų. Baladė „Ne zori, zoro“ nesužavėjo Europos – iš 25 dalyvaujančių šalių surinkusi vos 16 taškų Makedonija liko 19-ta ir neteko galimybės pasirodyti „Eurovizijoje“ kitąmet.


2000 metai — 15 vieta

Po metų pertraukos grįžusi, Makedonija į Stokholme vykusį konkursą išsiuntė keturių merginų grupę „XXL“. Deja, ir šįkart nesėkmingai. Surinkusi 29 taškus, likusi 15-toje vietoje bei vėl nesugebėjusi patekti į geriausiųjų dešimtuką, Makedonijai teko pamiršti kitąmet Kopenhagoje vyksiantį konkursą.


2002 metai — 19 vieta

Padariusi metų pertrauką, 2002 metais į „Euroviziją“ Makedonija išsiunčia jauną dainininkę – Karoliną Gočevą. Nors daugelį sužavėjo atlikėjos išvaizda, dėl ko ji buvo nominuota „Miss Eurovizija 2002“, daina ir vėl neliko pastebėta – gavusi 25 taškus Karolinos atlikta „Od nas zavisi“ (Tai priklauso nuo mūsų) liko 19-toje vietoje.


2004 metai — 14 vieta

Kas antrus metus konkurse dalyvavusiai Makedonijai labai pagelbėjo įvesta pusfinalių sistema. 2004 metais šalis išsiuntė vieną iš didžiausių savo talentų, visame Balkanų pusiasalyje populiarų atlikėją Toše Proeski su daina „Life“ (Gyvenimas). Nors į finalą iš pusfinalio pateko 10-tuoju numeriu, nuoširdžiu dainos atlikimu dainininkas sugebėjo surinkti 47 taškus ir likti ne taip toli nuo garbingojo dešimtuko – 14-toje vietoje.


2005 metai — 17 vieta

Į Ukrainoje vykstantį Eurovizijos dainų konkursą makedonai atstovauti išsiuntė Martin Vučic. Daina „Make my day“ (Praskaidrink man dieną) surado savų gerbėjų – pusfinalyje surinkusi 97 taškus ir užėmusi 9 vietą, pateko į finalą, kur ir vėl pirmasis dešimtukas liko nepasiekiamas – surinkęs 52 taškus Martin Vučic liko 17 vietoje.


2006 metai — 12 vieta

Į kaimyninėje Graikijoje vykusį konkursą Makedonijai išvyko atstovauti jaunutė 20 metų sulaukusi atlikėja Elena Risteska su daina „Ninanajna“, kurioje susipynė R&B, disco ir šokių muzikos stiliai. Jaunatviškumu ir energija spinduliuojančiai merginai pusfinalis nebuvo didelė kliūtis – surinkusi 76 taškus ir bendroje lentelėje užėmusi 10 vietą, ji tapo ketvirtąja Makedonijos atstove, pasiekusia finalą. Savo gimtosios šalies Elena tikrai nenuvylė – finale užėmusi 12-tąją vietą, ji pasiekė geriausią Makedonijos rezultatą „Eurovizijos“ dainų konkurse, kurio dar nė vienam atstovui nepavyko pralenkti.


2007 metai — 14 vieta

Antrą kartą Makedonijos garbės ginti į konkursą išvyko Karolina Gočeva su daina „Mojot svet“ (Mano pasaulis). Nors „Eurovizija“ garsėja pompastika, Karolina jau antrą kartą bandė sužavėti žiūrovus paprastumu ir nuoširdumu, kas, regis, jai tikrai pavyko! Pusfinalyje likusi 9-toje vietoje su 97 taškais, ji  nesunkiai užsitvirtino vietą finale. Nors dainininkei nepavyko pralenkti praeitų metų atstovės Elenos Risteskos, 14 vieta finale tikrai nenuvylė Makedonijos žiūrovų.


2008 metai — 10 vieta (pusfinalyje)

2008 metais Makedonijos atstovai – specialiai konkursui susikūręs trio Tamara, Vrčak ir Adrian – savo daina „Let me love you“ (Leisk man tave mylėti) tikėjosi užkariauti Europą. Daina buvo įrašyta net 6 skirtingomis kalbomis, visoms versijoms sukurti vaizdo klipai. Visi trijulės nariai – dideli „Eurovizijos“ dainų konkurso gerbėjai. Tamara pirmą kartą ant Eurovizijos scenos užlipo 2004 metais kaip tuometinio atstovo Toše Proeski pritariamasis vokalas. Sėkmę bandė ir 2007 metais: nacionalinėje atrankoje užėmė antrą vietą, nusileidusi tik laimėtojai Karolinai Gočevai. Vrčak – sukūrė ne tik šių metų dainai muziką ir žodžius, bet parašė dainos žodžius ir aukščiausią vietą konkurse užėmusiai Elenai Risteskai. Adrian bandė laimę 2006 metų atrankoje. Deja, visų šių trijų atlikėjų sukaupta patirtis nepadėjo jų dainai „Let me love you“ – surinkusi 64 taškus ir pusfianalyje užėmusi 10 vietą, trijulė nepateko į finalą dėl naujai įvestos taisyklės, kai į finalą patenka tik 9 dalyviai, sulaukę didžiausio žiūrovų palaikymo, o dešimtą dalyvį renka specialiai tam sudaryta žiuri.


2009 metai — 10 vieta (pusfinalyje)

Laimėję „Skopje fest 2009“, brolių Stefan ir Martin Filipovski grupė „Next time“ iškovojo teisę pasirodyti „Eurovizijos“ scenoje Maskvoje. Nors rock‘o stiliaus dainai  „Nešto što kje ostane (Kažkas, kas pasiliks) kritikai pranašavo vieną iš paskutinių vietų, energingu savo pasirodymu brolių duetas sugebėjo pavergti daugelį žiūrovų ir, surinkęs 45 taškus, užimti 10 vietą pusfinalyje. Deja, Makedonijai ir šįkart laimė nesišypsojo – komisijos sprendimu į finalą vertesni patekti buvo Suomijos atstovai.


2010 metai — 15 vieta (pusfinalyje)

Surengtame „Skopje fest 2010“ konkurse nugalėję visus konkurentus, teisę savo šaliai atstovauti didžiojoje „Eurovizijos“ scenoje iškovojo Gjoko Taneski su, kaip ir įprasta didžiajai daliai Balkanų šalių, gimtąja (makedonų) kalba atliekama daina „Jas ja imam silata“. Pusfinalyje surinkę 37 taškus, makedonai liko 15-oje vietoje ir toli nuo išsvajoto finalo.


2011 metai — 16 vieta (pusfinalyje)

Dar vieni ne itin sėkmingi metai tarptautiniame dainų konkurse Makedonijai buvo 2011 m. Į „Euroviziją“, kuri buvo surengta Vokietijoje, išvažiavo naujas atlikėjas Vlatko Ilievski su kūriniu „Rusinka“. Nesulaukusi pakankamai didelio susidomėjimo daina, Makedonija tais metais surinko 36 taškus ir dar kartą liko už didžiojo finalo borto.


2012 metai — 13 vieta

Pagaliau įveikti ne vienerius metus lyg prakeiksmu laikytą pusfinalio barjerą Makedonijai pavyko 2011 m. Tais metais į konkursą iškeliavo atlikėja, prisistatanti tiesiog Kaliopi. Azerbaidžano scenoje ji atliko taip pat gimtąja kalba parašytą kūrinį „Crno i belo“. Surinkusi 71 tašką, viena iš Balkanų valstybių, tais metais finale užėmė 13 vietą.

Prenumeruoti
Pranešti apie
guest

4 komentarai
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Rokas
Rokas
prieš 14 metus

LABAI NEBLOGI BUVO 2006 METAI

Just@s
Just@s
prieš 14 metus

Man asmeniskai tai labiausiai 2008 patiko 🙂

Edgaras
Edgaras
prieš 14 metus

Visos šios šalies dainos man labai patiko, išskyrus 2009 ir 2005 metus.

Lakkys
Lakkys
prieš 14 metus

Išskytus „Next time” visi Makedonų pasirodymai buvo labai aukštos kokybės bei įdomūs.